Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Berdych plánuje návrat do první desítky

Prostějov - Návrat do první desítky světového žebříčku má v plánu v průběhu nadcházejícího půlroku nejlepší současný český tenista Tomáš Berdych. Po postupu do finále turnaje série Masters v Miami si polepšil v pořadí ATP Tour o čtyři místa, je šestnáctý a sedm pozic ho dělí od jeho dosavadního maxima. Berdych si na začátku roku řekl, že by rád měl u svého jména jednociferné číslo. Pokud se mu to podaří, pak to dokáže znovu po dvou letech a počtvrté v kariéře.

"Je příjemné být v první desítce, a tím i v jiné skupině lidí. Ale na druhé straně jsou to stejní hráči jako všichni ostatní. Těm deseti se daří jen o trochu více," uvedl čtyřiadvacetiletý Berdych na dnešní tiskové konferenci v Prostějově. Způsob, jak se do Top Ten vrátit, vidí v podstatě jednoduše. "Neměl bych prohrávat se slabšími tenisty, kteří jsou žebříčkově pode mnou. A občas musím porazit někoho, kdo je přede mnou," nastínil Berdych cestu mezi tenisovou smetánku.

Berdych v elitní desítce figuroval již třikrát, v letech 2006, 2007 a 2008 v ní strávil dohromady čtyřiadvacet týdnů. Nejvýše vyšplhal na 9. místo, a to tři týdny koncem srpna a začátkem září 2007 a na dva týdny v dubnu 2008. Nyní má rodák z Valašského Meziříčí relativně dobrou výchozí pozici, aby se do desítky vrátil. Musí mu ale vyjít antuková sezona. Na třech turnajích - v Monte Carlu, Římě a Rolland Garros, loni vypadl vždy v 1. kole, větší bodový zisk obhajuje jen za titul z Mnichova.

Je nám líto, video expirovalo.
Reakce Tomáše Berdycha

Tomáš Berdych:

0"Těžko říci, zda mám více sebevědomí. Spíše jsem více vyrovnaný, všechno mi nyní dobře zapadá, cítím se dobře. Tělo mi drží i po fyzické stránce, mohu si více dovolit."

Na turnaji v Miami se dostal Berdych do životní formy. Porazil světovou jedničku Rogera Federera, Španěla Fernada Verdaska a Švéda Robina Söderlinga. Sám ale přiznává, že se příliš nezměnil. Přílišný respekt k druhým hráčům nemá a také jej nezajímá, co soupeř dělá.

Po prohraném finálovém zápase v Miami se mu podařilo hned v neděli sehnat letenku a už od pondělí doma odpočíval. Dnes si poprvé opět zatrénoval v Prostějově. Již v sobotu odletí na turnaj do Monte Carla, kde vstoupí do antukové části sezony. "Bylo by ideální, kdybych měl ještě týden přípravy navíc. Ale například před rokem jsem byl touto dobou nemocný a bral antibiotika. Takže nikdy nevyjde začátek antukové sezony podle představ," řekla česká jednička.

Berdych myslí i na odpočinek

V nadcházejícím náročném programu řeší Berdych dilema, který z turnajů by případně vynechal. Monte Carlo, Řím a Madrid jsou povinné, dalšími jsou Barcelona a Mnichov. Berdych zvažuje, že by vypustil turnaj v Německu, kde by měl ale obhajovat prvenství. "Nejde cestovat týden za týdnem po turnajích. Navíc nyní každý bude očekávat, že moje současné výsledky budou pokračovat. Je však potřeba si také odpočinout," řekl Berdych.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články