Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Contador: Prožívám muka, ale končit nehodlám

Pinto (Španělsko) - Španělský cyklista Alberto Contador den po dvouletém trestu za doping a odebrání titulů z Tour de France i Gira d'Italia hovořil o nespravedlnosti. Před novináři v domovském městě Pinto konstatoval, že prožívá muka a že je nevinný, a zdůraznil, že kariéru končit nehodlá.

Alberto Contador
zdroj: ČTK/AP

"Je to opravdové utrpení," prohlásil devětadvacetiletý Contador, který se proti dopingovým pravidlům provinil v červenci 2010 během volného dne Tour de France, kterou později vyhrál. Pozitivní vzorek byl zveřejněn až o dva měsíce později.

Na verdikt čekal dlouhých patnáct měsíců, v pondělí se od Sportovního arbitrážního soudu (CAS) dozvěděl, že za nález steroidu clenbuterol má na dva roky zastavenou činnost se zpětnou platností. Závodit nesmí do letošního 5. srpna a měl by přijít o všechny vavříny z tohoto období.

Alberto Contador:

"Snažil jsem se ten rozsudek pochopit, ale nepovedlo se mi to. Nemohu uvěřit trestu, který mi dali. Jestli existuje něco, jak bych mohl ještě více prokázat svoji nevinu, rád bych o tom věděl. Jedinou satisfakci, kterou cítím bez ohledu na to, jaké bylo rozhodnutí, je to, že nebylo nikde jasně řečeno, že jsem dopoval."

"Trestu nerozumím. Prožívám muka, i celá moje rodina, ale jsem si jistý jednou věcí - končit nehodlám a budu jezdit dál. Chci znovu jezdit ty největší závody a budu dál závodit čistou cestou, tak jak jsem to dělal po celý svůj život. Tohle všechno mě do budoucna ještě zocelí," řekl na tiskové konferenci Contador.

Alberto Contador
zdroj: AP

Od své stáje Saxo Bank a jejího šéfa Bjärneho Riise cítí maximální podporu. I samotná banka ujistila, že tým bude nadále sponzorovat a Contadorův trest nebude mít na spolupráci obou stran žádný vliv. Vliv však má na smlouvu mezi samotným závodníkem a stájí, která bude pozastavena. "Když nemůže Alberto pro tým závodit... Kontrakt prostě nemůže pokračovat, ale myslím, že to je zcela obvyklé," vysvětlil Riis na tiskové konferenci v Madridu s tím, že sice rozhodnutí CAS respektuje, ale stojí stoprocentně za Contadorem. Později také dodal, že by byl šťastný, pokud by s ním mohl i v budoucnosti znovu spolupracovat.

Tým Saxo Bank má problém

I přes své zklamání z rozřešení celé kauzy stojí na straně potrestaného hříšníka i šéf Saxo Bank Lars Seier Christensen. "Samozřejmě jsme z toho zklamaní, ale cítím s Albertem. Když budu mluvit za sebe, jsem si jistý, že neudělal nic špatného," věří Christensen. "Ale takový je ten systém a my musíme hledět dopředu. Vítězné závody i tak přijdou," dodal Christensen. Zda opravdu přijdou významná vítězství a vavříny, bude ale podmíněno i tím, jestli UCI po prověření situace uzná, že si Saxo Bank bude schopna udržet status týmu pro World Tour, s nímž je kromě jiného spojena i automatická pozvánka na Tour de France, Giro a Vueltu. V současnosti totiž nesplňuje potřebná kritéria, neboť Contador "vyjezdil" okolo 68 procent bodů stáje a o ty nyní kvůli anulování všech výsledků tým přišel.

Contador se hájil tím, že clenbuterol se mu do těla dostal v kontaminovaném mase. Sportovní arbitráž však rozhodla, že je vinen. "Je to nespravedlivé," reagoval slavný španělský cyklista, jemuž zůstaly triumfy z nejtěžšího etapového závodu Tour z let 2007 a 2009 a z Gira před čtyřmi lety. Ve stejné sezoně 2008 vyhrál i poslední podnik z Grand Tours, domácí Vueltu. Proti verdiktu CAS se může do 30 dnů odvolat k civilnímu soudu, podle jeho slov nyní situaci zkoumají právníci. "Budeme bojovat až do konce. Právníci probírají, jaké máme možnosti," prohlásil Contador.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články