Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv Z 1978: ČSSR - SSSR

Nadal i Djokovič prošli v Paříži do semifinále, o finále se utkají spolu

Dvě tenisové legendy se spolu střetnou v semifinále Roland Garros v Paříži. Třetí nasazený Rafael Nadal, který na tamní antuce získal už třináct trofejí, vyřadil ve čtvrtfinále Argentince Diega Schwartzmana 3:1 na sety. A první tenista grandslamového turnaje Novak Djokovič v nočním utkání stejným poměrem Mattea Berrettiniho z Itálie.

Rafael Nadal
zdroj: ČTK/AP/Michel Euler

Po uvolnění proticovidových opatření ve Francii už diváci zaplnili ochozy velice slušně. Ovšem v zápase Djokoviče s Berrettinim, který se protáhl k půlnoci, museli kvůli posunutému, ale stále ještě platícímu zákazu vycházení opustit centrkurt před 23. hodinou za stavu 2:1 na sety pro srbského tenistu. Po patnáctiminutové pauze, při níž i hráči opustili kurt, se dohrávalo už v komorní atmosféře jen za účasti realizačních týmů obou hráčů.

Djokovič pak dotáhl dobře rozehraný zápas do vítězné koncovky. Srb vyhrál první dva sety 6:3 a 6:2, jenže Itala to nezlomilo. Zabojoval a i když v tie-breaku prohrával 4:5 a čelil dvěma servisům soupeře, dokázal ho vyhrát 7:5 a snížit na 1:2.

Ve čtvrtém setu bitva o každý míček pokračovala. Oba tenisté vyhrávali svá podání až do stavu 6:5, pak ale Berrettini zaváhal a zkušený srbský vládce světového žebříčku proměnil třetí mečbol.

Je nám líto, video expirovalo.
Dramatický poslední gem v utkání Djokovič - Berrettini

Nadal hraje o 14. triumf

Nadal na svém oblíbeném turnaji usiluje o rekordní 14. vítězství a páté za sebou. Když na pařížské antuce přešel čtvrtfinále, dosud vždy slavil titul. V případě letošního celkového vítězství by pětatřicetiletý rodák z Mallorky získal 21. grandslamový triumf a odpoutal se v historických tabulkách od Švýcara Rogera Federera.

Poraženého Schwartzmana může těšit alespoň to, že jako první hráč od Dominica Thiema ve finále v roce 2019 dokázal vzít na Roland Garros Nadalovi set. Španělova série skončila na 36 vyhraných sadách za sebou, přičemž dvě mu chyběly k vyrovnání vlastního maxima. Absolutním rekordmanem je se sérií 41 vyhraných setů z French Open legendární Švéd Björn Borg.

"Rozhodně jsem sem nepřijel s tím, že neztratím set, a pokud ano, tak že to bude katastrofa. To je přece součást hry. To, na čem záleží, je to, jak po ztrátě setu zareagujete," řekl Nadal.

Klíčovým momentem čtvrtfinálového duelu byl devátý game třetího setu, v němž třetí nasazený Nadal vzal Schwartzmanovi servis na 5:4 a následně sadu dopodával čistou hrou. "Důležité bylo nedělat moc chyb. Trefovat forhend po lajně. Hrát více do rohů. Hrát delší křížný forhend. A lépe returnovat," vyjmenoval Španěl, čím nastartoval cestu za vítězstvím.

Turnajovou desítku Schwartzmana ztráta setu zlomila a Nadal demoralizovanému soupeři nadělil na závěr "kanára". "Pro každého je strašně těžké proti němu hrát. Cítí se na kurtu hodně pohodlně. Je to prostě Rafa, vždycky najde způsob jak vyhrát," řekl Argentinec.

Druhou semifinálovou dvojici tvoří Němec Alexander Zverev a Řek Stefanos Tsitsipas.

Dvouhra - čtvrtfinále:

Nadal (3-Šp.) - Schwartzman (10-Arg.) 6:3, 4:6, 6:4, 6:0, Djokovič (1-Srb.) - Berrettini (9-It.) 6:3, 6:2, 6:7 (5:7), 7:5.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články