Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Kejval: Musíme hlavně táhnout za jeden provaz

Praha - Jiří Kejval se do čela Českého olympijského výboru dostal až na druhý pokus, volba nového předsedy však nebyla nijak dramatická. V prvním případě totiž delegáti pléna a účastníci volebního zasedání hlasovali chybně a Kejval dostal od přítomných 90 delegátů dokonce 96 hlasů. Na druhý pokus už ale bylo vše v pořádku a Kejval tak podle očekávání nahradil po 16 letech odcházejícího Milana Jiráska. Nový předseda nyní chce především sjednotit sport a zajistit mu lepší financování.

Jiří Kejval
zdroj: ČTK autor: Stanislav Peška

"Děkuji všem za důvěru i silnou podporu. I když první hlasování, kdy jsem dostal asi 108 procent, vypadalo lépe," řekl Kejval s úsměvem. Současný předseda veslařského svazu se podle všeho v příštím roce stane absolutním šéfem českého sportu, který bude vyjednávat se státem. Podle plánů sportovních funkcionářů i vrcholných představitelů státu ČOV definitivně převezme úlohu Českého svazu tělesné výchovy.

I proto Kejval už v průběhu pléna ČOV několikrát zopakoval, že klíčová je jednota. "V minulosti jsme nebyli jednotní, vymezovali jsme se vůči sobě navzájem, osobní zájmy byly hlavním důvodem, proč byly problémy. Musíme táhnout za jeden provaz, vystupovat jednotně vůči státu, v rámci sportů ale samostatnost zůstane," podotkl Kejval.

Svůj program nazval Zlato pro všechny. "Zlato je nejvíce, co může sportovec dosáhnout, pro všechny znamená, že to není elitářské. Jednáme za všechny sportovce v České republice," říká Kejval. "Chceme změnit vnímání sportu jako takového. Za posledních dvacet let výrazně poklesla jeho úloha ve společnosti. Chceme prezentovat sport jako celospolečenskou záležitost s velkým přesahem, jako prezentaci země," vysvětluje.

Jedním z jeho hlavních úkolů bude zlepšit financování sportu. Kejval zopakoval, že ČOV se bude snažit iniciovat změnu loterijního zákona, kvůli němuž sport přišel o peníze z hazardu a sázek. "Podpora sportu ze strany státu a obcí klesá. Naše vyjednávací pozice je silná, na změně loterijního zákona existuje určitá shoda napříč politickým spektrem, takže šance, že část peněž z hazardu poteče opět přímo do sportu, tady je," uvedl Kejval. Pro sportovní svazy je ve hře kompenzace ve výši 800 milionů korun.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články