Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Francouzi si věří i na Nový Zéland a doma chtějí konečně zlato. Los si ale s favority zle pohrál

Mistrovství světa v ragby hostí Francie a domácí fanoušci věří, že trofej Webba Ellise po řadě předchozích zklamání konečně zůstane v zemi galského kohouta. O ambicích "les bleus" může napovědět už úvodní duel celého šampionátu proti Novému Zélandu. Vedle něj k hlavním favoritům patří obhájci prvenství z Jižní Afriky a momentálně nejlepší evropský tým Irsko. Potměšilý los ale poslal kompletní čtveřici favoritů do skupin A a B, které proti sobě navíc půjdou ve čtvrtfinále. Přímý přenos slavnostního zahájení a úvodního utkání MS Francie – Nový Zéland sledujte v pátek od 19:55 na ČT sport a ctsport.cz.

Francie získala třikrát na mistrovství světa stříbro, na titul stále čeká. Při své poslední finálové účasti podlehla právě svému úvodnímu soupeři Novému Zélandu 7:8. Francouzská TOP14 je aktuálně nejlepší evropskou ragbyovou soutěží.

"Les bleus" systematicky stavěli tým pro domácí šampionát už od předchozího MS. Za poslední dva roky prohráli z 22 zápasů pouze dvakrát. Doma dokázali porazit jak "all blacks", tak obhájce titulu z JAR, v generálce jasně přehráli Austrálii 41:17.

Loni svěřenci Fabiena Galthiého po dvanácti letech dokázali vyhrát Six Nations (každoroční jarní klání šesti nejlepších evropských zemí), letos skončili druzí za Irskem.

Je nám líto, video expirovalo.
Ve Francii začíná MS v ragby

Na turnaji se ale budou muset obejít bez své jedničky na postu útokové spojky Romaina Ntamacka. Souhra s klubovými spoluhráči z Toulouse Thomasem Ramosem na pozici zadáka a největší hvězdou týmu Antoinem Dupontem byla pro útočnou hru "les bleus" zásadní.

Ntamacka by měl na klíčovém postu nahradit Matthieu Jalibert z Bordeaux, svými výkony by měli pomoct produktivní Damian Penaud a zkušená tříčtvrtka Gaël Fickou.

Dirigovat hru ale bude zejména mlýnová spojka Dupont, nejlepší hráč světa z roku 2021. "Je to lídr neuvěřitelných parametrů. Skvěle čte hru a vždy dokáže najít způsob, jak soupeře překonat," říká ragbyový expert ČT Marek Švíř.

Francie má stejně jako Nový Zéland postup do čtvrtfinále téměř jistý. Výkonnostní rozdíl nejen oproti Namibii a Uruguayi, ale i v porovnání s Itálií je příliš velký. Obě velmoci tak po pátečním šlágru budou mít tři relativně snadné zápasy a pět týdnů přípravy na klíčové čtvrtfinále.

Utkání Francie – Nový Zéland
zdroj: Reuters autor: Gonzalo Fuentes

"All blacks" hájí neporazitelnost ve skupinové fázi MS

Nový Zéland je na každém turnaji považovaný za hlavního favorita. Nikde na světě nemá ragby takovou oblibu a postavení ve společnosti jako na tomto souostroví v jižním Pacifiku.

A také je pro většinu sportovních fanoušků synonymem ragby díky ikonickému bojovému tanci haka, který neodmyslitelně patří k předzápasovému rituálu týmu přezdívaného "all blacks".

Novozélanďané vyhráli mistrovství světa třikrát (1987 a 2011 na domácí půdě a 2015 v Anglii) a ve skupinové fázi dosud neprohráli jediné utkání.

Jejich nejhorším výsledkem je čtvrtfinále z roku 2007, kdy je z bojů o medaile vyřadila právě Francie, která byla stejně jako letos pořadatelem.

"All blacks" mají hvězdami nabitý tým prakticky na všech pozicích, excelují ale především v útoku. "Současná útočná řada 'all blacks' je jednou z nejrychlejších formací, kterou jsem kdy viděl. Pro fanoušky bude svátek vidět takový tým pohromadě," soudí Švíř.

Beauden Barrett
zdroj: Reuters autor: Andrew Boyers

Výčet klíčových hráčů je skutečně dlouhý. V roji stále excelují mlynář Dane Coles a dvojnásobný světový šampion Sam Whitelock, který by měl na turnaji dosáhnout na metu 150 reprezentačních zápasů.

Ve třetí řadě září kapitán Sam Cane a vazač Ardie Savea, na útokové spojce mozek hry Richie Mo’unga a na zadáku vše jistí Will Jordan, autor 23 pětek ve 25 zápasech.

Vedle nich jsou ale "all blacks" také týmem sourozenců Barrettových. V kádru je jak rojník Scott, tak dvojnásobný nejlepší hráč planety Beauden a tříčtvrtka Jordie, který ovšem kvůli zranění kolene minimálně do prvního zápasu nezasáhne.

Trenér Ian Foster se ale před turnajem dostal pod značný tlak poté, co jeho tým v přípravě utrpěl nejtěžší porážku v historii. Novozélanďané prohráli v Twickenhamu s JAR 7:35, když se už v prvním poločase nechal vyloučit Scott Barrett.

Pieter-Steph du Toit v utkání s Austrálií
zdroj: Reuters autor: Siphiwe Sibeko

"Springboks" vyráží za obhajobou s většinou zlatého týmu

Obhájci titulu, Jihoafričané, kteří vyhráli MS i v letech 1995 a 2007, jsou podle komentátora ČT Davida Kozohorského i řady dalších expertů asi nejvyrovnanějším a nejlépe vyladěným týmem na turnaji.

"Také si myslím, že mají nejlepší trenérský štáb. Kádr je obrovsky vyrovnaný, kdokoliv ze 33 hráčů může nastoupit a na hře to takřka nepoznáte. Výhodu mají i v tom, že zejména hráči třetí řady jsou se svými parametry schopní hrát i na některých pozicích v útoku," přibližuje sílu "springboks" Kozohorský.

Jediným slabším místem JAR je pozice útokové spojky, kde se nedal zdravotně dohromady jeden z hrdinů minulého MS Handré Pollard. Roji dodává sílu zkušený Eben Etzebeth a dvojice elitních rváčků Siya Kolisi a Pieter-Steph du Toit.

Hru pomáhá tvořit mlýnovka Faf de Klerk, rychlé akce by měli zakončovat Damian de Allende, Cheslin Kolbe nebo zadák Willie le Roux. "Springboks" mají v kádru hned 21 hráčů, kteří mají světové zlato z Japonska.

V už zmíněné generálce roznesli Jihoafričané oslabený Nový Zéland 35:7, když dokázali odříznout hru spojek od zbytku útoku. Netradičním složením lavičky, kdy sedm z osmi střídajících hráčů byli rojníci, pak v druhém poločase získali proti unavenému soupeři i fyzickou dominanci.

Johnny Sexton
zdroj: Reuters autor: Clodagh Kilcoyne

Zelená mašina hledá klíč k otevření čtvrtfinálové brány

Irsko pravidelně jezdí na šampionát v roli jednoho z papírových favoritů na medaili a pravidelně shoří ve čtvrtfinále. "Shamrocks" jsou mezi čtveřicí hlavních aspirantů na titul jediným týmem, který dosud nezískal jediný cenný kov.

Výběr trenéra Andyho Farrella, který je tradičně složen z hráčů z celého Zeleného ostrova, drží sérii třinácti vítězných utkání. Opanoval letošní Six Nations, loni dokázal porazit ve dvou ze tří měření sil "all blacks" a také svého hlavního konkurenta ve skupině B Jihoafrickou republiku. Oba týmy se 23. září utkají na mistrovství světa vůbec poprvé.

I bez zraněného veterána a duše první řady Ciana Healyho mají Irové k dispozici nesmírně silný tým. Pilířem roje obrazně i pozicí na hřišti je Tadhg Furlong, tvrdostí i nasazením vynikají Peter O'Mahony a další rváček Josh van der Flier, úřadující hráč roku.

Zkušenost v útoku přináší Bundee Aki a zejména Johnny Sexton. Osmatřicetiletá útoková spojka má před sebou poslední turnaj kariéry. "Pro Irsko je zásadní, zda zůstane zdravý. Sexton má dlouhou historii zranění a bez něj by výkon týmu šel o dvacet třicet procent dolů," upozorňuje Švíř.

Finn Russell v utkání s Irskem
zdroj: Reuters autor: Russell Cheyne

Drsný los pro Skoty, ani nejlepší výkony nemusí na postup stačit

Skotsko by v dalších dvou skupinách bylo nejspíš favoritem na první místo, ale v konkurenci Irska a JAR je až tím třetím vzadu. Tým okolo produktivní útokovky Finna Russella je přitom podle řady ostrovních odborníků možná nejlepším skotským výběrem za posledních třicet let.

V přípravě dokázaly "bodláky" i v oslabení otočit domácí zápas s Francií a v odvetě prohrály jen o tři body. V Six Nations pak Skotové přehráli mimo jiné Anglii na Twickenhamu a skončili třetí. Z posledních deseti vzájemných měření sil s Irskem i JAR ale dokázali vyhrát jen jednou.

Vedle Russella se skotská hra opírá především o výkony trojice hráčů Edinburghu – rojníka Granta Gilchrista, rváčka a kapitána týmu Jamieho Ritchieho a jihoafrického rodáka Duhana van der Merweho, který nastupuje na křídle.

"Skotové můžou hodně překvapit, nebo také hodně zklamat fanoušky. Po výkonech v posledním roce je na ně velký tlak a očekávání. Jejich výhodou je, že po úvodním zápase s Jižní Afrikou mají snadnější soupeře a s Irskem budou hrát až na konci, když už budou rozehraní. Přesto si myslím, že jim to ani tentokrát nevyjde," předpovídá Švíř.

Zdroj
florugby.com, rugbyworldcup.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články