Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

O složení ženského čtyřkajaku na ME je rozhodnuto

Račice - Druhý nominační závod rychlostních kanoistů v Račicích vyřešil reprezentačnímu trenérovi Pavlu Hottmarovi tajenku složení ženského čtyřkajaku pro mistrovství Evropy. Za dva týdny v portugalském Montemor-O-Velho do něj Češky usednou ve stejné sestavě, v jaké se představily před čtrnácti dny při domácím Světovém poháru – Andrea Havlová, Jana Šebestová, Jana Blahová a Anna Kožíšková. 

Kajakářka Jana Blahová (v bílém) vítězí v nominačním závodě v Račicích před Annou Kožíškovou
zdroj: ČSK autor: Vít Chalupa

Po porážce v prvním dubnovém nominačním klání se vrátila na trůn Jana Blahová z Hradce Králové, která si nyní vyměnila pořadí s tehdy vítěznou Annou Kožíškovou. "Měla jsem cíl vyhrát, abych si zajistila start na mistrovství Evropy, to se mi podařilo, takže jsem spokojená," uvedla Blahová. Ženský kvalifikační závod byl nejdramatičtější za poslední roky.

Prvních pět závodnic se vměstnalo do necelé sekundy. Třetí skončila Andrea Havlová, manželka bronzového olympionika Daniela, čtvrté místo obsadila Monika Machová. Pět setin za ní zůstala Jana Šebestová. "Přestože Jana Šebestová skončila výsledkově za Monikou Machovou, pro její nominaci do čtyřkajaku hovoří zkušenosti, sehranost s posádkou a fakt, že rozdíl byl minimální," vysvětlil Pavel Hottmar nominaci.

"V této fázi jsou důležitější výkony než umístění. Kdyby byl rozdíl znatelnější ve prospěch Moniky, jela by ona. Jsem rád, že máme mladé závodnice, které se svou výkonností tlačí na ty zkušenější. Vzhledem k olympijským hrám v Riu de Janeiru považuji za důležité, aby se naše špička rozšířila a zrychlila," dodal reprezentační kouč.

Češky se na ME v Portugalsku soustředí jen na čtyřkajak. "Časový rozpis neumožňuje start na čtyřkajaku a v individuálních disciplínách na 500 a 1 000 metrů. Proto musíme také oželet medailové ambice Anny Kožíškové na K1 na trati 1 000, na níž při Světovém poháru v Račicích získala bronz," řekl Hottmar a doplnil: "Je možné, že v Portugalsku nasadíme závodnice i na trať 200 metrů, která však stejně jako 5 000 metrů nekoliduje s rozjížďkami, semifinále či finále K4 žen. Právě na vytrvalecké trati bude mít Anna Kožíšková medailové ambice."

Nominační závody probíhají v Račicích až do neděle druhého června, kdy se bude rozhodovat o nominacích na mistrovstvích Evropy do Portugalska na sprinterských tratích 200 metrů. Juniorky a junioři bojují nyní v Račicích o účast na evropském šampionátu do 18 a 23 let, který se koná poslední červnový víkend v polské Poznani.

Výsledky 2. nominačního závodu rychlostní kanoistů v Račicích

Ženy - 500 metrů – K1: 1. Blahová (Hradec Králové) 2:02,612 min., 2. Kožíšková (Dukla Praha) +0,323 sek., 3. Havlová (Sezemice) +0,813, 4. Machová (Ostrožská Nová Ves) +0,863, 5. Šebestová (Dukla Praha) +0,913.

Muži – 1000 metrů – K1: 1. Špicar 3:44,281, 2. Šlouf +2.823, 3. Nepraš (všichni Dukla Praha) +2,993. C1: 1. Fuksa (Dukla Praha) 4:12,722 min., 2. Miškovský (USK Praha) +0,980, 3. Janda (Dukla Praha) +1,796.

Zdroj
ČT sport, ČSK [ČSK]

Hlavní zprávy

Nejčtenější články