Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Mladé ragbisty učí jihoafrické hvězdy. Nabádají je, aby si uměli zakřičet

Snaží se o rozvoj ragby a učí se od špičky tohoto sportu. Klub v Říčanech pořádá druhý ročník kempu, při němž předávají zkušenosti začínajícím ragbistům trenéři a bývalí hráči z Jižní Afriky. Například Denon Kaiser či Thinus Delport. "Jihoafrická republika je pro nás takový vzor, jak se posouvat dál. Hodně s touto zemí spolupracujeme, ale nejen s ní," řekl generální manažer Říčan Marek Fořt.

Jihoafričtí trenéři učí ragby mládež v Říčanech
zdroj: ČT sport

Proč právě Jihoafričané? Spolupráci začal trenér Říčan Antonín Brabec. "Před třemi roky jsem potkal na Světových hrách v Klagenfurtu manažera z Jižní Afriky, který dlouho pracoval v předním jihoafrickém týmu Sharks jako manažer rozvoje. Přesunul se do Evropy a pomáhá menším ragbyovým státům, jako jsme my," připomněl Brabec, který je zároveň sportovní ředitel Říčan.

Řeč je o Ntando Majokwenim, který zastává i pozici trenéra a sportovního ředitele Litvy. "Rozvinuli jsme pak s ním spolupráci na letní kempy. Dokáže sem přivést bývalé reprezentanty Jižní Afriky, jako jsou třeba Denon Kaiser nebo Thinus Delport. Pro nás i děti je to fajn," jmenoval Brabec bývalé "Springbokse".

Úspěchy reprezentace a hráčů Jižní Afriky na MS:

Reprezentace Jižní Afriky: 2x titul - v roce 1995 (hostili MS) a 2007, 2x bronz (1999 a 2015)

Trenéři na kempu v Říčanech:

Denon Kaiser - bronzový medailista z MS v roce 1999

Thinus Delport - účastník MS v roce 2003, 18 startů za Springboks

Ntando Majokweni – angažoval se v akademii Sharks i v A-týmu

Pro ragbisty z Jižní Afriky není evropské prostředí neznámé. Hodně hráčů působí ve Francii, Anglii, ale i Německu, Itálii či České republice. "Byl u nás projekt, že se udělá profesionální tým takřka z Jihoafričanů, nakonec ale nedopadl. Někteří hráči odjeli zpátky do Afriky, někteří zůstali a rozprostřeli se do dalších klubů," řekl Brabec.

Jejich působení v České republice skýtá další možnosti. "Jde o oživení a pokud tady vydrží tři roky, budou moct hrát za českou reprezentaci. Nyní se pravidlo prodloužilo na pět let, ale oni stihli ještě tříletou lhůtu," zmínil Brabec a připomněl dalšího Jihoafričana v Česku Heina Krieka, který pomáhal s trénováním české reprezentace a nejspíš zůstane v Tatře Smíchov.

Je nám líto, video expirovalo.
Jihoafrické ragby je pro nás vzor, říká manažer Říčan Fořt

Různé věkové kategorie mladých hráčů nyní procvičují základy pod dohledem jihoafrických ragbyových osobností v Říčanech. "Kemp je pro veškerou mládež, kterou máme v Říčanech, ale je otevřený i pro další kluby u nás, také na něm mají zastoupení. I jiné kluby dělají podobné kempy. Zaměřujeme se na spolupráci s Jihoafričany, protože jsou v ragby o dost dál než my. Zahrnujeme do toho i školení pro naše trenéry," osvětlil manažer třetího týmu extraligy Fořt.

Nejdůležitější je učit děti správné komunikaci

Častá rada zahraničních trenérů těm českým je, aby mládeži vštěpovali správnou komunikaci a dostala tak základ pro organizaci hry dospělého týmu. "Ragby hraje v dospělém týmu patnáct hráčů. Komunikace je už u malých dětí důležitá. Je třeba učit, aby křičeli: levá, pravá, mám," zdůraznil Fořt, jenž vede výběr do desíti let v Říčanech.

V Jižní Africe je ragby jeden z hlavních sportů, kam dát dítě. I přestože v České republice nepatří mezi nejrozšířenější, základna nárůstá. "Koncentrujeme se hodně na malé děti. Pomáhá nám k popularizaci samozřejmě i spolupráce s Jihoafričany. Nárůst je výrazný. Momentálně je číslo mládeže v Česku přes dva tisíce, před deseti lety to bylo mnohonásobně méně," těší Fořta. I v Říčanech se počet zvedl ze 60 dětí na 300.

Je nám líto, video expirovalo.
Kemp mladých ragbistů vedou zahraniční trenéři

Co je důležité pro to, aby děti u ragby zůstaly? "Organizujeme turnaje, na nichž panuje přátelská atmosféra. Jsou totiž nevýherní. Je tam méně stresu, rodiče to oceňují, děti tam vodí a důvěřují nám. Nejen v Říčanech, ale i v dalších klubech," sdělil Fořt.

Ragby je komplexní sport, na což dbají i v pražském klubu. "Děláme atletiku a gymnastiku. Děti se učí první ragbyové krůčky, třeba i jak správně padat," uvedl Fořt. "Vytvořili jsme středisko mládeže, kde trénují bývalý bobista Jan Kobián, bývalý zápasník Pavel Frinta či Sandra Kazíková, bývalá olympijská plavkyně," dodává trenér centra mládeže v Říčanech Brabec.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články