Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Předsedou ČOV se stal podle očekávání Kejval

Praha - Šéf veslařů Jiří Kejval byl na dnešním plénu zvolen novým předsedou Českého olympijského výboru. Byl jediným kandidátem a ve volbě aklamací mu dali hlas všichni přítomní delegáti. Kejval po šestnácti letech nahradí v čele českého vrcholného sportovního orgánu Milana Jiráska. "Moc mě to potěšilo, cítím od vás silný mandát," prohlásil po volbě Kejval. "Chtěl bych poděkovat Milanovi (Jiráskovi), že to se mnou zvlášť za poslední čtyři roky vydržel," oslovil bývalého předsedu ČOV. Ten se vzápětí dočkal od delegátů potlesku vestoje.

Jiří Kejval
zdroj: ČTK autor: Stanislav Peška

Místopředsedou pro ekonomiku se taktéž podle očekávání stal šéf atletů Libor Varhaník, jehož volilo 48 zástupců. Kejvalovým zástupcem pro sport je nově předseda basketbalistů Miroslav Jansta, pro kterého hlasovalo 52 delegátů. "Budeme lobbovat za změnu zákona o hazardu a také se budeme snažit budovat určitou společenskou odpovědnost velkých firem. V Evropské unii plyne procento z hrubého zisku na konto sportu, kultury a sociálních programů, u nás jsou to jen drobné," uvedl Jansta ještě před svým zvolením pro ČT.

Místopředsedou pro olympismus je trochu nečekaně ředitel Olympijského studijního a informačního centra František Kolář, který ve volbě porazil Kejvalem preferovanou Hanu Moučkovou z České obce sokolské, místopředsedou pro přidružené členy se stal šéf florbalistů Filip Šuman. Do výkonného výboru, v němž jsou automaticky předseda a všichni místopředsedové, byli ve dvou kolech zvoleni Petr Baroch, Karel Bauer, Zdeněk Haník, František Janda, Tomáš Král, Roman Kumpošt, Miroslav Pelta, Jaroslav Pollert, Jozef Regec, Zdeněk Ertl, Petr Hulínský a Robert Změlík.

Jirásek se ve své závěrečné řeči mimo jiné dotkl palčivého problému Sazky, která přivedla český sport do velkých potíží. "Nesu svůj díl zodpovědnosti, často přemýšlím, co jsem mohl udělat lépe. Ale veškeré kroky jsem v souvislosti se Sazkou udělal v souladu s nejlepším vědomím a svědomím," uvedl Jirásek. "Mnohdy jsem patřil k oponentům pana Hušáka," připomněl bývalého šéfa Sazky, "ale moje možnosti byly značně omezené," řekl.

Jirásek opouští ČOV na počátku jiné éry

Jirásek už dříve avizoval, že po Londýně skončí, že už znovu kandidovat nebude. V posledních měsících, při vášnivých debatách nad financováním sportu, se ve svém rozhodnutí utvrdil. "Tohle sjednocování by bylo stejně nad moje síly," glosoval ideu nového vedení ČOV, které chce zastřešit všechen sport v republice a převzít tak dosavadní funkci ČSTV. "Na Slovensku už to zkoušeli třikrát a znova jim to nevyšlo," upozornil, že to nebude snadné.

Milan Jirásek o Sazce:

"V momentě, když jsem poznal, že na to nemám odborné předpoklady ani politické možnosti, že to všechno běží jinak, než chci, asi jsem měl možná odejít. Ale tak snadné to nebylo, bylo to choulostivé."

Ví, že kolem českého sportu se nyní motá hodně lidí, kteří chtějí určovat jeho budoucnost. Trochu mu vadí i častá zákulisní a utajená jednání. "My jsme si to vždycky mezi sebou vyříkali," uvedl a našel přirovnání z úst jednoho ze svých přátel: "Rozjíždí se vlak a je hodně lidí, kteří by do něj chtěli naskočit, aby jim neujel. Ale ještě je také hodně takových, kteří by chtěli sedět u okna," prohlásil. "Je tam holt teď trochu tlačenice," dodal.

O rozruch se během dne postaral olympijský vítěz v desetiboji z Barcelony 1992 Robert Změlík. Před jednáním distribuoval leták, na němž pod hlavičkou Českého klubu olympioniků sepsal seznam preferovaných kandidátů do výkonného výboru a lidí, které naopak do vedení ČOV volit nedoporučil. Sám hlasoval proti Varhaníkovi. Ve své snaze byl nakonec zčásti úspěšný. Vyzval totiž proti zvolení Moučkové do výkonného výboru. Naopak další z kandidátů do VV ČOV Marek Hájek za ČSTV svou kandidaturu na posledních chvíli stáhl a vyzval delegáty, aby právě Moučkovou do předsednictva zvolili místo něj. S tím ale neuspěl.

"Beru to trochu jako podraz," připustil po vyhlášení vítězů trochu rozmrzele Kejval. "Není to takové, jaké jsem si to maloval. Nešlo o to, že bych si přál v týmu nějaké své kamarády. Ale chci, aby fungovala jednota sportu, takže je lepší mít ve vedení lidi z organizací, které mají členy v řádech set tisíc," vysvětlil Kejval. "Ale aby bylo jasno, nejsou to špatní lidé," dodal.

Vedení ČOV předneslo zprávu o činnosti i o hospodaření, které je podle Kejvala dobré. V uplynulém čtyřletém olympijském cyklu byl rozpočet navýšen o 37 milionů korun, přestože od Sazky 49 milionů chybělo. Vedení ČOV zvýšilo příspěvky svazům na 274 milionů, naopak provozní náklady se snížily o 3,5 milionu korun.

Po svém prvním zasedání výkonný výbor ČOV oznámil, že se jednomyslně usnesl, že všichni jeho členové včetně předsedy a místopředsedů budou ve svém funkčním období pracovat bez nároku na honorář. Představitelé předchozího vedení ČOV na odměny nárok měli a také je s výjimkou Kejvala využívali.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články