Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Po 44 letech opět slaví domácí hráčka. Australian Open ovládla Bartyová

Trvalo to dlouhých 44 let, než Australian Open ovládne znovu domácí tenistka. Čekání se podařilo ukončit světové jedničce Ashleigh Bartyové, která ve finále v Melbourne porazila Američanku Danielle Collinsovou 6:3, 7:6 a vyhrála třetí grandslam v kariéře. Domácí šampiony měla i čtyřhra mužů. Thanasi Kokkinakis a Nick Kyrgios porazili další australský pár Matthew Ebden, Max Purcell 7:5, 6:4.

Domácí tenistka vyhrála dvouhru na australském grandslamu pojedenácté v historii. Před Bartyovou naposledy uspěla v roce 1978 Christine O'Neilová.

Pětadvacetiletá Bartyová ovládla v roce 2019 antukové Roland Garros po finálové výhře nad Markétou Vondroušovou a loni ve Wimbledonu přehrála v boji o titul Karolínu Plíškovou.

Bartyová začala finále nervózně a zprvu musela čelit ostrým ranám Collinsové. Po odvráceném brejkbolu z páté hry se ale uvolnila a k radosti publika včetně herce Russella Crowea prolomila servis Američanky, která udělala dvojchybu, na 4:2 a první set dopodávala.

Ve druhé sadě se Collinsová znovu opírala do míčů vší silou a dokázala Bartyovou dostat do úzkých. Dvakrát vzala domácí hráčce podání a místo ovací z hlediště se arénou rozléhaly její hlasité radostné výkřiky. Australanka ale brzy dostala diváky znovu do varu.

Bartyová atakovala hlavně forhendem druhý servis soupeřky a ze stavu 1:5 srovnala na 5:5. V tie-breaku hrála odvážněji, dostala se do vedení 4:0 a za stavu 6:2 proměnila prohozem první mečbol. Odstartovala tak "Barty Party" – oslavu triumfu na svoji počest.

Za titul inkasovala šek na 2,875 milionu australských dolarů (44,5 milionu korun) a upevnila si vedení v žebříčku WTA. Collinsová se posune z třicátého místa na desáté.

Domácí finále čtyřhry vyhráli Kokkinakis s Kyrgiosem

Kompletně australské složení mělo finále čtyřhry v Melbourne poprvé od roku 1980 a vítězně z něj nakonec vyšli šestadvacetiletý Kyrgios s o rok mladším Kokkinakisem. První set rozhodli brejkem za stavu 5:5, ve druhém při skóre 3:3.

Kokkinakis s Kyrgiosem na Australian Open, kde se díky emotivnímu pojetí zápasů stali miláčky fanoušků, startovali díky divoké kartě od pořadatelů. Stali se první "wild card" dvojicí v profesionální éře, jež dokázala v Melbourne dojít až k titulu.

Kokkinakis s Kyrgiosem získali na úvodním grandslamu roku titul také jako první ryze australská dvojice od triumfu Marka Woodforda a Todda Woodbride v roce 1997. Právě od populární dvojice "Woodies" převzali vítěznou trofej.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články