Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Ruským atletům se olympiáda vzdaluje, reformy postupují příliš pomalu

Moskva – Od propuknutí největšího dopingového skandálu v dějinách ruské atletiky uplynuly čtyři měsíce a účast jedné z atletických velmocí pod olympijskými kruhy v Riu je nadále ve vážném ohrožení. Potřebné reformy, ke kterým se Rusko po svém vyloučení z IAAF zavázalo, postupují pomalu a v ruské atletice se podle německých médií nadále pohybují potrestaní trenéři a funkcionáři. Podle odborníků navíc několik měsíců na změnu celého systému zdaleka nestačí.

Jelena Isinbajevová na OH v Londýně
zdroj: Reuters autor: Kai Pfaffenbach

První ostrý start v letošním roce, domácí halový šampionát v Moskvě, už mají ruští atleti za sebou. Na přímé srovnání se světovou konkurencí si ale jeho hlavní aktéři ještě musí počkat. Na mezinárodní úrovni kvůli loňskému dopingovému skandálu stále závodit nemohou. "Zákaz se mě ani mých týmových kolegů nijak nedotýká. Všichni dál trénujeme a děláme všechno pro co nejlepší výsledky," říká halový mistr Ruska na 800 metrů Konstantin Cholmogorov.

Jenže podle televize ARD, která systémový doping v Rusku odhalila, ruské běžce dál trénují lidé, kterým mezinárodní federace zakázala činnost. Kdo z vrcholových atletů chce, má pořád neomezený přístup k podpůrným látkám. "Natočili jsme během halového mistrovství v Moskvě trenéra, který očividně chtěl prodat nastrčenému sportovci doping. Tento člověk trénuje mladé atlety v olympijském centru," tvrdí reportér ARD a odborník na doping Hajo Seppelt.

Ruský svaz obvinění odmítá s tím, že změnil přístup a snaží se zavést požadované mezinárodní standardy. Moskva vyměnila vedení místní antidopingové agentury. Taky údajně plně spolupracuje s mezinárodními institucemi, které ji kvůli státem podporovanému dopingu a korupci potrestaly. "Ocitli jsme se v nešťastné situaci. Pro nás i pro sportovce jsou to těžké časy. Ale v každém případě zůstáváme optimisty," je přesvědčen generální tajemník ruského atletického svazu Michail Butov.

"Není spravedlivé trestat všechny za doping, který brali jen někteří. To by se dělat nemělo. To je politika, která nemá se sportem nic společného," míní atletický trenér Alexander Radčič. Podobný názor zastává i většina Rusů, podle kterých se svět pod záminkou dopingu jen zbavil silného soupeře. Na předchozích Hrách v Londýně totiž ruské atlety v počtu medailí předčili jen Američané.

Teď Rusům hrozí, že se na letošní olympiádu do Ria nepodívají. Způsob fungování ruské atletiky právě prověřuje mezinárodní komise. První zprávu, na jejímž základě posoudí postup reforem, má rada IAAF dostat na stůl 27. března. Prezident Světové antidopingové agentury WADA Craig Reedie v této souvislosti konstatoval, že Rusko má před sebou ještě spoustu práce.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články