Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Udělení ligových titulů má smysl, tvrdí šéf basketbalistů Jansta. Federace teď bojuje o přesunutí ME

Zatímco jiné kolektivní sporty letošní sezonu anulovaly, basketbal jde jiným směrem. Mezi ženami už získal další titul USK Praha a svého mistra by měla poznat i NBL. Předseda České basketbalové federace Miroslav Jansta řeší v souvislosti s koronavirovou pandemií problém i na reprezentační úrovni, termínová listina je po přesunutí olympijských her na příští rok extrémně nabitá a mohla by negativně ovlivnit české pořadatelství mistrovství Evropy 2021. Tento i další rozhovory najdete nově také v audio verzi v aplikacích Spotify a dalších pod účtem Pořady ČT sport. Přidejte si nás. V pondělí od 12:30 budou hosty Studia ČT sport předseda České golfové asociace Zdeněk Kodejš a Petr Marek z Českého svazu cyklistiky.

Sport
zdroj: ČT4

Český basketbal jako jeden z mála sportů uzavřel soutěže. Mezi ženami zvítězil USK, o dalším titulu Nymburka by se teprve mělo rozhodnout.

"Pořád jsme doufali, že se NBL rozeběhne alespoň v květnu, ale to asi už není možné. Proto vyhlásíme nejen mistra, ale i další pořadí v NBL a vlastně celou strukturu mužských i ženských basketbalových soutěží na další sezonu," uvedl Jansta.

Podle Jansty má i v této extrémní situaci udělení virtuálního mistrovského titulu smysl. "V basketbale určitě ano. Ženská liga byla v podstatě dohraná a mezi muži, kdyby se hrálo, tak titul velmi pravděpodobně získá Nymburk, který neprohrál jediný zápas. A ostatní týmy to respektují," připomněl Jansta.

Je nám líto, video expirovalo.
Miroslav Jansta hostem Studia ČT sport

Otazník zůstává nad olympijskou kvalifikací, která se v původním termínu neuskuteční. A moc dalších hracích oken volných není.

"Červnový termín padnul, v září to nechce pořádat Kanada. Takže připadá do úvahy příští červen. A my k tomu spolupořádáme mistrovství Evropy. A pokud bychom se kvalifikovali, tak s olympiádou a navazujícím Eurobasketem se to nedá zvládnout. Takže musíme bojovat, aby se ME přeložilo na rok 2022," řekl Jansta.

Zrušena zatím nebyla Liga mistrů, která by se měla dohrávat formou turnaje těsně před startem nové sezony. Basketbalistům se řešení příliš nezamlouvá.

"Je to naprostá blbost, týmy by tam byly úplně jiné než tenhle rok. Pro nás by to byl spíš přípravný turnaj před sezonou," uvedl nymburský pivot Petr Benda.

V současné složité situaci Jansta velmi oceňuje činnost basketbalového hnutí a přístup představitelů jednotlivých klubů.

"Chtěl bych majitelům velmi poděkovat. Basketbal u nás je v podstatě charita. A lidé, kteří do něj dávají peníze, tomu sportu skutečně pomáhají," podotkl Jansta.

Předseda ČBF se ale obává, že by případná nutnost pořádat delší dobu sportovní akce bez diváků negativně ovlivnila nejen basketbal, ale i další sporty.

"Dávalo by to smysl pouze, pokud by sportovní akce vysílala televize. Ale jde také o atmosféru a i ten sportovec to pro někoho dělá. Takže několik týdnů by to šlo, dlouhodobě je to neudržitelné. Filharmonie také nebude hrát před prázdným sálem," uzavřel Jansta.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články