Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SKKP Handball Brno - HCB Karviná

Krpálek: Do těžké váhy nepřestupuju. Budu dál hubnout

Praha - Lukáš Krpálek svými výkony probudil v českém fanouškovi zájem o judo. Třiadvacetiletý reprezentant už přivezl medaili z mistrovství světa, a pokud mu to zdraví dovolí, brzy bude mít šanci obhajovat titul evropského šampiona. Krpálek, který obvykle startuje v kategorii do 100 kg, nedávno překvapil turnajovým vítězstvím v těžké váze. Přestup do těžší kategorie prý ale neplánuje. 

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Lukáš Krpálek před ME

Přestože Krpálek obvykle startuje v kategorii do 100 kg, jeho váha se standardně pohybuje výš. Na Evropském poháru v Praze – který bez porážky vyhrál – tak český judista startoval raději v těžké váze, aby nemusel shazovat přebytečná kila.

"Když jsem startoval na začátku roku na grandslamu v Paříži, tak jsem shazoval deset kilo dolů. To nebylo úplně jednoduché, takže jsem si řekl, že na 'méněcenných' turnajích nebudu startovat ve váze do 100 kg, abych zbytečně nehubnul," říká Krpálek.

"Pražský turnaj není tak dobře bodovaným jako například pařížský grandslam. Ale jsem rád, že se mi podařilo vyhrát. Startoval jsem teprve podruhé v této váhové kategorii a podruhé se mi podařilo vyhrát, ale určitě to nic nezmění na tom, že zůstanu ve své váhové kategorii do 100 kg," dodal český judista.

Krpálek se tak ani do budoucna nevyhne častému hubnutí do závodní váhy. "Během sezony mívám sedm osm kilo přes sto kilogramů. A nechávám si je tak dva tři dny před závodem. Shazujeme tím způsobem, že vylučujeme vodu z těla. A hned potom, co se zvážíme, zase chceme mít tu váhu co nejrychleji zpátky. Takže to dopijeme a dojíme a většinou těch šest kilo," popisuje judista.

Krpálek si uvědomuje, že takovéto hubnutí není pro organizmus to nejlepší. Na svém přístupu však nehodlá nic měnit. "Plno lidí mi říká, že to úplně zdravé není. Já to samozřejmě vím, že to úplně zdravé není. Ale kdybych to shazoval dlouhodobě, tak mi to tolik nevyleze. Pak jsou ta kila znát, když se s někým peru," líčí.

A shazovat tak bude i před blížícím se mistrovstvím Evropy, kde bude obhajovat titul. "Samozřejmě by bylo hezké obhájit, ale v téhle sezoně mě trápí zdraví. Kdybych na tom byl zdravotně dobře, tak bych chtěl obhájit. Chce to každý. Každý chce vyhrávat. Ambice na medaili by tam byly, ale nejdřív se musím dát zdravotně do kupy," zakončuje Krpálek.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články