Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Plíšková další obrat nedotáhla. S Kuzněcovovou prohrála a Ruska slaví postup

Singapur – Vypadalo to, že i v druhém zápase na Turnaji mistryň předvede velký obrat. Karolíně Plíškové to však proti Rusce Světlaně Kuzněcovové nevyšlo. Vůbec ji neposlouchalo podání, které ztratila hned osmkrát, a nakonec prohrála po bitvě 6:3, 2:6 a 6:7. O postup mezi nejlepší čtyři bude muset zabojovat v závěrečném zápasu proti Polce Agnieszce Radwaňské. Ta v druhém utkání Bílé skupiny porazila Španělsku Gabriňe Muguruzaovou 7:6 a 6:3, díky čemuž do semifinále jako první s předstihem proklouzla Kuzněcovová.

Karolína Plíšková si podává ruku se Světlanou Kuzněcovovou
zdroj: REUTERS autor: Edgar Su

Ve svém úvodním zápase na Turnaji mistryň proti Gabriňe Muguruzaové musela Plíšková odvracet mečbol, což se jí i povedlo a nakonec po velkém obratu vybojovala vítězství. I proti Světlaně Kuzněcovové měla česká tenistka k podobnému scénaři blízko.

Za stavu 3:5 byla v 31 letech nejstarší hráčka elitního podniku v Singapuru dva míčky od triumfu, jenže Plíšková kritickou situaci zvládla. Vybojovala brejkbol a třemi vítěznými gemy se dostala do bodu, kdy podávala na triumf ona. Avšak ani Češka výhodu nevyužila a nakonec padla v tie-breaku.

Nezopakovala tak výsledek ze zápasu před dvěma měsíci, kdy v Cincinnati v prvním vzájemném střetnutí ruskou soupeřku v třísetové bitvě porazila, a v Bílé skupině má bilanci jedné výhry a jedné porážky. To Ruska je zatím v Singapuru stoprocentní a díky výhře Radwaňské má jisté semifinále.

"Samozřejmě jsem trochu zklamaná, že to takhle skončilo, ale určitě zůstávám pozitivní a koukám se dopředu," řekla Plíšková. "Bohužel mi vůbec nešel první servis, to byl asi největší problém. S ní je to strašně těžké přes výměny, ona prostě nezkazí. První servis by mi pomohl, ale dneska to byla tragédie," uvedla hráčka, která má nejvíce es v sezoně, ale tentokrát si pomohla esem jen dvakrát.

Plíšková doplatila na nefungující servis

Úvod zápasu přitom naznačoval, že by hlavní slovo mohla mít právě čtyřiadvacetiletá Češka. Už od startu jí sice první servis nevycházel, ale mohla se spolehnout alespoň na druhý. Navíc se jí hned podařilo Rusku brzo brejknout a na české hráčce bylo znát, že se dostává do pohody.

Slabší chvilku v první sadě si vybrala za stavu 4:2, kdy následně sama ztratila po velké bitvě podání. Trenér Jiří Vaněk ji ale okamžitě přišel uklidnit. "Věř si. Hraješ fantasticky. Ona na tebe nemá," řekl své svěřenkyni, která ho poslechla. Rusku hned následně rebrejkla a úvodní set dotáhla čistou hrou k vítězství 6:3.

Ruska v ten moment vypadala psychicky hodně dole. Dělala nevynucené chyby, a když hned na úvod druhé sady znovu přišla o servis, vše naznačovalo, že si Plíšková zápas už pohlídá. Avšak v ten moment sedla krize i na Češku.

Hned následně prohrála totiž servis i ona. Ruska v ten moment neuvěřitelně ožila. Plíškovou trápila čopy a přeliftovanými míči, navíc téměř nechybovala a především skvěle četla hru. Naopak česká hráčka se na podání začala trápit a hodně kazila. V druhém sadě byla nakonec brejknutá hned třikrát a prohrála ji 2:6.

Špatný výkon pokračoval i v rozhodujícím setu. Češka do stavu 1:4 prohrála deset ze dvanácti gemů. Kuzněcovová se v závěrečné partii dostala díky třem uzmutým servisům do bodu, kdy za stavu 5:3 podávala na ukončení střetnutí. V ten moment se Plíšková probrala.

Vývoj střetnutí otočila na 6:5 a při svém podání už vedla 30:0. Vše tak vypadalo, že se jí podruhé v řadě podaří otočit nepříznivý vývoj. Jenže opět o sobě dala vědět její hlavní bolístka celého zápasu. O servis přišla a vše musela ukončit zkrácená hra. "Věřila jsem, že dám eso, ale ona to zabila s klikou na lajnu. To se stane, no," řekla Plíšková.

Napínavý vývoj pokračoval v tie-breaku. Plíšková od stavu 3:6 odvrátila tři mečboly – dvakrát po skvělém úderu a jednou za pomoci jestřábího oka. Při čtvrtém ale zkusila první riskantní úder Kuzněcovová a trefila míč do odkrytého rohu. "Viděli jste její poslední dva míče? Hraje teď vynikající tenis, možná nejlépe v kariéře. Povrch jí tady vyhovuje a je vidět, jak si po titulu v Moskvě věří," řekla česká hráčka.

V pátek bude Plíšková hrát poslední zápas dvouhry ve skupině proti Radwaňské. Ve čtvrtek ale volno mít nebude, protože v 1. kole čtyřhry narazí s Němkou Julií Görgesovou na světové jedničky Caroline Garciaovou a Kristinu Mladenovicovou z Francie. "Do obou zápasů dám všechno a budu na ně připravena," řekla Plíšková.

Tenisový Turnaj mistryň v Singapuru (tvrdý povrch, dotace 7 milionů dolarů):

Bílá skupina: Kuzněcovová (8-Rus.) - Karolína Plíšková (4-ČR) 3:6, 6:2, 7:6 (8:6), A. Radwaňská (2-Pol.) - Muguruzaová (5-Šp.) 7:6 (7:1), 6:3.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články