Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Berdych o dopingu: Pokud nic neberete, nemusíte do seznamu koukat

Indian Wells (USA) - Kauza dopingu Marie Šarapovové otřásla tenisovým světem a k aféře se vyjádřili i přední čeští tenisté. Tomáš Berdych prohlásil, že kdo žádné léky nebere, nemusí se dívat do seznamu zakázaných látek, čímž narážel na tvrzení ruské tenistky, že přehlédla opakovaná upozornění od úřadů. Petra Kvitová zase prohlásila, že by každý měl vědět, co si do těla dává.

Bývalá světová jednička Šarapovová v pondělí oznámila, že měla během lednového Australian Open pozitivní nález na nově zakázané meldonium. Meldonium je na seznamu nedovolených látek s platností od 1. ledna 2016 a vítězka pěti grandslamů si toho podle svého vyjádření nevšimla.

"Pokud nic neberete, nemusíte se do seznamu koukat," řekl třicetiletý Berdych. "Pokud si ale máte vzít nějaký lék, ať je to cokoli, je nový a nikdy dřív jste ho nebrali, tak první věc, kterou udělám, že si to desetkrát zkontroluji. Využiju všechny zdroje, lékaře, tohle a tamto, všechno, co jde, a pak to teprve použiju."

Už o den dříve se před turnajem vyjádřila k dopingu Šarapovové i dvojnásobná vítězka Wimbledonu Petra Kvitová. "Všichni bychom měli vědět, co si do těla dáváme. Udělala chybu a nese za to odpovědnost," řekla Češka a přála si, aby případ neměl na tenis negativní dopad a fanoušci měli tenis pořád rádi.

Aktuálně světová devítka Kvitová, která zatím neprožívá ideální sezonu, si podle svých slov listinu zakázaných látek nekontroluje. "Protože beru pouze vitamíny," usmála se a dodala, že chybu může udělat každý. "Na tomto případu je vidět, že se snaží udržet sport čistý. Systém funguje a odvádí dobrou práci," řekla.

Osmadvacetiletá Šarapovová má zatím zastavenou činnost a čeká se, jaký dostane trest. Při oznámení pozitivního nálezu uvedla, že by se jednou ráda k tenisu vrátila.

Od začátku tohoto roku bylo na meldonium testováno pozitivně už přes 90 sportovců. Podle světové antidopingové organizace WADA číslo ještě poroste. "Nejsme překvapeni, že po zapsání látky do seznamu zakázaných je hodně pozitivních případů," uvedl generální ředitel WADA David Howman. "Už v roce 2014 jsme ho zařadili na listinu látek, které sledujeme, abychom lidem řekli: 'Pozor, buďte opatrní'. A oni nebyli," dodal Howman.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články