Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EL a EKL UEFA 2023/2024

Česká rychlostní kanoistika prožila rekordní sobotu

Račice (Litoměřicko) - Tak úspěšnou sobotu česká rychlostní kanoistika na Světovém poháru ještě nezažila. O rekordní počet pěti medailí se na kilometrové olympijské trati postarali deblkanoisté Jaroslav Radoň a Filip Dvořák, čtyřkajak Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál, Jan Štěrba, kteří shodně získali zlaté medaile, dvakrát stříbrný Martin Fuksa, jednou v individuálním závodě, podruhé na čtyřkanoi společně s Filipem Dvořákem, Jaroslavem Radoněm a Tomášem Jandou, bronz přidala Anna Kožíšková. 

Slavící Jaroslav Radoň a Filip Dvořák
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

"Nikdy v novodobých ani starodobých dějinách české či československé rychlostní kanoistiky jsme nezískali na závodech Světového poháru tolik medailí jako za jediné dopoledne dnes. Závodníci tím nejlepším způsobem přispěli ke sto letům organizované kanoistiky v českých zemích," podotkl předseda sekce rychlostní kanoistiky České svazu kanoistů Jan Boháč a doplnil: "Všechny naše medaile získali závodníci Dukly Praha a je fajn, že pod dohledem svého nadřízeného – ministra obrany Vlastimila Picka, který tak na vlastní oči viděl, jak emotivní je vyhrávat Světový pohár."

"Jsem příjemně překvapen. Je to ještě lepší, než jsem čekal. Dvě zlaté v olympijských disciplínách jsou prostě skvělým výsledkem. Že by mohl vyhrát čtyřkajak jsem tušil, ale že takovým jasným způsobem to ne. A ještě víc mě překvapili deblkanoisté. Také vyhráli s obrovským přehledem," uvedl reprezentační trenér Pavel Hottmar, který v týdnu před Světovým pohárem v Račicích uvedl, že by jednou rád překoval svého předchůdce, dvojnásobného olympijského vítěze Martina Doktora. A povedlo se mu to hned ve druhém závodě jeho kariéry.

"To je naše největší a nejkrásnější vítězství na Světovém poháru. Na domácí trati a před tolika fanoušky skutečně potěší," radoval se háček zlaté deblkanoe Jaroslav Radoň a Filip Dvořák žertoval: "To šlo, ne? Nebýt první, tak už dnes nic nejedu."

Ještě že to tak dopadlo, jinak by se připravil o druhý cenný kov – stříbro ze čtyřkanoe. Tam na rozdíl od deblkanoe, kterou zezadu řídí, určoval tempo na háčku. "Bylo to zajímavé se dívat Filipovi na záda. Aspoň vidím, jak pádluje. Ale musím přiznat, že to zvládl skvěle. Nenechal se vybláznit a dovedl nás k medaili," řekl Radoň.

Posádka v tomto složení absolvovala jediný společný trénink a při prvním startu brala stříbro. "To je skvělé. Také pro mě to bylo příjemné zpestření z individuální kategorie a pokud bychom trochu potrénovali, mohli bychom dosáhnout i zajímavějších výsledků," doplnil Fuksa. Dva tři metry před cílem měla celá posádka čtyřkajaku ruce nad hlavou.

O jejím triumfálním vítězství nebylo pochyb a po hladině račického kanálu se nesl hurónský řev. "Famózní. To je neuvěřitelné," vysypal ze sebe radostně Lukáš Trefil a Jan Štěrba doplnil: "O takový lán. Ale já jsem to věděl už při rozjetí, kdy nám to skvěle šlapalo. Důležitá je individuální výkonnost a tu teď mají Dan a Pepa skutečně výbornou, ale oba jsou také týmoví hráči, což pomáhá celé posádce."

Háček Daniel Havel by si měl ve finiši hlídat ostatní lodě, případně zrychlit. "Tady nebylo co hlídat. Odjeli jsme skvělou jízdu a nebylo pochyb, že vyhrajeme. A těší mě, že takovým způsobem, protože tady nestartovali žádné 'béčkové' lodě."

Josef Dostál jako obvykle křičel v lodi nejvíce, ale při medailovém ceremoniálu už působil soustředěně. V neděli ho čeká finále v individuálním závodě na singlkajaku na trati 500 metrů. "Musím toto zlato vypustit z hlavy, protože si při tak důležitých závodech nemohu dovolit jít na start nesoustředěný. Ano, i na singlu bych chtěl medaili a budu se o ni prát," pravil s klidem dvoumetrový Dostál.

Závod Světového poháru v rychlostní kanoistice v Račicích (Litoměřicko)

1000 m:
Muži
: K1: 1. Poulsen (Dán.) 3:26,187. K2: 1. Rendschmidt, Gross (Něm.) 3:09,612, ...6. Davídek, Kučera 3:13,128, 7. Adam, Odvárko (všichni ČR) 3:13,505. K4: 1. ČR (Havel, Trefil, Dostál, Štěrba) 2:49,247. C1: 1. Brendel (Něm.) 3:47,084, 2. Fuksa (ČR) 3:48,104. C2: 1. Radoň, Dvořák 3:32,153, ...8. Ruso, Drahokoupil (všichni ČR) 3:42,915. C4: 1. Rusko 3:17,104, 2. ČR (Dvořák, Radoň, Fuksa, Janda) 3:18,541.
Ženy: K1: 1. Sergejevová (Rus.) 3:55,670, ...3. Kožíšková (ČR) 3:56,617. K2: 1. Wallaceová, Floodová (Austr.) 3:37,475, ...8. Paďourová, Šerá (ČR) 3:51,424.

500 m:
Ženy: K1: 1. Carringtonová (N. Zél.) 1:48,550. K2: 1. Weberová, Dietzeová (Něm.) 1:39,321. 

Za největší úspěch kariéry označil Martin Fuksa své druhé místo ve Světovém poháru v Račicích. Cení si ho více než stříbrné medaile z loňského evropského šampionátu v chorvatském Záhřebu na trati 500 metrů. "Je to zatím nejcennější medaile mezi seniory jakou mám, protože je na olympijské trati. Jsem absolutně spokojený a byl jsem překvapený, jak jsem Němce v konci stahoval," uvedl čerstvě dvacetiletý Fuksa na adresu olympijského vítěze Sebastiana Brendela.

A na otázku, kdy ho porazí se sám zeptal: "Jeho?" Jako by to nebylo možné a pak vzápětí dodal: "V Riu. Klidně až tam. To by mi stačilo." Takovou výzvu sám Brendel opětoval: "Tak to se těším. Aspoň bude naše soupeření zajímavější a zábavnější. I já se na Rio pořádně připravím a nebudu chtít udělat Martinovi radost."

Radost si už nyní v Račicích udělala Anna Kožíšková, rozená Adamová. Bronzem na kilometrové trati potvrdila, že patří mezi největší světové vytrvalkyně. "Ježíš, vždyť já jsem mohla jet i rychleji," překvapila v cíli, ale bronz si užívala: "Bylo to parádní. Jelo se mi skvěle. Jak nyní trénuji pod Honzou Součkem, s nímž jsme změnili systém tréninků, tak se mi daří, a je klid," zmínila Kožíšková bývalého kajakáře, který získával v předchozích letech medaile na čtyřkajaku a vyjel s ním v Szegedu 2011 olympijskou nominaci.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články