Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Nasazená dvojka Halepová v Paříži dohrála, končí i Krejčíková

Překvapení v Paříži. První nasazená Simona Halepová vypadla na tenisovém Roland Garros překvapivě ve 4. kole. Šampionka pařížského antukového grandslamu z roku 2018 nestačila na devatenáctiletou Polku Igu Šwiatekovou a za 69 minut prohrála 1:6, 2:6. Nečekaný konec přišel i ve čtyřhře, kde ve třetím kole dohrála česká favoritka Barbora Strýcová v páru s Sie Šu-wej z Tchaj-wanu. S turnajem se loučí i Barbora Krejčíková, která ve třech setech podlehla Nadie Podoroské z Argentiny. 

Simona Halepová
zdroj: ČTK/AP

Poslední českou zástupkyní ve dvouhře tak zůstala Petra Kvitová. Sedmou nasazenou čeká osmifinále v pondělí od 11:00 na centrkurtu s Číňankou Čang Šuaj.

Do čtvrtfinále už počtrnácté postoupil španělský favorit Rafael Nadal. Dvanáctinásobný vítěz turnaje ukončil výhrou 6:1, 6:1 a 6:2 překvapivou cestu amerického mladíka s českými kořeny Sebastiana Kordy.

Strýcová a Sie Šu-wej v letošní sezoně ztratily dosud jen jeden zápas, ale tentokrát nestačily na chilsko-americký pár Alexa Guarachiová, Desirae Krawczyková. Se čtrnáctými nasazenými prohrály 4:6 a 5:7.

Krejčíková dohrála, i tak to byl životní turnaj

Pro Barboru Krejčíkovou skončila životní pouť ve dvouhře na grandslamu v osmifinále. Česká tenistka prohrála s kvalifikantkou Podoroskou z Argentiny 6:2, 2:6 a 3:6. "Mám obrovskou radost. Čtvrté kolo je obrovský úspěch, i když jsem teď zklamaná," řekla čtyřiadvacetiletá Krejčíková.

Dvojnásobná deblová grandslamová šampionka Krejčíková začala proti Podoroské dobře. Hrála dlouhé míče, pomáhala si body na síti, šla do vedení 3:0 a posléze získala první set. "Dařilo se mi to vzít jako každý jiný zápas. Nijak extra nervózní jsem nebyla, i podle toho vypadal první set. Jasně jsem ji přehrávala," řekla.

Od druhého setu se ale soupeřka zlepšila a Češka začala chybovat. "Chytla se. Jak liftuje a hraje vysoký přeliftovaný míče, tak jí to v těch podmínkách sedělo víc. Padalo jí to k lajnám. Ztratila jsem timing a už se to se mnou vezlo," líčila Krejčíková.

Barbora Krejčíková na Roland Garros
zdroj: ZUMA autor: Rob Prange

Po prohrané druhé sadě se odešla Krejčíková jako vždy v turnaji převléknout a na úvod třetího setu šla do brejku, o který ale vzápětí přišla. Na obou hráčkách byla znát stoupající nervozita a Krejčíková kazila i voleje, které v prvním setu jistě ukončovala. Prohrála si podání na 2:4, pak ještě snížila na 3:4, ale víc už nezvládla.

Argentinka se uvolnila a dohrála koncovku výborně. Krejčíková odvrátila aktivní hrou tři mečboly, ale při čtvrtém nestihla doběhnout zkrácení za síť.

Krejčíková si účastí ve 4. kole stanovila nové grandslamové maximum ve dvouhře. Díky tomu se v novém vydání žebříčku WTA poprvé dostane do světové stovky. "Beru to celkově tak, že jsem si tady hodně věcí splnila. Víceméně konečně jsem, jak to říct hezky, v té hloupé stovce. Teď budu klidnější. Hodně jsem se s tím, dostat se tam, nervovala, snad to bude lepší, těším se na to."

Halepová poprvé ztratila set

Favorizovaná Rumunka Halepová neztratila dosud na turnaji ani set, proti agresivně a přesně hrající Šwiatekové ale byla bez šance. Polka, jíž patří v žebříčku WTA 54. místo, ji zasypala třiceti vítěznými údery a nepovolila jí ani jeden brejkbol.

Halepové tak dokonale oplatila drtivou prohru 1:6, 0:6 ze stejné fáze loňského ročníku French Open. "Nemám slov a jsem překvapená, že jsem to dokázala proti takové hráčce. Loňský rok si pamatuju a jsem ráda, jak hodně jsem se od té doby zlepšila. Jsem na sebe pyšná," řekla devatenáctiletá Šwiateková.

"Za poslední rok jsem získala hodně zkušeností, už se soustředím jenom na tenis a vím, jak se vypořádat s tlakem," řekla Polka, která se během koronavirové pauzy rozehrávala i v Česku v rámci exhibice na pražské Štvanici.

Halepová vyhrála před Roland Garros tři turnaje za sebou, z toho dva po koronavirové pauze na antuce (Praha, Řím), a byla největší favoritkou. "Není to lehké skousnout, ale jsem na těžké momenty v kariéře zvyklá. I tak mám za sebou skvělý rok. Dám si čokoládu a další den to bude lepší," pronesla Rumunka a vyzdvihla polskou soupeřku. "Byl to její den. Hrála neuvěřitelně a byla všude," uvedla.

Šwiateková, jež v prvním kole vyřadila loňskou finalistku Markétu Vondroušovou, postoupila do čtvrtfinále grandslamového turnaje poprvé v kariéře. Je první Polkou takhle daleko v Paříži po Agnieszce Radwaňské před sedmi lety. "Už od juniorek hraju Roland Garros ráda. Tento týden je splněný sen a doufám, že se ještě protáhne," řekla rodačka z Varšavy.

Ve čtvrtfinále se Šwiateková utká s dalším překvapením turnaje, kvalifikantkou Martinou Trevisanovou. Italka v osmifinále vyřadila pátou nasazenou Kiki Bertensovou z Nizozemska dvakrát 6:4. 

Vítěz US Open Dominic Thiem vydřel postup do čtvrtfinále v pětisetové bitvě s domácím překvapením turnajem Hugem Gastonem. Dvacetiletého Francouze, který o kolo dříve vyřadil Švýcara Stana Wawrinku, třetí nasazený Rakušan udolal za tři a půl hodiny. Dalším soupeřem finalisty posledních dvou ročníků bude Argentinec Diego Schwartzman.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články