Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Český pohár Skupiny ČEZ Veltrusy

Sáblíková: Že už budou svěťáky, mi zatím nedochází, ale chci vyhrávat

Praha - Prakticky bez letní přestávky vstoupí rychlobruslařka Martina Sáblíková do další sezony. Trojnásobná olympijská šampionka, která v únoru obhájila v Soči zlatou medaili na trati 5 000 metrů z Vancouveru, se totiž v létě věnovala cyklistickým závodům. Teď už se ale naplno soustředí na svůj hlavní sport: v neděli odlétá do Japonska, kde za dva týdny začne seriál světového poháru.

Martina Sáblíková
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

"Na sezonu už se těším, ale na druhou stranu je to takové zvláštní. Díky tomu, že jsem jezdila na kole, tak jsem se na led dostala na začátku října. To, že už budou svěťáky, si tak zatím příliš neuvědomuji. Doufám, že mi to v Japonsku brzy dojde," řekla Sáblíková.

Cyklistice se výrazněji věnovala hlavně proto, že by se v příštím roce chtěla pokusit kvalifikovat se na letní olympijské hry 2016 v Riu de Janeiro. "Na mistrovství světa jsme si vyzkoušeli, že by to v časovce mělo jít. Pokusíme se o to, ale rychlobruslení je pořád sport číslo jedna," uvedla sedmadvacetiletá česká reprezentantka, která na zářijovém MS ve španělské Ponferradě obsadila dvanácté místo.

Nadcházející poolympijská sezona je pro řadu sportovců odpočinková, Sáblíková však chce navázat na předešlé úspěchy. Prioritami bude uspět na mistrovství světa na jednotlivých tratích a pokusit se podeváté za sebou vyhrát světový pohár.

"Neplánuju, co bych přesně chtěla zajet. Čtyři roky (do další olympiády) jsou dlouhá doba. Je to zvláštní. Navíc díky tomu, že jsem závodila v létě, mám myšlenky někde jinde. Nechci říct, že nadcházející sezonu neřeším, ale nepřemýšlím nad ní tolik," přiznala Sáblíková.

Je nám líto, video expirovalo.
Sáblíkové startuje další rychlobruslařská sezona

Japonsko oblíbenou zemí není 

Sérii úspěchů ve SP na dlouhých tratích ale prodloužit chce. "Byla bych ráda, kdyby se to povedlo. Ale je to přece jen pár závodů, které musí vyjít. Uvidím, v jaké formě v Japonsku budu," řekla svěřenka trenéra Petra Nováka, která do Asie necestuje příliš ráda. "Asi s tím budu mít velký problém. Naposledy jsem tam byla v roce 2008, což už je dlouhá doba. Radši než do Japonska bych jela do Kanady," pousmála se.

S motivací ale prý problém mít nebude. "Pro Martinu je pořád priorita atakovat pódium, stát na bedně. To byl její cíl kdysi, jednou tam stát. A čím vícekrát tam stojí, tím více se jí to líbí. A chtěla by to ještě pár let vydržet," uvedl kouč Novák, podle nějž jí pomáhá i cyklistika. "Pořád je nastartovaná jako před deseti lety," podotkl. Energii Sáblíkové podle něj dodávají i další mladší členky týmu Nikola Zdráhalová nebo Natálie Kerschbaummayrová, která s ní odletí i na úvod SP.

Příprava Erbanové trochu neznámou

Dosavadní hlavní parťačka Sáblíkové v tréninkové skupině chybí. Karolína Erbanová v létě odešla do mezinárodního nizozemského týmu Continu a dvě velké kamarádky od té doby prakticky nekomunikují. "Nevím, jaké to bude. Naposledy jsem s ní mluvila v dubnu, pak jsme si jen párkrát napsaly. Nebavíme se o tom. Myslím si, že je to pro obě těžké," řekla Sáblíková.

Erbanová se připravuje například s Ireen Wüstovou, což je hlavní soupeřka Sáblíkové. "Je to hodně zvláštní. Nejlepší kámoš s největším konkurentem. Uvidíme, jak to bude vypadat," pokrčila rameny Sáblíková. S Erbanovou se bude na závodech potkávat, Novák je reprezentačním trenérem a přihlašuje české rychlobruslařky k závodům.

"S Karolínou jsem v kontaktu. Do Asie jsem ji nominoval. Teď se potkáme a dozvím se další věci. Jak ale trénuje, nevím. Jen mi občas napíše. Bude muset prokázat výkonnost," uvedl Novák, který už s Erbanovou nepočítá pro případný týmový závod. "K tomu musí spolu trénovat, aby byly sjeté," dodal Novák.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články