Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Česká televize poprvé odvysílá všechny zápasy mistrovství světa v ragby

Nejsledovanější sportovní akce letošního roku ovládne na následujících sedm týdnů i obrazovky České televize. Francie hostí 10. mistrovství světa v ragby a ČT vůbec poprvé odvysílá kompletní program šampionátu, který začne 8. září a také vyvrcholí 28. října na Stade de France v Paříži. Všechna utkání můžete sledovat v přímých přenosech také na webu ctsport.cz nebo HbbTV.

"Vůbec poprvé můžeme, i díky platformě ČT sport Plus, odvysílat všechna utkání v přímém přenosu. Ale jelikož se hraje v Evropě, tedy odpoledne a večer našeho času, tak se logicky budeme dostávat do kolize s jinými sporty. Přesto se budeme snažit přinést maximum utkání živě na ČT sport," říká vedoucí projektu MS v ragby David Kozohorský.

"Kromě toho odvysíláme také slavnostní zahájení a v rámci něj i velké předzápasové studio. Stejně jako před čtyřmi roky plánujeme i studio při finále s hosty z českého ragbyového prostředí," dodává Kozohorský.

Spolu s ním budou nejsledovanější sportovní akcí roku opět komentovat Jiří Štěpán a Jakub Stařík, tradiční experty Marka Švíře s Jiřím Štuksou doplní někdejší reprezentant se zkušenostmi z francouzských soutěží Martin Kafka.

"Přestávky vyplní pravidlová rubrika a pokračovat budeme i v projektu Mapa českého ragby, což jsou medailonky jednotlivých českých klubů, které bychom měli vysílat také o poločasových pauzách," upozorňuje Kozohorský.

"Za ty roky, co zejména s Davidem (Kozohorským) a Jirkou Štěpánem komentujeme, jsme udělali obrovský krok kupředu v tom, jak komentujeme. Teď se připravuji mnohem konkrétněji, jako spolukomentátor můžu jít víc do detailu. Český divák začíná ragby chápat a nemusíme už vysvětlovat základní pravidla," pochvaluje si dlouholetý expert Marek Švíř.

Web ctsport.cz přinese kompletní informační servis, aktuální články, tabulky i výsledky. Kromě utkání vysílaných na ČT sport navíc web nabídne exkluzivně přímé přenosy z deseti utkání základních skupin (mimo jiné JAR – Skotsko, Austrálie – Fidži nebo Japonsko – Argentina) a jednoho čtvrtfinále.

Chybět nebudou nejzajímavější momenty z utkání a záznamy všech odvysílaných zápasů. Šampionát dostane svůj prostor také na sociálních sítích ČT sport a v podcastech před začátkem MS, po základních skupinách a před finálem turnaje.

Taháky základních skupin: Domácí proti All Blacks a výzva pro Irsko

Francie – Nový Zéland (8. září): Lepší zahajovací utkání si pořadatelé jen těžko mohli přát. Domácí Les Bleus vyzvou v repríze finále 2011 trojnásobné mistry světa z Nového Zélandu. Francouze, kteří na domácí půdě neprohráli dva a půl roku, požene proti jejich tradičnímu soupeři vyprodané Stade de France.

Poslední vzájemné měření sil vyhrála před dvěma lety Francie, která dokázala All Blacks na mistrovství světa už dvakrát v play-off porazit. Jejich soupeř navíc v generálce utrpěl jednu z nejtěžších porážek v historii, na londýnském Twickenhamu padl 7:35 s Jihoafrickou republikou. Nový Zéland ale dosud na světových šampionátech ve skupinové fázi ani jednou neprohrál.

Anglie – Argentina (9. září): Hned na úvod skupiny D se utkají dva její papírově nejsilnější týmy. Klopýtající Albion potřebuje nutně získat sebevědomí výhrou nad silným soupeřem, letos Angličané porazili jen Wales a Itálii. V generálce přitom šokovali porážkou v domácím chrámu v Twickenhamu s Fidži 22:30. Proti argentinským Pumám, které loni dokázaly poprvé po třinácti letech Anglii porazit, se budou navíc muset obejít bez distancovaných hvězd Owena Farrella a Billyho Vunipoly.

JAR – Irsko (23. září): Souboj dvou favoritů nabité skupiny B, kteří se dosud na MS nikdy neutkali. Obhájci titulu přivezli do Francie celkem 21 šampionů z Jokohamy a disponují vedle zkušeností možná nejvyrovnanějším kádrem ze všech účastníků. Navíc jsou povzbuzení čerstvou demolicí All Blacks. Irové jsou ale také ve formě. Vyhráli třináct zápasů za sebou, včetně domácího duelu s JAR (19:16), na jaře navíc ovládli prestižní Six Nations. 

Wales – Austrálie (24. září): Naopak Velšané se s Austrálií potkávají na šampionátech pravidelně. Letos se utkají už poosmé, z toho potřetí v řadě v základní skupině. Před čtyřmi lety zvítězili Draci 29:25 a nakonec došli až do semifinále. Oba soupeři jsou momentálně ve výsledkové krizi a shodně na přelomu roku vyměnili trenéra. Wallabies budou mít na MS jeden z nejmladších týmů, polovině hráčů ještě nebylo 26 let.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články