Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Deset nezapomenutelných okamžiků roku 2015

Praha - Sportovní rok 2015 byl znovu plný velkých vítězství, šokujících porážek i emotivních momentů. Pojďme se v poslední den roku ještě jednou ohlédnout alespoň za některými okamžiky, na které by se nemělo zapomenout...

Jaromír Jágr (uprostřed) slaví vstřelenou branku
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Emotivní plzeňská oslava

Možná byl třetí plzeňský titul v historii tím nejsuverénnějším, rozhodně však byl také nejemotivnějším. Stoper Marián Čišovský musel kvůli vážnému onemocnění ukončit kariéru a právě jemu bývalí spoluhráči triumf věnovali. Na improvizované pódium s nápisem "Titul pro Čišu" postupně vystoupal celý tým Viktorie a jako poslední na něm stanul za obrovského potlesku sám dojatý Čišovský, jehož jméno pak celý stadion ještě několikrát vyvolával a jedno oko nezůstalo suché. "Kdybych ten titul, na který jsem čekal 32 let, mohl vyměnit za to, aby byl Marián zdravý, udělal bych to okamžitě," uvedl plzeňský trenér Miroslav Koubek.

Je nám líto, video expirovalo.
Titul pro Čišu: Plzeň slaví tirumf s Mariánem Čišovským

Poslední výstřel z osmašedesátky

Vždy, když máte pocit, že fascinující příběh Jaromíra Jágra už nejde více vyšperkovat, přijde něco, co předchozí kapitoly života české legendy totálně přebije. Číslo 68 stále večer co večer udivuje fanoušky i experty zámořské NHL, když obklopeno o generaci mladšími spoluhráči táhne podceňovanou Floridu do play-off a jakoby mimochodem překonává v historických statistikách jednoho velikána za druhým. Ale že ve 43 letech zvládne odehrát nejlepší reprezentační turnaj kariéry, na domácím šampionátu se stane členem all-star teamu a nejužitečnějším hráčem MS? Škoda jen, že Jágrova tečka za reprezentační kariérou byla jen bramborová...

Je nám líto, video expirovalo.
Jágrovy tři body ve čtvrtfinále s Finskem

Zlatá litvínovská chemie

Dva roky po Plzni se historického titulu dočkala i další letitá bašta tuzemského hokeje. Litvínov vychoval několik generací skvělých hráčů v čele s Ivanem Hlinkou, Vladimírem Růžičkou či Robertem Reichlem, za 56 sezon v nejvyšší soutěži ale "Chemici" na vrchol nikdy nedosáhli. Tu správnou vítěznou sloučeninu našel až podceňovaný tým pod vedením čtyřiačtyřicetiletého Martina Ručinského. "Vyhrál jsem olympiádu, vyhrál jsem MS, ale tohle je ještě něco úplně mimořádného, je to v rodném městě," uvedl Ručinský, který po sezoně ukončil kariéru. Bez něj a dalších opor se však obhájce titulu po polovině aktuálního ročníku stále drží na poslední příčce extraligové tabulky.

Je nám líto, video expirovalo.
Závěr sedmého finále hokejové extraligy Třinec - Litvínov

Velký návrat královny překážek

Tak impozantní návrat čekal asi málokdo. Světová šampionka Zuzana Hejnová vynechala kvůli zdravotním problémům takřka celou loňskou sezonu a na březnovém domácím halovém ME skončila na netradiční osmistovce už v rozběhu. Po vítězství na Zlaté tretře se ale čeká překážkářka dostala znovu do skvělé formy. Zvítězila ve čtyřech mítincích Diamantové ligy a skvělou sezonu korunovala obhajovou titulu ve skvělém čase 53,50 na mistrovství světa v Pekingu. "Vážím si toho mnohem víc než v té Moskvě. Obhájit je těžší," uvedla Hejnová.

Je nám líto, video expirovalo.
Zlatý závod Zuzany Hejnové

Pařížská pohádka Lucie Šafářové

"Doufám, že i hodné holky vyhrávají velké tituly," řekla po vítězném semifinále French Open se Srbkou Ivanovičovou česká tenistka Lucie Šafářová. Její přání sice zůstalo nevyslyšeno a z titulu na Rolland Garros se po velké bitvě radovala Serena Williamsová, vítězný pocit ale mohl hřát i Šafářovou. Konečně totiž předvedla pořádnou "ránu" a naplno prodala svůj potenciál. Přitom už loňská sezona s wimbledonským semifinále byla v jejím podání velmi úspěšná, teprve finálovou účastí v Paříži ale skromná rodačka z Brna vystřelila mezi tenisovou elitu a také se konečně probojovala do první desítky žebříčku. S Američankou Mattekovou-Sandsovou navíc vyhrála dva grandslamové tituly ve čtyřhře.

Je nám líto, video expirovalo.
Závěr vítězného zápasu Šafářové s ohlasy

Do třetice všeho dobrého

Před dvěma lety vybojovali na domácím mistrovství světa bronz, na olympiádě v Soči si dojeli pro stříbro a teď konečně přibyl do sbírky cenných kovů české smíšené štafety i ten nejcennější. Na biatlonovém MS ve finském Kontiolahti nedala čtveřice Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Michal Šlesingr a Ondřej Moravec zbytku startovního pole šanci a druhou Francii porazila o 20 vteřin. Český biatlon se dočkal prvního zlata po deseti letech od úspěchu Romana Dostála ve vytrvalostním závodě. "Užil jsem si to asi nejvíc v životě. Snem každého závodníka je jet do cílové rovinky s vlajkou," uvedl finišman Moravec, který na šampionátu později vybojoval ještě stříbro a bronz. Biatlon tak znovu potvrdil pozici jednoho z nejúspěšnějších českých sportů posledních let.

Je nám líto, video expirovalo.
Závěrečná střelba smíšených štafet na MS v biatlonu

Konec velké šance

Nálepky smolaře se sjezdař Ondřej Bank už asi nezbaví. Několikrát byl na dosah velkému medailovému úspěchu, ale vždy v rozhodující chvíli buď jel příliš opatrně a o naději přišel, nebo jel na hraně rizika - a nedojel. Po skvělém sedmém místě ve sjezdu na mistrovství světa v Beaver Creeku byl považován za jednoho z medailových aspirantů v superkombinaci. Ještě na posledním mezičasu v úvodní sjezdařské části byl třetí, ale těsně před posledním skokem se mu zařízla pravá lyže do sněhu, vypnula se z vázání a Bank po děsivém pádu proletěl bezvládně cílem. "Bylo to strašné. Takový strach jsem nikdy v životě neměl," přiznal závodníkův bratr a trenér Tomáš. Bank nakonec vyvázl jen s výronem v kotníku a otřesem mozku. Možná poslední medailová šance zmizela v nenávratnu, ale mohlo to dopadnout také mnohem hůř.

Je nám líto, video expirovalo.
Hrůzostrašný pád Ondřeje Banka ve sjezdu pro superkombinaci

Úspěšný útok v Le Havru

Čtrnáct let čekala česká silniční cyklistika na etapové vítězství na Tour de France. Nečekaným hrdinou a následovníkem Jána Svorady se stal Zdeněk Štybar, bývalý elitní cyklokrosař, který přitom na Staré dámě startoval úplně poprvé. Naděje na triumf přitom viděl zejména na belgických kostkách, ale tam jeho plánovaný atak nevyšel. Radovat se mohl až v cíli šesté etapy v Le Havru, kde na jeho nástup kilometr před cílem nikdo z konkurentů nedokázal zareagovat. "Malinko jsem se uklidnil a můžu si to vítězství užívat. Doopravdy něco neuvěřitelného. Navíc v etapě, kde jsem to vůbec nečekal. Byl to můj velký sen," řekl Štybar.

Je nám líto, video expirovalo.
Zdeněk Štybar vítězí v etapě na Tour de France

Proti všem předpokladům

Papírově měl být osmifinálový souboj Česka s Chorvatskem na basketbalovém mistrovství Evropy jasnou záležitostí. A to se vyplnilo, byť způsobem, který načekal snad vůbec nikdo. Český tým, který se na šampionátu prezentoval velmi obětavými týmovými výkony, v souboji s favoritem zejména v obranné fázi ještě přidal a po heroickém výkonu přejel šokované Chorvaty o 21 bodů! Zářilo znovu zejména duo Tomáš Satoranský - Jan Veselý. "Když máte takové hráče, můžete dosáhnout čehokoli. Není to o basketbalu, ale o ochotě dát do zápasu úplně všechno," rozplýval se trenér Ronen Ginzburg. Češi sklidili za svůj osmifinálový výkon v Lille ovace ve stoje a konečným 7. místem dosáhli největšího úspěchu v historii českého mužského basketbalu.

Je nám líto, video expirovalo.
Závěr osmifinálového utkání s Chorvatskem a postupová radost českého týmu

Japonské slzy štěstí

A na závěr nezapomenutelný moment z nejdůležitější sportovní akce letošního roku. Pokud byli basketbalisté proti Chorvatsku outsidery, tak na vítězství Japonska nad dvojnásobnými světovými šampiony z Jihoafrické republiky se na MS v ragby prakticky nevypisovaly kurzy. Otázkou nebylo, zda Springboks zvítězí, ale spíš zda vyhrají o dvacet nebo o více bodů. Jenže stateční Japonci se superfavorita nezalekli, od první minuty s ním dokázali držet krok a v nastaveném čase dokonali zřejmě největší senzaci v historii tohoto sportu položenou pětkou. A ani ti nejtvrdší bojovníci se poté nestyděli za slzy.

Je nám líto, video expirovalo.
Vítězná pětka Japonska v utkání s JAR
Je nám líto, video expirovalo.
Rok 2015 v devadesáti sekundách
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články