Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Rychlostní kanoisté si přejí z ME nejméně čtyři medaile

Praha – Čeští rychlostní kanoisté odletěli na mistrovství Evropy do Portugalska s vícenásobnými medailovými ambicemi. Reprezentační trenér Pavel Hottmar hovoří o čtyřech až osmi cenných kovech. Ani reprezentanti se nevzdávají rolí spolufavoritů. K nim by měl patřit bronzový čtyřkajak z olympijských her v Londýně 2012 Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál, Jan Štěrba, stejně jako deblkanoisté Jaroslav Radoň a Filip Dvořák, kteří obhajují loňské zlato z chorvatského Záhřebu, či singlkanoista Martin Fuksa. Všechny tyto posádky vyhrály před měsícem závody světového poháru v Račicích.

Rychlostní kanoistika
zdroj: ČT autor: Vít Chalupa

Zvýšené hladiny českých řek a povodňová situace zkomplikovaly tréninkové programy reprezentantů před odletem na ME. "Téměř všichni museli absolvovat závěrečnou přípravu na kanále v Račicích a nemohli využívat svá domácí sportoviště. V Račicích sice trénovali na nejlepší domácí dráze, ale neustále sledovali situace ve svých loděnicích. V některých nastaly velké problémy se zaplavením, přičemž v několika případech bude zaběhnutí do normálního provozu kvůli rekonstrukcím trvat delší dobu," objasnil Hottmar.

"Všichni se obávají, že stav toků, především Vltavy, na které v Praze trénuje většina reprezentace, bude špatná dlouhodoběji. Několikatýdenní zvýšení průtoku může způsobit další vynucená soustředění nebo dojíždění do míst s klidnou vodou, takže podobný model přípravy někoho potká i před dalšími vrcholnými mezinárodními akcemi," dodal.

Pavel Hottmar:

"Medaile jsou povinností. Kdyby vyšlo všechno na 100 procent a k tomu nám přálo štěstí, mohli bychom dosáhnout až na osm medailí. Ale i s 'pouhými' čtyřmi bych byl spokojen, zvlášť kdyby alespoň tři byly z olympijských disciplín."

Hottmar bere mistrovství Evropy jako přímou kvalifikaci pro světový šampionát v Duisburgu. "Posádky, které na ME prokážou příslušnost k nejužší světové špičce, se nominují přímo na MS a nebudou muset absolvovat nominační závod, který se koná při červencovém mistrovství republiky. Posádky s medailovými ambicemi na MS v Duisburgu se tak budou moci na 100 procent koncentrovat na přípravu na nejdůležitější závod sezony," uvedl reprezentační trenér.

V pátek 14. června jsou na programu rozjížďky a semifinále na tratích 500 a 1 000 metrů ve všech kategoriích. Sobota dopoledne patří finálovému bloku na tisíc metrů, odpoledne na něj navážou rozjížďky a semifinále na sprinterské "dvoustovce". V neděli 16. června dopoledne se jedou finále na tratích 500 a pak 200 metrů. Šampionát zakončí odpoledne vytrvalecké závody na pět kilometrů.

Nominace české reprezentace

Ženy

200 metrů K2: Andrea Havlová, Jana Šebestová; C1: Jana Ježová.

500 metrů K4: Andrea Havlová, Jana Šebestová, Jana Blahová, Anna Kožíšková.

5 000 metrů – K1: Anna Kožíšková.

Muži

200 metrů K1: Filip Šváb; K2: Jiří Kraft a Branko Tarkulič; C1: Martin Fuksa.

500 metrů C1: Martin Fuksa; C2: Jaroslav Radoň a Filip Dvořák.

1 000 metrů K1: Josef Dostál; K2: Daniel Havel, Jan Štěrba; K4: Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál, Jan Štěrba; C1: Martin Fuksa; C2: Jaroslav Radoň a Filip Dvořák.

5 000 metrů K1: Lukáš Trefil.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články