Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Kooperativa NBL 2024/2025

Favorit Nadal má v Roland Garros sochu. Češky v Paříži opět míří vysoko

Víc fanoušků a poprvé i noční zápas. O týden později, než bývá zvykem, startuje v sobotu tenisový French Open. České naděje jsou vkládány do tenistek, ty sice v Paříži nepatří k hlavním favoritkám, ale na antukových kurtech v Roland Garros mohou tradičně dojít daleko. Mezi hlavní adepty na titul patří Španěl Rafael Nadal a Australanka Ashleigh Bartyová.

Rafael Nadal má v Roland Garros sochu
zdroj: ČTK/ABACA autor: ABACA

Češkám se v posledních šesti letech ve Francii dařilo. Do finále se dostaly Lucie Šafářová (2015) a Markéta Vondroušová (2019), semifinále si zahrály loni Petra Kvitová a Karolína Plíšková (2017). Zatímco Šafářová už ukončila kariéru, zbylé tři hráčky jsou i letos mezi nasazenými a k nim se přidala Karolína Muchová, letošní semifinalistka Australian Open.

Jedinou českou vítězkou dvouhry French Open je Hana Mandlíková z roku 1981. Martina Navrátilová uspěla dvakrát, ale v letech 1982 a 1984 pod vlajkou USA.

Vedle čtveřice Plíšková, Kvitová, Vondroušová a Muchová hraje ve formě i Barbora Krejčíková, která bude s Kateřinou Siniakovou navíc patřit k favoritkám ve čtyřhře.

Bartyová, Sabalenková i Šwiateková

Se světovou jedničkou Bartyovou jsou favoritkami Běloruska Aryna Sabalenková a loňská překvapivá šampionka Polka Iga Šwiateková. "Není snadné obhajovat, ale jsem ráda, že v této pozici jsem. Užívám si už jen pobyt v Paříži a turnaj miluju," řekla Šwiateková.

Z elity chybí jen vítězka turnaje z roku 2018 Rumunka Simona Halepová, kterou z účasti vyřadilo zraněné lýtko. Pozornost jako na každém grandslamu se upíná k Američance Sereně Williamsové útočící na 24. vavřín, kterým by vyrovnala rekord Australanky Margaret Courtové, ale v turnajích před Paříží moc úspěšná nebyla.

Český mužský tenis v Paříži zastupuje jen Veselý

V soutěži mužů je z Čechů jen Jiří Veselý, který letos nehraje příliš dobře a v Paříži se z předešlých osmi účastí dostal nejdál do třetího kola.

Už na čtrnáctý titul bude útočit Nadal. Antukový král má v areálu nově sochu a v případě dalšího triumfu by se s 21 grandslamovými vavříny osamostatnil v čele historického pořadí před Švýcarem Rogerem Federerem. "Nikdo nikde není neporazitelný. Budu bojovat," řekl Nadal s tradiční pokorou. Levoruký hráč má na pařížské antuce od roku 2005 bilanci 100:2.

Jeho tradičním rivalem by měl být první hráč světa Srb Novak Djokovič. Otazník visí nad formou finalisty z let 2018 a 2019 Dominica Thiema z Rakouska.

Největší hrozbou pro Nadala se zdá být Stefanos Tsitsipas. Řek vyhrál letos na antuce v Monte Carlu a Lyonu. "Antuku miluju, moje hra na tomto povrchu roste," řekl pátý hráč světa. Promluvit do rozhodujících bojů se pokusí rovněž německý tenista Alexander Zverev.

Pět tisíc lidí na centrkurtu

Loni se Roland Garros konalo kvůli koronaviru až na podzim a na turnaj mohlo jen tisíc lidí za den. Ani tentokrát nemůže být naplněna kapacita, ale mělo by chodit mnohem víc diváků. Na centrkurt Philippa Chatriera pro 15 tisíc lidí bude vpuštěno pět tisíc fanoušků.

Novinkou letošního ročníku je, že se deset zápasů od pondělí do čtvrtfinále uskuteční na centrkurtu večer, první od 20:00 a další od 21:00, ale jen ten poslední s fanoušky. Ostatní budou kvůli platícímu zákazu vycházení po deváté hodině večerní bez obecenstva.

Dotace je druhým rokem nižší, letos činí 34,3 milionu eur (přes 875 milionů korun). Pokles se nedotkne vyřazených v 1. kole, kteří jako loni inkasují 60 tisíc eur (asi 1,6 milionu korun). Snížení přes deset procent se týká odměn od třetího kola do finále. Vítězové dvouher získají 1,4 milionu eur (zhruba 35,6 milionu korun), o 200 tisíc méně než loni. Předloni si vydělali 2,3 milionu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články