Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

ČUS: Očekáváme ztrátu okolo padesáti milionů korun

Pokud by současný omezený režim trval tři měsíce, očekává Česká unie sportu (ČUS) ztrátu přes 50 milionů korun. Kvůli restrikcím musela uzavřít areál v Nymburku a plavecký stadion v Podolí. Problémy mají i kluby tělovýchovné jednoty.

Miroslav Jansta
zdroj: ČTK autor: Krumphanzl Michal

Stále není jasné, kdy se život v Česku vrátí do běžných kolejí. Jisté ale je, že současná opatření potrvají minimálně do Velikonoc a budou se uvolňovat postupně. Řádově se bude pravděpodobně jednat o měsíce. "V této souvislosti očekáváme ztrátu, která v tomto režimu za tři měsíce přesáhne 51 milionů korun," odhadl předseda ČUS Miroslav Jansta.

Česká unie sportu i její servisní centra pracují v nouzovém režimu, ale jsou v kontaktu se sportovními svazy i jednotlivými kluby a tělovýchovnými jednotami. Oddíly nyní nemohou vykonávat svou činnost. Vzhledem k zákazu volného pohybu osob je povolené jen individuální sportování v přírodě nebo doma.

"Pro některé velké tělovýchovné jednoty to může být kritické. Z kraje roku nejsou na účtech prostředky z dotací a grantů, teď chybí příjmy z pronájmů. Náklady na úsporný provoz a mzdy zaměstnanců včetně trenérů budou problematické. S veškerými vládními opatřeními ale samozřejmě souhlasíme. Zdraví občanů je nejpřednější," konstatoval Jansta.

Se ztrátou příjmů se potýká také samotná ČUS. Od 13. března musel přerušit provoz bazén v Podolí, o den později skončila sezona v lyžařském areálu na Zadově a 16. března bylo uzavřeno Sportovní centrum Nymburk.

"Pokud bude nouzový stav pokračovat do června, očekáváme v našich centrech výpadek tržeb v podobě 51 milionů korun. V Nymburku mělo objednáno tréninkové pobyty mnoho sportovních týmů včetně reprezentačních a sportovci se měli připravovat na olympijské hry v Tokiu," přiblížil Jansta.

Upozornil, že český sport se stejně jako celá země ocitl v jednom z nejtěžších období v historii. "Sport je podroben zkoušce, na níž jsme nemohli být připraveni předem, na níž se nelze rychle adaptovat. Avšak právě v krizi se projevují lidské povahy, právě tato krize nastavuje i sportovnímu prostředí zrcadlo, je prověrkou jeho schopností. Sportovci také věří, že až bude čas, stát dokáže pomoct i sportovištím a sportu," uvedl Jansta.

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval upozornil, že opětovné nastartování sportu nebude snadné. "Až se situace uklidní, bude sport zase důležitý. Neradi bychom, aby tahle přestávka nějakým zásadním způsobem zasáhla ten sport, byť se obáváme, že doba po téhle krizi bude pro sport velmi obtížná," řekl novinářům. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články