Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej na zemi

Za dopingové případy bez olympiády. Do Tokia nesmějí vzpěrači Thajska a Malajsie

Kvůli velkému počtu dopingových případů přišel trest. Mezinárodní vzpěračská federace (IWF) zakázala reprezentantům Thajska a Malajsie start na olympijských hrách v Tokiu. IWF zdůraznila, že nařízení pro obě země z jihovýchodní Asie platí navzdory tomu, že OH byly kvůli pandemii koronaviru přeloženy z letošního léta na přelom července a srpna 2021.

zdroj: Reuters

Pro thajskou federaci TAWA jde pouze o formální distanci, neboť její vedení se už účasti na vrcholných soutěžích včetně OH vzdalo kvůli rozsáhlému dopingovému skandálu loni v březnu. Udrželo si díky tomu pořadatelství mistrovství světa, jež se bez účasti domácích vzpěračů konalo v září v Pattayi.

Pověst thajského vzpírání - Thajsko je velmocí především v nižších váhových kategoriích - poškodilo osm pozitivních dopingových testů u účastníků MS 2018 včetně tří zlatých medailistek. Mezi osmičkou přistižených byly olympijské vítězky z Ria de Janeiro 2016 Sopita Tanasanová a Sukanja Srisuratová.

IWF nyní udělila thajské federaci pokutu 200 000 dolarů (pět milionů korun) a zastavila jí členství na tři roky. Její situaci znovu prověří nejdříve v březnu roku 2022.

Malajská federace byla suspendována na jeden rok, přičemž zmírnění sankcí se může dočkat už letos v říjnu.

Obě národní federace se proti trestu mohou odvolat do 21 dnů ke Sportovnímu arbitrážnímu soudu (CAS) v Lausanne.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články