Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Německo - Polsko

Vodní slalomáři si přijeli na MS pro medaile

Tacen (Slovinsko) - S klidnou hlavou a se sebevědomím podpořeným medailemi z nedávného evropského šampionátu odjeli o víkendu do slovinského Tacenu na mistrovství světa čeští vodní slalomáři. Věří se zejména deblkanoistům Jaroslavu Volfovi s Ondřejem Štěpánkem, sledovaný bude i start dvaačtyřicetileté kajakářky Štěpánky Hilgertové. Po svalovém zranění bude ve Slovinsku závodit kajakář Vavřinec Hradilek, bronzový medailista z ME.

"Tým je v pohodě, i Vávra (Hradilek) je na tom lépe. Chceme samozřejmě přivézt nějaké medaile," řekl kouč reprezentace Jiří Pultera. V Tacenu ale opět musí řešit problémy, protože vodáky znovu pronásleduje počasí. Poslední dva dny totiž prší a podle tamních vodohospodářů má hladina v kanálu stoupnout ve čtvrtek a v pátek až pětinásobně. To by mohlo závody vážně ohrozit, organizátoři už proto upravili program.

Hradilek není zcela fit

Hradilek měl potíže s krčními svaly už na začátku sezony, bolesti se vrátily po ME. "Je to lepší, ale tři týdny jsem skoro netrénoval," poukázal kajakář na tréninkové manko. Trochu ho povzbudilo vítězství při nedávném MČR na Lipně, ale i když už letos má medaili z ME, bude prý startovat s psychickým blokem. "Bojím se jezdit tak, jak jsem zvyklý," přiznal Hradilek.

Stejně tak byla v dějišti MS o tři dny déle než zbytek reprezentace i Hilgertová. "Vždy jezdím týden před závodem, abych si to tady trochu najela a nasála atmosféru," uvedla zkušená kajakářka. Kanál nepatří mezi její oblíbené. Je hodně náročný a voda v něm pulzuje. "Takže si to tam člověk musí vybojovat. Ale hlavní bude postup do finále, pak už to může vyhrát kdokoliv," řekla. Na loňském MS mezi desítku neprošla. O jedinou medaili pro českou výpravu se tehdy postarali kajakáři, kteří nečekaně vyhráli neolympijský závod hlídek.

Volf se Štěpánkem mají sice z evropského šampionátu stříbro a platí za favority, ale nechtějí se nechat ukolébat. "Tacen máme rádi, je to těžší voda, takže chceme ukázat, že to na Evropě nebyla náhoda, že to loni byla spíš náhoda," připomněl Volf sezonu bez cenného kovu. Oba už se i definitivně sžili s novým modelem lodě, kterou si pro jistotu pořídili ještě jednu.

K favoritům šampionátu vedle českých vodáků patří hlavně Slováci, kteří na ME posbírali sedm kovů v individuálních závodech, a to se ještě nepovedl šampionát bratrům Hoschornerovým, kteří budou v Tacenu útočit na třetí zlato v řadě. Slovinci si zase z ME přivezli tři cenné kovy, závodí doma a kanál znají.

Nejvíce ohroženy jsou závody hlídek

Šampionát měl začít netradičně už dnes kvalifikací kategorií C2 a K1 ženy, přidají se k nim však také singlíři a singlířky, kteří měli jet až zítra. O den později budou o semifinále bojovat pouze nejpočetněji zastoupení kajakáři. Start kvalifikací byl přesunut ze 14:30 již na 9:00. Závody hlídek jsou ohroženy nejvíc, v pátek by měla voda v kanálu kulminovat. Semifinále a finále jsou připraveny na víkend - C2 a K1 ženy v sobotu, zbytek v neděli.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články