Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Velký sobotní souhrn: Oštěpaři se pyšní stříbrem a bronzem, Fuksa na medaili nedosáhl

Česká atletika nakonec na Olympijských hrách v Tokiu přeci jen skórovala. Čeští oštěpaři Jakub Vadlejch a Vítězslav Veselý získali stříbrnou a bronzovou medaili, nestačili jen na vítězného Inda Níradže Čopru. Kanoista Martin Fuksa další medaili nepřidal, když ve finále na kilometrové trati skončil pátý. Stejné umístění získal i moderní pětibojař Martin Vlach, ačkoli dlouho živil šance na cenný kov.

Olympijští medailisté Jakub Vadlejch a Vítězslav Veselý
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

Atletika

Vadlejch hodil 86,67 metru a stejně jako na mistrovství světa před čtyřmi lety získal stříbro. Světový šampion z roku 2013 Veselý si bronz zajistil výkonem 85,44 metru. Lepší než česká dvojice byl pouze Ind Níradž Čopra s hodem dlouhým 87,58.

Po úspěchu oštěpařů má česká výprava v Tokiu na kontě celkem jedenáct medailí. Díky zisku čtyř zlatých, čtyř stříbrných a tří bronzových zažila nejúspěšnější letní hry v samostatné historii.

"Kdyby Vítek nehodil 85 metrů, tak jsem se asi nevybičoval. Takže on za to může," usmíval se po závodě Vadlejch. Veselý jej doplnil: "Nemám slov. Před devíti lety jsem si medaili neužil, dostal jsem ji zpětně. Letos jsem v nic takového nedoufal, i když jsem byl dobře připravený," říkal.

Druhé vytrvalecké zlato v Tokiu získala Sifan Hassanová. Nizozemská atletka zvítězila v běhu na 10.000 metrů a navázala na triumf z poloviční trati, navíc má na kontě také bronz ze závodu na 1500 metrů. Dnes porazila Kalkidan Gezahegneovou z Bahrajnu, třetí doběhla světová rekordmanka Letesenbet Gideyová z Etiopie.

Olympijským rekordem na 1500 m se blýskl norský běžec Jakob Ingebrigtsen. Nejmladší z trojice atletických bratrů udržel za sebou Keňana Cheruiyota a oplatil mu prohru z generálky v Monaku.

Nejlepší výškařkou se stala ruská atletka Marija Lasickeneová, která získala vytoužené zlato za výšku 204 centimetrů. V soutěži svedla tuhý boj s nakonec stříbrnou Australankou Nicolou Dermottovou a bronzovou Ukrajinkou Jaroslavou Mahučichovou.

Olympijskou vítězkou v maratonu se stala Peres Jepchirchirová z Keni. České vytrvalkyně Marcela Joglová a Tereza Hrochová skončily v páté desítce. Eva Vrabcová Nývltová sice do závodu i přes zdravotní komplikace nastoupila, ale po třetině jej vzdala.

Moderní pětiboj

V moderním pětiboji dlouho bojoval o medaile Jan Kuf na třetím místě, ale po nepovedené poslední střelecké položce v závěrečné kombinaci skončil osmý. Vlach se na páté místo posunul díky skvělému běhu a z 19. místa si polepšil o čtrnáct příček. Vyhrál Brit Joseph Choong před Egypťanem Ahmadem Aldžandjem a Korejcem Čon Ung-tem.

"Jenom jsem se podíval, že už nejsem, kde jsem mohl být," uvedl Kuf, co si po střelbě říkal. V posledním kole ho ještě předběhl Martin Vlach. "Což jsem po své poslední střelbě čekal. Doběhl z 19. místa na pátý, to je prostě skvělý," chválil reprezentačního kolegu.

Rychlostní kanoistika

Kanoista Fuksa se musel stejně jako před pěti lety v Riu de Janeiro spokojit na kilometru s pátým místem. Od Sergheje Tarnovschiho z Moldavska ho dělily víc než dvě sekundy. Druhý byl Číňan Liou Chao a z vítězství se radoval Brazilec Isaquias Queiroz dos Santos.

"Dal jsem do toho všechno, co jsem měl. Skončilo to tak, jak to mělo skončit. Makal jsem na sto procent, chtěl jsem do toho dát sto deset. Kdybych ve finiši trochu víc Moldavce sjížděl, tak by mi to dalo do finiše větší sílu, abych vymáčkl těch deset procent navíc. Takhle to bylo jenom na sto. Ten nahoře to chtěl takhle, já do toho dal maximum, páté místo," komentoval Fuksa své finálové vystoupení.

Golf

Golfistka Klára Spilková po vyrovnaných výkonech obsadila 23. místo se skóre -5. Vyhrála Američanka s českými kořeny Nelly Kordová, dcera tenisového grandslamového šampiona Petra Kordy zaznamenala během čtyř kol 17 ran pod par.

"Jsem spokojená. Dala jsem do toho všechno a lítalo mi to fajn. Rozhodně jsem na sebe pyšná," hodnotila Spilková turnaj. "Měla jsem to dobře rozjetý, tak jsem doufala, že by tam třeba ještě mohlo něco padnout na posledních jamkách, ale už ne. Asi to tak má být a jsem spokojená, jak to bylo," řekla Spilková.

Dráhová cyklistika

Velmi záhy skončil v keirinu jediný český zástupce na velodromu Tomáš Bábek. V úvodní rozjížďce i v opravách v boji o dvě postupová místa do čtvrtfinále obsadil čtvrté místo a sen o medaili se mu rozplynul.

"Nemůžu to skrývat, je to zklamání. Na druhou stranu vím, že jsem udělal maximum, dal jsem do toho všechno. Takový je prostě keirin, je nevyzpytatelný," řekl Bábek a k jízdám dodal: "Nemyslím, že tam bylo něco extrémně špatně. Co ale vnímám jako dost nefér, je to, že jsem jel poslední rozjížďku a hned mě nasadili do první opravy. Takže jsem měl patnáct minut a nestihl zregenerovat, jak bych potřeboval, protože nohy v první jízdě byly super."

Basketbal

Turnaj basketbalistů vyhráli Američané a po vítězství 87:82 nad Francií slaví zlaté medaile počtvrté za sebou. Souboj soupeřů české reprezentace ze základní skupiny, kde jejich vzájemný duel vyhráli 83:76 Francouzi, rozhodl 29 body Kevin Durant.

Házená

Potřetí v historii získali zlato házenkáři Francie. V repríze posledního olympijského finále překvapivě porazili 25:23 Dánsko a navázali na triumfy z let 2008 a 2012. Vedle tří zlatých medailí mají na kontě ještě jedno stříbro a bronz. Dánové získali po zlatu z Ria druhý cenný kov pod pěti kruhy.

Je nám líto, video expirovalo.
Házenkáři Francie porazili ve finále Dánsko a získali třetí olympijské zlato

Volejbal

Druhý týmový triumf během jednoho dne pro Francii zajistili také volejbalisté. Po finálové výhře 3:2 nad Ruskem získali první olympijskou medaili v historii. Jejich maximem dosud bylo osmé místo ze Soulu 1988.

Je nám líto, video expirovalo.
Francouzi mají první volejbalovou medaili z OH a hned zlatou, porazili ruské hráče

Fotbal

Ve fotbalovém turnaji obhájili zlaté medaile Brazilci. Ve finále porazili Španělsko 2:1 po prodloužení gólem střídajícího Malcoma ze 109. minuty. "Kanárci" na OH zvítězili podruhé, jejich soupeř vybojoval třetí stříbro, zvítězit dokázal pouze v roce 1992 v Barceloně.

Je nám líto, video expirovalo.
Fotbalisté Brazílie obhájili zlato, Španělsko udolali v prodloužení
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články