Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Doktor se stal sportovním ředitelem ČOV, povede i české mise

Praha - Dvojnásobný olympijský vítěz v rychlostní kanoistice Martin Doktor se stal sportovním ředitelem Českého olympijského výboru (ČOV). Na olympijských hrách bude šéfem českých misí. V této roli vystřídá Františka Dvořáka, jenž řídil mise od zimních her v Naganu v roce 1998.

Martin Doktor
zdroj: ČT4

"Martin je úspěšný sportovec i trenér, má vysokoškolské vzdělání v oboru. Nedovedu si představit nikoho s lepšími předpoklady," uvedl nový předseda ČOV Jiří Kejval. Doktor bude v nově vytvořené funkci spolupracovat s Dvořákem, který bude jeho zástupcem a konzultantem.

Doktor si nové příležitosti váží a neodvážil se ji odmítnout. "Je to pro mě zároveň velká výzva, protože jako závodník jsem si prošel celým sportem až na vrchol. Vyzkoušel jsem si i pozici šéftrenéra kanoistického týmu. Tohle bude pro mě další profesní posun. Bude to něco nového, takže rád přijmu rady a zkušenosti," řekl Doktor.

Martin Doktor:

"Nechci tomu extrémně šéfovat a myslet si, že jsem snědl všechnu moudrost. Musím zjistit, o co jde, takže jsem rád, že tam František (Dvořák) zůstane a bude mi nápomocen. Myslet si, že někam přijdu a řeknu: 'Pánové, vy tady končíte', a přivést si nové lidi, to jde možná někde v byznysu, ale ne tady." 

Nástup osmatřicetiletého Doktora do vedení ČOV nebyl otázkou posledních týdnů, k prvnímu kontaktu mezi ním a Dvořákem došlo už před čtyřmi lety. Doktor už dokonce na některých projektech pracuje. Do konce roku chce předat potřebnou agendu na Českém svazu kanoistů, kde byl šéftrenérem. Jeho nástupcem by se od 1. ledna měl stát třiatřicetiletý Pavel Hottmar, účastník OH 2000 v Sydney, který dosud zodpovídal za juniorské výběry.

"Slíbil jsem, že budu dál kanoistům k dispozici jako konzultant. Chci pomoci pokračovat v tom, co jsme před čtyřmi lety začali. Zčásti ten můj sport opouštím v době, kdy má velký potenciál, takže by to mělo pokračovat úspěšně, ale já o tom nepřestávám přemýšlet a zčásti tam fungovat," řekl Doktor. Je mu jasné, že práce v ČOV ho zaměstná naplno. "Ale na kanoistiku si najdu čas, chci pomáhat budoucímu šéftrenérovi, i když klasickou trenéřinu už dělat nebudu," prohlásil.

František Dvořák
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Osmatřicetiletý Doktor triumfoval dvakrát na OH v Atlantě v roce 1996. "Jako možného nástupce jsem si Martina vytipoval už při nástupu do funkčního období 2009 až 2012. Jsem proto rád, že nastupuje špičkový profík, kterým Martin nepochybně je," řekl Dvořák, jenž vedl české mise na osmi olympiádách.

Náplní jeho práce bude v budoucnu mimo jiné také prognóza úspěchu na hrách. Letos mínil, že český tým přiveze z Londýna 12 medailí, a spletl se o jediný cenný kov. Z vlastní kariéry ví, že předpovídat je ošidné. "Tipování mi bylo proti srsti, když veškeré naděje se často mění na zoufalství," uvedl. Také ho čekají první zimní olympijské hry, za rok a půl v Soči. Na nich ještě nikdy nebyl, neboť v té době většinou pádloval v Africe v teple. "Těším se. A určitě budeme mít dobré vybavení, takže budu v teple," pousmál se.

Je nám líto, video expirovalo.
Martin Doktor je novým sportovním ředitelem ČOV

Dvořák dosud pracoval jako šéf mise z funkce místopředsedy ČOV pro sport. Tu po volbách v minulém týdnu zastává Miroslav Jansta. "Už jsme o tom mluvili před Londýnem, já jsem to jen přivítal. Pan Dvořák je jeden z mála lidí, kteří si zaslouží absolutorium. Bude poradce nejen Doktorovi, ale i mně," uvedl Jansta.

Kejval byl zastáncem toho, aby Dvořák s ČOV dál spolupracoval. "Má obrovské 'know-how', takže bychom se hodně neradi dopracovali situaci, že by nám to všechno hodil na hlavu. Takhle to předá a všichni jsme se vzácně shodli na jménu Martina Doktora," řekl Kejval.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články