Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Češi v Račicích opět zářili. Fuksa a deblkanoisté získali třetí medaili

Račice (Litoměřicko) – Český singlkanoista Martin Fuksa vyhrál závod Světového poháru na trati 500 metrů a získal tak svou třetí medaili. V sobotu skončil druhý v individuálním závodě na olympijské trati 1000 metrů a jako člen posádky se podílel na dalším stříbru na čtyřkanoi. Třetí medaili vybojovali také deblkanoisté Jaroslav Radoň a Filip Dvořák. Bronzem na 200 metrů zkompletovali svou sbírku, v níž mají sobotní zlato z distance 1000 metrů a stejně jako Fuksa stříbro ze čtyřkanoe. Třetí nedělní medaili pro českou reprezentaci "vyrobil" Josef Dostál, který obsadil třetí místo na K1 500 metrů. 

Martin Fuksa
zdroj: ČT autor: Vít Chalupa

"Kdyby mi někdo před Račicemi řekl, že získám tři medaile, tak bych mu rozhodně nevěřil. Myslel jsem, že by to mohlo dopadnout na pětistovce a také se čtyřkanoí," vykládal v cíli zlatého závodu Fuksa a doplnil: "Zlatá je zlatá a je jedno odkud. Je to krásná třešnička na dortu. Ze sportovního hlediska si však nejvíce cením stříbra z kilometru. Přece jen je to olympijská trať. Přál jsem si se dostat alespoň do finále. No a nakonec jsem jel vyrovnaně i s olympijským vítězem Brendelem a porazil veškerou další konkurenci. To mě hodně potěšilo."

Příštím vrcholem sezony bude červnové mistrovství Evropy v Portugalsku. "Věřím, že mi reprezentační trenér Pavel Hottmar odpustí domácí nominační závody, abych se mohl v klidu připravovat a ladit formu právě na Portugalsko," řekl Fuksa a ke svým ambicím poznamenal: "Ukázalo se, že už asi patřím do světové špičky, takže se tam chci co nejdéle udržet. A cílem na Evropě je určitě medaile. Minimálně jedna."

Je nám líto, video expirovalo.
Světový pohár v rychlostní kanoistice 2013 Česko

Josef Dostál se k bronzu propracoval po nevydařeném startu. "No jo, zaspal jsem na startu, ujeli mi a já je musel dohánět. V konci už jsem cítil únavu po sobotním kilometru na čtyřkajaku, který mě dost vycucal. Ale nechci se na to vymlouvat," popsal Dostál, který také litoval nasazení deváté dráhy. "Kdybych jel v těch s nižším číslem, mohlo to být ještě lepší. Ale i tak jsem spokojený. Celý ten víkend dopadl dobře. Dvě medaile, z toho jedna ze čtyřkajaku, kde nám to fakt jezdí, jsou krásné," dodal Dostál, který na ME v Portugalsku pojede do dohodě s reprezentačním trenérem Pavlem Hottmarem K1 1000 metrů. "Už se těším, protože to pro mě bude další zajímavá zkouška v mezinárodní konkurenci na olympijské trati," doplnil Dostál.

"Tak to je neuvěřitelné. My získáme medaili i v takové křeči," radovali se Radoň a Dvořák v cíli sprinterské 'dvoustovky' a Dvořák vykládal: "Podělali jsme to hned na startu, pak jsme to kazili ještě více a celé to byla jedna velká křeč. Prostě hrůza." A na otázku, jak by závod dopadl, kdyby se podařil start a jeli uvolněně, háček Radoň odvětil: "Úplně stejně. Taky bychom skončili třetí." A vyvolal u svého zadáka výbuch smíchu.

Ženy zabodovaly ve finálových disciplínách dvěma pátými místy. Nově složený čtyřkajak Andrea Havlová, Jana Šebestová, Jana Blahová a Anna Kožíšková při svém vůbec prvním mezinárodním závodě překvapil. "Věřím, že se budeme ještě zlepšovat," uvedla Kožíšková.

Napomoci by jim k tomu mělo i tenzometrické testování, které v příštím týdnu reprezentanti v Račicích podstoupí. Kajakáři ho prvně vyzkoušeli loni a tehdejšímu reprezentačnímu trenérovi Martinu Doktorovi pomohlo vybrat nejlepší a záběrově nejsilnější posádku pro olympijské hry v Londýně.

"Jsem víc než spokojený. Osm medailí je nejlepší výsledek v české i československé historii. A věřím, že ještě další přidáme," řekl reprezentační trenér Pavel Hottmar, jenž nečekal, že Češi budou tak pilnými sběrateli cenných kovů a skvěle se prosadí v tak tvrdé konkurenci mezi 650 posádkami ze 37 zemí všech kontinentů. "Medaile jsem očekával, ale přiznám, že tolik ne. O to jsou naše výsledky cennější," uzavřel Hottmar.

Deblkanoisté Jaroslav Radoň a Filip Dvořák potvrdili příslušnost k absolutní špičce, když v závodě na 500 metrů při Světovém poháru rychlostních kanoistů v Račicích skončili těsně pod stupni na čtvrtém místě. I tak pro ně byl víkend rekordní, když získali kompletní sadu medailí – zlato na olympijské trati 1000 metrů, stříbro jako členové čtyřkanoe s Martinem Fuksou a Tomášem Jandou, bronz na sprinterské distanci 200 metrů. "Škoda, že to nedopadlo. Mít medaili z každého startu tady by bylo skvělé," mínil Radoň a Dvořák dodal: "Už se na nás asi podepsal náročný program. Ale byl to krásný a úspěšný víkend."

Česká ženská deblkanoe Lenka Součková a Jana Ježová překvapila při své premiéře krásným pátým místem ve finále na 500 metrů. Tato nová posádka se teprve sjíždí, protože jde o novou disciplínu. Ve vytrvalostních závodech se nejvíce dařilo ženám. Anna Kožíšková obsadila páté místo, Lenka Hrochová skončila dvě místa za ní.

Ženy:500 metrů – C2 – finále: 1. Vincent-Lapointeová, Caumartinová (Kan.) 2:13,201 min., … 5. Součková, Ježová (ČR) +7,97950001000 metrů - K1 – finále: 1. Wallaceová 22:16,9, 2. Floodová (obě Austr.) +1,7, 3. Briekxová +2,5, … 5. Kožíšková +24,0, 7. Hrochová (obě ČR) +35,6.

Muži:
500 metrů - C2 – finále A: 1. Rabčanka, Vaučeckij (Bělor.) 1:46,943, 2. Varga, Beauchesne-Sevigny (Kan.) +0,767, 3. Tovkan, Štyl (Rus.) +0,807, 4. Radoň, Dvořák +2,430.
K2 – finále B: 1. Reardon, van Koevarden (Kan.) 1:35,164, … 5. Davídek, Kučera (ČR) +3,730.
5000 metrů - K1 – finále: 1. Jureňa (Bělor.) 19?49,9, 2. Wallace (Austr.) +1,6, 3. Poulsen (Dán) +3,9, … 8. Štěrba 51,7, 12. Davídek (oba ČR) +59,2.
C1 – finále: 1. Bryant (Kan.) 23:00,1, 2. Craciun (It.) +3,3, 3. Odstrčil (SR) +11,3, … 7. Egermaier +1:20,6, 9. Luňáček (oba ČR) +1:33,9.

Sedmý dojel také singlkanoista Martin Egermaier, Jan Luňáček byl devátý. Kajakář Jan Štěrba, který v sobotu získal zlato na čtyřkajaku, obsadil osmou příčku, Pavel Davídek, jenž k pětikilometrovému klání nastoupil necelé dvě hodiny po dojezdu finále B na trati 500 metrů, dokončil závod na dvanáctém místě.

Příštího závodu Světového poháru v polské Poznani na přelomu května a června se česká reprezentace nezúčastní. Ve stejném termínu jsou v Račicích druhé národní nominační závody, po nichž trenér Pavel Hottmar oznámí složení týmu pro mistrovství Evropy, které se koná od 14. do 16. června v portugalském Montemor-O-Velho.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články