Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Dopingový příběh meldonia pokračuje, látka řádí v atletice i zápasu

Stockholm – Úřadující halová mistryně světa na 1500 metrů Abeba Aregawiová je další sportovkyní, která měla pozitivní test na nově zakázanou látku meldonium. Podezření, které se objevilo koncem února, dnes na základě výsledku analýzy vzorku B potvrdil agent etiopské rodačky Jos Hermens. Podobný problém má i majitel olympijského stříbra zápasník Davit Modzmanašvili. Dopingovou kontrolou v únoru neprošlo celkem šest gruzínských reprezentantů.

Dopingový test
zdroj: ČT24

Pětadvacetiletá Aregawiová, jež od roku 2012 závodí za Švédsko, podle Hermense užila látku, která je od 1. ledna na seznamu zakázaných prostředků, v potravinovém doplňku. Pozitivní výsledek přinesl vzorek z mimosoutěžního odběru v Addis Abebě, kde Aregawiová trénovala.

Další problémy ale Aregawiovou ještě čekají se švédskými úřady. Atletka v žádosti o udělení švédského občanství uvedla, že v zemi žije. Nyní však daňovým úřadům, které po ní chtěly doplatit 11 112 švédských korun (32 000 korun), tvrdila, že ve Švédsku nikdy nežila, a tudíž nic platit nemusí.

Modzmanašvili získal stříbrnou medaili na olympiádě v Londýně v zápase řecko-římském ve váze do 120 kilogramů, má také bronz z MS 2011. Na rozdíl od svých kolegů z týmu se k užití meldonia přiznal. Za druhý dopingový prohřešek mu hrozí doživotní zákaz činnosti.

O dopingových případech šesti gruzínských zápasníků informoval jejich trenér. Všichni měli v těle meldonium, stejně jako tenisová hvězda Maria Šarapovová na lednovém Australian Open a nejméně deset dalších sportovců převážně z postsovětských zemí.

Meldonium u ruských rychlobruslařů? Údajně sabotáž

Pozitivní testy na meldonium se objevily i v ruském rychlobruslení. Vedení národní federace to označilo za sabotáž. "V našem konkrétním případě je vysoká pravděpodobnost, a my to můžeme dokázat, že zakázaná látka byla trojici závodníků úmyslně podstrčena," uvedl předseda ruské bruslařské federace Alexej Kravcov. "Podle našich informací to udělali jejich týmoví kolegové," dodal.

Kravcov žádné podezřelé nejmenoval, neupřesnil ani způsob, jak se sabotáž odehrála. Federace se podle něho snažila přesvědčit policii, aby podezření vyšetřila, ta to ale zamítla s odůvodněním, že neexistují dostatečné důkazy o spáchání trestného činu.

Meldonium
zdroj: AP autor: James Ellingworth

Od začátku roku byli přistiženi minimálně tři závodníci včetně pětinásobného rychlobruslařského mistra světa ve sprintu Pavla Kuližnikova a olympijského vítěze v shorttracku Semjona Jelistratova. Vedle nich měla pozitivní test i další závodnice v shorttracku Jekatěrina Konstantinovová.

Mezi ruskými sportovci měli v letošním roce pozitivní test na meldonium také krasobruslařka Jekatěrina Bobrovová, volejbalový reprezentant Alexander Markin a cyklista Eduard Vorganov. Látku užili i ukrajinští biatlonisté Artěm Tyščenko a Olga Abramovová, gruzínský zápasník Davit Modzmanašvili. Podle informací British Journal of Sports Medicine mělo při loňských Evropských hrách v Baku v těle stopy meldonia 490 sportovců. Tehdy ale ještě bylo jeho užití legální.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články