Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Český pohár Skupiny ČEZ Veltrusy

Ohlasy na Krpálkův triumf: Je to mimozemšťan a Jágr v kimonu

Montpellier – Panický strach z porážky - to je prý důvodem, proč judista Lukáš Krpálek dokázal i po dlouhém zranění vzdorovat velkému vyčerpání a nakonec obhájil titul mistra Evropy. I když byl od prvního zápasu na šampionátu v Montpellieru velmi unavený, odmítl se vzdát a soupeře vždy udolal. "Je to takový Jaromír Jágr v kimonu. Je to legenda, která se rodí jednou za 50 let, a my máme to štěstí, že můžeme být u toho," prohlásil předseda Českého svazu juda Jiří Dolejš. 

Judista Lukáš Krpálek
zdroj: ČTK/AP autor: Martin Gregor

Přestože byl vysílen a po každém zápase ho musel realizační tým dávat dohromady, dokázal Krpálek soupeře udolat. Podle reprezentačního trenéra Petra Laciny za to může strach z porážky. "Od poloviny prvního utkání na tom byl špatně. Ale rozhodla jeho šampionská povaha. On nesnáší porážky, takže jel úplně do vyčerpání, jen aby neprohrál," prohlásil Lacina. "On tak moc nechce prohrávat, že raději ani nechce jezdit na závody. Je tak trochu šílenec, když se jedná o prohry," dodal.

Blízkost porážky hned v prvním utkání s Maďarem Miklósem Cirjenicsem byla hnacím motorem pro celý turnaj. "Když ho Maďar hodil na wazari, byl to takový spouštěč. Dostal se do Lukáše adrenalin, naštval se a během pár vteřin to se soupeřem skončil," popsal Lacina.

Ve finále Krpálek porazil svého konkurenta už z dob juniorů Elmara Gasimova z Ázerbájdžánu, se kterým měl dlouho negativní bilanci. A i tentokrát prohrával. Soupeře udolal až držením v úplném závěru, kdy ho zalehl už mimo vymezené území tatami. "Bylo to v autu, ale podle nových pravidel to rozhodčí správně pustil. Ještě že tak. Kdyby tam byl blbec, tak to mohl přerušit," řekl Lacina.

Podle reprezentačního kouče se znovu potvrdilo, že Krpálek je jako z jiného světa. "Je to prostě mimozemšťan. Má neuvěřitelnou fyzičku. I když sám byl mrtvý, tak soupeře utahal. Ani dlouhý tréninkový výpadek na něm nezanechá takové následky jako u jiných lidí," dodal Lacina.

Krpálek se už ve třiadvaceti letech nesmazatelně zapsal do historii českého juda, když jako první obhájil evropský titul. Nepovedlo se to ani jeho slavnému předchůdci Jiřímu Sosnovi, který byl v letech 1988 a 1989 zlatý a stříbrný. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články