Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Bábkovi keirin nevyšel, olympiáda pro něj skončila v opravách

Tomáš Bábek se s olympijskými hrami nerozloučil úspěšně. Český dráhař nedokázal postoupit z úvodní rozjížďky ani následné opravné jízdy, když v obou případech dojel čtvrtý. V opravné jízdě se naopak podařilo zachránit britskému obhájci zlata z Ria Jasonu Kennymu. Madison vyhráli Dánové Lasse Norman Hansen a Michael Mörköv.

Tomáš Bábek
zdroj: ČTK/AP autor: Christophe Ena

Čtyřiatřicetiletý Bábek neuspěl v šestičlenné rozjížďce o přímý postup do čtvrtfinále, když se nechal zavřít a z nevýhodné pozice nemohl zaútočit. Postup do nedělního pokračování disciplíny, která vznikla právě v Japonsku, oslavili domácí vicemistr světa Juta Wakimoto a Novozélanďan Callum Saunders.

Bábek musel do oprav. Mezi pěti jezdci si bývalý mistr Evropy v keirinu vylosoval čtvrtou pozici, kterou se záhy po odstoupení derny (vodiče na elektrokole) po odjetí poloviny z šesti okruhů snažil vylepšit.

Jenže přišel kontakt s Trinidaďanem Kwesim Brownem, který ho vynesl na dráze hodně nahoru, a přestože se snažil ještě zabojovat, nestačilo to. V těsném finiši trojice dráhařů se radovali právě Browne a Muhammad Sahrom z Malajsie.

"Nemůžu to skrývat, je to zklamání. Na druhou stranu vím, že jsem udělal maximum, dal jsem do toho všechno. Takový je prostě keirin, je nevyzpytatelný," řekl Bábek a k jízdám dodal: "Nemyslím, že tam bylo něco extrémně špatně. Co ale vnímám jako dost nefér, je to, že jsem jel poslední rozjížďku a hned mě nasadili do první opravy. Takže jsem měl patnáct minut a nestihl zregenerovat, jak bych potřeboval, protože nohy v první jízdě byly super."

Na zisk deváté medaile pod pěti kruhy může dál pomýšlet Kenny. Šestinásobný olympijský vítěz byl až čtvrtý v rozjížďce, kde před ním dojel na třetím místě Browne, ale ve své opravné jízdě dominoval. Opravu zvládl i Nizozemec Harrie Lavreysen, jenž slavil v předchozích dnech zlato v týmovém i individuálním sprintu.

Druhou medaili po stříbru ze stíhacího závodu družstev získal v Tokiu Hansen. S Mörkövem, jenž je na silnici kolegou Zdeňka Štybara a Josefa Černého v elitní stáji Deceuninck-QuickStep, vyhráli bodovací závod dvojic těsně před Brity a Francouzi.

Je nám líto, video expirovalo.
Dánové kralovali madisonu

Dánové vyšli naprázdno v šesti z 20 bodovaných sprintů. Přestože jen tři vyhráli, stačilo jim to při zisku 43 bodů na triumf v disciplíně, jež se do olympijského programu vrátila po 13 letech.

Shodně 40 bodů dosáhli Francouzi Donavan Grondin s Benjaminem Thomasem a Britové Ethan Hayter s Matthewem Wallsem, kteří rozhodli o svém stříbru vítězným závěrečným sprintem s dvojnásobným bodovým ohodnocením. Pro Wallse šlo o druhou medaili z Japonska po zlatu z omnia.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články