Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Ředitel WADA varuje: Mnoho dopingových hříšníků není odhaleno

Lausanne – Mnozí z dopingových hříšníků nejsou podle ředitele světové antidopingové agentury WADA Davida Howmana odhaleni. Méně než šest měsíců před olympijskými hrami v Londýně tak není na místě spokojit se s dosavadními výsledky testování. Z pěti dopingových podvodů je totiž odhalen méně než jeden, varoval na stránkách britského listu The Guardian Howman.

Doping
zdroj: ISIFA autor: V.Rejl

Navzdory stále dokonalejšímu testování, nejnovější výzkumy odhadují, že více než jeden sportovec z deseti mohl dopovat, ale jen mezi jedním a dvěma procenty jich bylo z dopingu usvědčeno. "Roční statistiky ukazují, že možná mezi jedním a dvěma procenty sportovců, kteří jsou testováni, podvádí. Z výzkumných projektů, jejichž výsledky budou známy ještě letos, si myslíme, že tato čísla jsou ve skutečnosti dvouciferná," řekl Howman.

To je podle šéfa WADA velký problém. "Pakliže více než 10 % sportovců na světě inklinuje k tomu vzít si zakázanou látku, pak tu máme problém, který není řešen tak dobře, jak by měl být," zdůraznil.

Testuje se stále málo

Organizátoři olympiády v Londýně nedávno představili nejkomplexnější testovací program v historii her. Varovali, že všichni podvodníci budou s největší pravděpodobností usvědčeni. WADA upozorňuje, že ačkoli sportovci, kteří dopovali na velkých akcích, byli povětšinou odhaleni, mimo tyto soutěže jsou testy prováděny pouze výběrově a dražší testy na EPO a růstový hormon neprobíhají dostatečně často. "V roce 2010 z 258 000 odebraných vzorků na EPO bylo pouze 36 pozitivních. EPO je jedna z nejpoužívanějších zakázaných látek a číslo 36 je velmi znepokojující výsledek," uvedl Howman.

Prezident WADA John Fahey o trestu pro Alberta Contadora:

"Je to důležité poselství: Hlavní odpovědnost leží na sportovci. Musejí si být jisti, že neberou látky, které mohou vést k takovému výsledku... Pokaždé, když je podvodník chycen, je to dobrý den pro sport."

Představitelé WADA upozorňují, že boj s dopingem nesmí polevit, zejména pokud politici začínají považovat za hlavní problém nelegální sázení a korupci. "Musíme přinutit vlády, aby si připustili, že antidopingové hnutí není jen záležitostí sportu, ale celé společnosti. Potřebujeme, aby se politici postavili za čistý sport," prohlásil prezident WADA John Fahey.

Zdroj
Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články