Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Francouzi dotahovali náskok favorita marně. Americké hvězdy z NBA jsou zase zlaté

Krok se Spojenými státy držela Francie ve finále olympijského turnaje jen na začátku zápasu a částečně po zbytek první půle. Ve druhém poločase ale američtí basketbalisté soupeři ve skóre odskočili a nakonec dokráčeli i přes zdramatizování výsledku k dalšímu triumfu, tentokrát po výhře 87:82. Hvězdy USA v čele s Kevinem Durantem, který zaznamenal 29 bodů, slaví pod pěti kruhy počtvrté v řadě. Austrálie porazila v duelu o třetí místo Slovinsko 107:93 a slaví premiérovou olympijskou medaili. 

Američtí basketbalisté slaví olympijský triumf
zdroj: Reuters autor: Geoff Burke

Američané triumfovali na olympijských hrách již pošestnácté z devatenácti účastí a upevnili si pozici nejlepšího týmu v historii. Hlavním strůjcem finálového vítězství byl Kevin Durant, který zaznamenal už v prvním poločase 21 bodů. Hvězda Brooklynu Nets v NBA dosáhla na třetí olympijské zlato. Francie na premiérový triumf na Hrách stále čeká, druhá byla také v letech 1948 a 2000. I tehdy na olympiádě v Sydney nestačila ve finále na tým USA.

Na oba dnešní finalisty narazila v základní skupině česká reprezentace; s Francií prohrála o 20 bodů (77:97), s Američany o 35 bodů (84:119). Vinou horšího skóre do čtvrtfinále nepostoupila. Češi nakonec obsadili při své první účasti na olympiádě od roku 1980 deváté místo.

Francouzi drželi před finále jako jediný tým na turnaji neporazitelnost, a přestože se proti favoritovi dostali do vedení jen v první čtvrtině o šest bodů, byli po většinu zápasu svému soupeři neustále na dostřel. Na rozdíl od jejich úvodní výhry ve skupině se ale tentokrát v americkém týmu rozstřílela hlavní opora Durant.

Dvojnásobný šampion NBA, který při porážce v úvodu turnaje utkání kvůli faulům nedohrál a vstřelil jen 10 bodů, zaznamenal už v první půli 21 bodů, a Spojené státy šly díky němu do přestávky s pětibodovým náskokem.

Američané navíc oproti prvnímu zápasu uhlídali vstup do druhé části, tentokrát vedení neztratili, naopak jej navýšili na třináctibodový rozdíl. K Durantovi se střelecky přidal Jayson Tatum, jenž nasbíral dalších 19 bodů. Obhájce prvenství těžil i z 18 ztrát soupeře a svých devíti zisků.

Francouzi sice v závěru dokázali duel znovu zdramatizovat a dvakrát se dotáhli na rozdíl tří bodů, Američané však zvládli v obou případech jejich snahy o zvrat odrazit a prodloužili svou dominanci pod pěti kruhy.

Australané při minulých čtyřech pokusech v letech 1988, 1996, 2000 a naposledy před pěti roky v Riu de Janeiro semifinálovou účast v medaili proměnit nedokázali. Tentokrát se jim to už podařilo a hlavní postavou byl rozehrávač Patty Mills ze San Antonia, který nastřílel 42 bodů, přidal devět asistencí a tři doskoky.

Slovinsko vedené dosavadním asistentem a od nadcházející sezony už hlavním trenérem českého mistra Nymburka Aleksanderem Sekuličem při premiéře na olympiádě na medaili nedosáhlo. Úřadujícím mistrům Evropy nepomohlo ani 22 bodů, osm doskoků a sedm asistencí rozehrávače Luky Dončiče z Dallasu.

Basketbal:

Muži - finále:

USA - Francie 87:82 (22:18, 44:39, 71:63)
Nejvíce bodů: Durant 29, Tatum 19, Holiday a Lillard po 11 - Gobert a Fournier po 16, Yabusele 13.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články