Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Bývalý šéf WADA: Nemyslím si, že ruští atleti budou startovat v Riu

Londýn - Bývalý šéf Světové antidopingové agentury WADA Dick Pound nepočítá se startem ruských atletů na olympijských hrách v Riu de Janeiro. Ruské straně vyčetl nedostatečnou snahu o nápravu situace po vypuknutí rozsáhlého dopingového a korupčního skandálu. Zejména ruský sport navíc v současnosti čelí vlně pozitivních testů na nově zakázanou látku meldonium.

Ruští atleti byli vloni na podzim vyloučeni z mezinárodní federace IAAF a nesmějí se účastnit mezinárodních soutěží. "Jsem toho názoru, že se Rusku nepodaří do olympiády vrátit. Atletická federace a WADA nebudou riskovat svoji reputaci, když oni dělají mrtvé brouky," řekl Pound.

Kanadský odborník se domnívá, že Rusové najisto počítají se startem na olympiádě, protože jejich případná absence by vyvolala příliš velkou kontroverzi. "Místo aby se soustředili na reformy, kterými je jejich návrat na atletickou scénu podmíněn, raději přerovnávají lehátka na Titanicu," řekl třiasedmdesátiletý Pound.

Situaci komentoval několik dní poté, co německá televize ARD uvedla, že v ruské atletice se dál dopuje a v tamním sportu nadále působí i potrestaní trenéři. Prezident WADA Craig Reedie hodlá vyslat do Ruska dva odborníky, kteří prověří, jak v zemi v současnosti funguje antidopingový systém. K podobnému kroku se chystá také IAAF.

Vyšetřování slíbilo rovněž nové vedení ruské atletiky. Další představitelé ruského sportu naopak tvrzení německé televizní stanice označili za snůšku nesmyslů. "Jsme velká země, máme 83 regionů. Je možné, že nějaký potrestaný trenér skutečně někde pracuje, ale rozhodně ne u reprezentace a ne při oficiálních akcích," řekl Mutko.

Podle jednoho z potrestaných koučů Vladimira Kazarina je právě nový dokument ARD dalším krokem v kampani, která má zamezit ruským atletům startovat v Riu. "Je to na politickou objednávku Američanů. Na mistrovství světa 2013 Rusko vyhrálo sedm zlatých medailí. Když nás potrestají, všechny tyhle medaile získají USA a Velká Británie," řekl Kazarin.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články