Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

ČUS požádala vládu o miliardu na podporu provozovatelů sportovišť

Více než měsíc se kluby a tělovýchovné jednoty musí obejít bez příjmů z uzavřených sportovišť. A právě spolky vlastnící nebo provozující sportoviště jsou nejpostiženější oblastí ve sportu, momentálně nemají peníze na mzdy zaměstnancům a musí platit náklady za energii a provoz. Česká unie sportu (ČUS) proto žádá vládu o poskytnutí mimořádné státní podpory ve výši jedné miliardy korun. Žádost podpořila také Česká obec sokolská.

Miroslav Jansta
zdroj: ČTK autor: Krumphanzl Michal

"Čtvrtletní výpadek může být pro některé kluby likvidační. Odhadujeme, že v současné době se s ekonomickými dopady uzavření sportovišť potýkají tisíce spolků. Čím větší a provozně náročnější sportoviště, tím větší problémy," prohlásil předseda ČUS Miroslav Jansta.

Už před vypuknutí koronavirové krize bylo známo, že český sport je podfinancován. Prostředky klubům a jednotám scházely nejvíce na provoz a údržbu sportovního majetku.

Zejména po tom, co před třemi lety ministerstvo školství zrušilo samostatný dotační program na provoz a údržbu sportovišť, je provoz řady sportovišť neudržitelný, a sportovní spolky žádají o jeho znovuzavedení.

Problém mají i sokolovny. "Česká obec sokolská odhaduje měsíční výpadek v příjmech svých jednot na nejméně 50 milionů korun. Pro jednoty, které provozují už tak tragicky podfinancovaná sportoviště, to je likvidační výpadek," řekla starostka České obce sokolské Hana Moučková.

V současné době je však podle ČUS potřebnější pomoc v podobě mimořádné státní podpory na provoz sportovišť. Reálně totiž hrozí, že spolky se sportovišti zbankrotují a areály budou muset zcela uzavřít.

"Jsme si stoprocentně jisti, že tyto kroky ve prospěch sportu budou připsány jako jedna z nejlepších investic do společnosti, protože sport a pohyb jsou nejlepší prevencí nemocí a cestou k celkovému zdraví společnosti," doplnil Jansta.

Zdroj
cuscz.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články