Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
ISU Junior Grand Prix Ostrava 2024

Ragbyový šampionát otevře superzápas. Domácí Francie vyzve v St. Denis Nový Zéland

Lepší úvod mistrovství světa si ragbyoví fanoušci jen těžko mohli přát. Po slavnostním zahájení otevře program jubilejního desátého šampionátu v nejtvrdším kolektivním sportu souboj mezi domácí Francií a Novým Zélandem. Turnaj, který se do Francie vrací po 16 letech, nemá jednoznačného favorita. Mezi hlavní aspiranty na finále zahajovacího zápasu se řadí také Irové a obhájci prvenství z Jihoafrické republiky. Přímý přenos úvodního utkání Francie – Nový Zéland včetně předzápasového programu sledujte od 19:55 na ČT sport a ctsport.cz.

Ragbyový svátek začne a také vyvrcholí na Stade de France s kapacitou přesahující 80 tisíc diváků. Hrát se ale bude napříč celou Francií v dalších osmi destinacích: Bordeaux, Lille, Lyonu, Marseille, Nantes, Nice, Toulouse a Saint-Étienne.

Boje v základních skupinách se uzavřou 8. října, o necelý týden později odstartují vyřazovací bitvy. Nový světový šampion bude znám v sobotu 28. října.

Turnaj tak trvá o týden déle, než tomu bylo v minulosti. Nový systém garantuje všem týmům minimálně pětidenní odstup mezi zápasy.

Méně nahuštěný program má zlepšit regeneraci hráčů a při značných kvalitativních rozdílech mezi některými týmy zvýšit šance slabších výběrů držet krok s favority. Zároveň se rozšířily soupisky ze 31 na 33 hráčů.

Hned sedmnáct týmů startovalo na předchozím šampionátu v Japonsku. Úplnými nováčky jsou Chilané, poprvé od roku 2007 postoupil vítěz mezikontinentální baráže Portugalsko. Naopak poprvé na turnaji není žádný zástupce Severní Ameriky. 

Základní skupiny MS v ragby:

A: Nový Zéland, Francie, Itálie, Uruguay, Namibie.

B: JAR, Irsko, Skotsko, Tonga, Rumunsko.

C: Wales, Austrálie, Fidži, Gruzie, Portugalsko.

D: Anglie, Japonsko, Argentina, Samoa, Chile.

Nejlepší dva týmy z každé skupiny postoupí do čtvrtfinále, zároveň si stejně jako týmy na třetích místech zajistí automatický postup na MS 2027.

Podle papírových předpokladů a kurzů sázkových kanceláří by si finále měli zahrát právě ragbisté, kteří se proti sobě postaví hned v úvodní den.

Vedle Nového Zélandu a Francie patří do kvarteta aspirantů na zisk poháru Webba Ellise, od jehož "vynálezu" ragby letos uplyne 200 let, ještě JAR a lídr světového žebříčku Irsko.

"Za mě jsou 'all blacks' největšími favority. Novozélanďané budou určitě skvěle připravení, ačkoliv se na ně chce každý ještě o to více vytáhnout. Aktuální světový žebříček bych i proto nebral vůbec v potaz," tipuje trenér reprezentace Miroslav Němeček.

"Myslím, že letošní šampionát bude trošku jiný v tom, že nemá úplně jednoznačného favorita. Jsou tu ale ty čtyři papírově nejsilnější týmy, které by měly o titul hrát," soudí Jan Oswald, trenér týmu Bohemia Warriors.

Ovšem Jihoafrická republika a Irsko jsou spolu s dalším silným evropským výběrem Skotskem ve skupině B. Takřka s jistotou tak v případě postupu narazí ve čtvrtfinále buď na Francii, nebo na "all blacks".

"Mám pocit, že se můžeme těšit na to, že tohle mistrovství světa nabídne více překvapení a do semifinále se může dostat třeba i někdo, o kom se nám ani nezdálo. Hlavním favoritem je pro mě Nový Zéland, ale osobně věřím hodně i Francii," dodává Oswald.

Australan Jordan Petaia pokládá pětku na mistrovství světa
zdroj: REUTERS autor: Peter Cziborra

Austrálie s Anglií se mohou rehabilitovat, ale pozor na Fidži se Samoou

Další skupiny jsou skutečně opticky výrazně slabší, ale také otevřenější. V "céčku" by nevýrazným Velšanům a klopýtající Austrálii rádo znepříjemnilo cestu do vyřazovací části Fidži a překvapit mohou také Gruzínci.

Matně hrající obhájce stříbra Angličany pak vedle posledních čtvrtfinalistů z Japonska a Samoy čeká také stále se lepšící Argentina, která loni v posledním vzájemném měření sil dokázala Albion dokonce na jeho půdě porazit.

Ačkoli se za takřka dva měsíce trvající turnaj může stát ledacos, úvodní duel může napovědět o rozložení sil. Francii postavil zpět na nohy kouč Fabien Galthié a pod jeho vedením má bilanci 32 výher ze 40 zápasů.

Na domácí půdě přitom za jeho éry prohráli Francouzi pouze jedinkrát – během Six Nations v roce 2021, kdy bylo na Stade de France prázdné hlediště kvůli koronavirové pandemii.

Na druhé straně bude tým, jenž si získal celosvětovou popularitu předzápasovým bojovým tancem haka. "All blacks" mají tři tituly (1987, 2011 a 2015), naposledy se museli spokojit s bronzem.

Utkání Francie - Nový Zéland
zdroj: Reuters autor: Benoit Tessier

I nadále však platí, že Novozélanďané vyhráli dosud všechny zápasy v základních skupinách na všech MS. Jen před čtyřmi lety v Japonsku si připsali remízu, když byl kvůli tajfunu Hagibis jejich zápas s Itálií zrušen a vyhodnocen výsledkem 0:0.

Jihoafričané se minule zařadili po jejich bok, když navázali na triumfy z let 1995 a 2007, tehdy se radovali právě ve Francii. Je to přitom pouhé dva týdny, kdy zařídili rekordní porážku "all blacks" v jejich historii, když je na Twickenhamu přehráli 35:7.

"Springboks v generálce ukázali, jak se proti Novozélanďanům dá hrát. Odřízli hru mlýnové a útokové spojky a 'all blacks' se prakticky nedokázali dostat od útoku. Pokud se něco podobného podaří i Francouzům, mají velkou šanci vyhrát," myslí si spolukomentátor ČT Marek Švíř.

Poslední vzájemný zápas v listopadu 2021 vyhrála Francie, která také už dokázala "all blacks" dvakrát na mistrovství světa porazit. Právě před 16 lety na domácím MS to byli reprezentanti země galského kohouta, kdo poprvé a naposledy nepustil Nový Zéland do semifinále.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Legendární haka z roku 2007. Francouzi si šli prohlédnout Novozélanďany zblízka
Zdroj
rugbyworldcup.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články