Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Noah šokoval. Vyzval k legalizaci dopingu a obvinil Španěly

Paříž - Bývalý slavný francouzský tenista Yannick Noah vyzval k legalizaci dopingu. Vítěz Roland Garros z roku 1983 naznačil, že právě díky užívání zakázaných látek dominují v mnoha odvětvích sportu Španělé, za což si okamžitě vysloužil vlnu kritiky. "Jak může jedna země tolik vyčnívat nad ostatními? Přišli snad na nějaké revoluční tréninkové metody, které nikoho jiného nenapadly?" zamyslel se Noah v sobotním vydání listu Le Monde.

Yannick Noah
zdroj: EPA autor: Alejandro Ernesto

Podle jednapadesátiletého Francouze je rozuzlení této "záhady" jednoduché. "Nemůžete vyhrávat, když nebudete mít kouzelný nápoj," řekl s narážkou na populární komiksové příběhy Asterixe. Řešením nicméně podle Noaha není odsoudit španělské sportovce, ale naopak povolit doping. "Přestaňme s tím pokrytectvím. Nejlepším přístupem je akceptovat doping. Pak bude mít každý svůj kouzelný nápoj," řekl vítěz 23 turnajů ATP, jenž na začátku 80. let přiznal, že před zápasy kouří marihuanu.

Noah si za své výroky vysloužil okamžitě kritiku nejen ze Španělska, ale například i od francouzského ministra sportu Davida Douilleta. "Takové názory jsou nezodpovědné. Chceme, aby dvanáctileté děti braly v kabině pilulky a pak umíraly ve čtyřiceti letech?" zlobil se bývalý olympijský vítěz v judu.

Ostrá slova na svou adresu nicméně slyšel Noah především ze země, jejíž sportovce nařkl. "Pokud potká Rafu, doufám, že mu můj synovec řekne, co si o něm myslí," uvedl Toni Nadal, strýc a trenér slavného španělského tenisty. "Překvapuje mě, že člověk s takovou pochybnou reputací jako on si dovolí mluvit špatně o španělských sportovcích," dodal.

"Jeho syn (Joakim) hraje v NBA, kde nejsou žádné antidopingové kontroly. Proto myslím, že není tou nejoprávněnější osobou, která by o tom měla hovořit," uvedl španělský tenista David Ferrer. Podle kouče fotbalistů Barcelony Pepa Guardioly by měl Noah "buď přinést důkazy, nebo sklapnout".

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články