Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Sáblíková na úvod SP vybojovala druhé místo na 3000 metrů

Obihiro (Japonsko) - Úvodní podnik Světového poháru v rychlobruslení dopadl pro Martinu Sáblíkovou velmi slušně. Olympijská vítězka z Vancouveru i Soči obsadila druhé místo na trati 3 000 metrů. Vyhrála Ireen Wüstová z Nizozemska, za kterou Sáblíková zaostala v přímém souboji o 1,2 sekundy. O výhru svěřenkyni trenéra Petra Nováka zřejmě připravilo zaváhání při posledním střídání drah v závěrečném kole.

Martina Sáblíková
zdroj: ČTK/AP autor: Matthias Schrader

"Druhé místo v prvním světovém poháru beru všema deseti! Škoda té chyby, kterou jsem při závodě udělala," uvedla Sáblíková. Sedmadvacetiletá rychlobruslařka se s Wüstovou, která "trojku" ovládla i na olympiádě v Soči, představila v předposlední rozjížďce. Česká reprezentantka byla podle očekávání v úvodu pomalejší, v závěru ale náskok soupeřky stahovala.

V posledním kole se však při křížení drah zalekla Wüstové sjíždějící od mantinelu na vnitřní stranu, přestala bruslit a dala jí přednost, čímž přišla o šanci na vítězství. Křik trenéra Nováka, aby nezpomalovala a jela dál, jí nepomohl. Nakonec zajela čas 4:06,11 a získala 80 bodů do průběžného pořadí seriálu.

"Byla to moje taktická chyba. Myslela jsem, že je Ireen vedle mě, lekla jsem se diskvalifikace a postavila jsem se. Petr mi pak říkal, že jsem měla jet, že bych se před Ireen vešla, ale stalo se. Je to začátečnická chyba, která by se rozhodně stávat neměla," uvedla Sáblíková.

I proto, že ji v následující poslední rozjížďce Němka Claudia Pechsteinová ani Olga Grafová z Ruska nepřekonaly, skončila druhá, s čímž byla na úvod sezony spokojená. "Nevěděla jsem, co od sebe můžu čekat. Je to super začátek. Nemá cenu spekulovat, jestli bych bez té chyby vyhrála. Možná bych byla i tak o dvě desetiny pomalejší, ale říkám si: být s takovou chybou druhá, to je skvělý výsledek. Kdybych skončila čtvrtá, budu naštvaná daleko víc," řekla Sáblíková.

Spokojený byl nakonec i trenér Novák. "Martina udělala chybu, která ji dost možná připravila o vítězství, ale to se prostě někdy stane. V danou chvíli měla velkou rychlost a lekla se, aby nebyla diskvalifikovaná. Jde o rozhodnutí v desetině sekundy," řekl Novák. 

Erbanová dojela na začátku druhé desítky

Její bývalá tréninková partnerka Karolína Erbanová byla jedenáctá na trati 500 metrů. V prvním startu na velké akci po odchodu od kouče Nováka do nizozemského týmu Continu tak za čas 39,02 sekundy získala 24 bodů do hodnocení seriálu.

Desátá žena z olympiády v Soči zaostala o 0,95 sekundy za vítěznou Korejkou I Sang-hwa, která na Hrách v Rusku získala zlatou medaili. Od desátého místa Erbanovou dělily jen dvě setiny sekundy.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články