Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

"Světlo na konci tunelu" nikdo nespatří. Olympijský oheň bude planout za zavřenými dveřmi

Obavy z šíření koronaviru jsou zatím silnější. Veřejné vystavení olympijského ohně ve Fukušimě skončí. Ještě předtím, než dnes japonský premiér Šinzó Abe vyhlásil v Tokiu, Ósace a dalších pěti prefekturách nouzový stav, o tom rozhodl organizační výbor odložených tokijských her.

Japonci touží vidět olympijský oheň
zdroj: ČT4

Plamen uchovaný v malé zlaté lucerně zůstane v oblasti, kterou v roce 2011 po zemětřesení a tsunami postihla havárie jaderné elektrárny, nejméně do konce dubna. Ve Fukušimě byl vystaven ve fotbalovém tréninkovém centru, pořadatelé nicméně museli kvůli riziku šíření nemoci COVID-19 omezit přístup veřejnosti.

Od středy už oheň zůstane za zavřenými dveřmi. Nouzový stav, který umožní guvernérům vyzvat občany, aby nevycházeli z domovů a nesdružovali se, potrvá do 6. května.

Na japonském území oheň zůstane po celý rok a čtvrt až do příštího léta, na kdy byly olympijské hry kvůli pandemii odloženy. Podle předsedy Mezinárodního olympijského výboru Thomase Bacha představuje pochodeň v těchto krušných časech světlo na konci tunelu.

Japonsko, které má 127 milionů obyvatel, podle bilance agentury Reuters eviduje přes 4000 infikovaných a 93 obětí koronaviru.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články