Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Po předloňském titulu tentokrát stříbro. Lipták opět zářil na ME v trapu

Střelec Jiří Lipták získal při obhajobě titulu na mistrovství Evropy v trapu stříbrnou medaili. Ve finále v Osijeku ho porazil jen Brit Matthew Coward-Holley, který trefil 47 terčů. Devětatřicetiletý český reprezentant měl o tři přesné zásahy méně. Juniorka Zina Hrdličková vybojovala ve stejné disciplíně o den dříve bronz.

Je nám líto, video expirovalo.
Lipták si veze z ME stříbro

Lipták obhajoval zlato z předloňského šampionátu v Lonatu, protože loni se plánované mistrovství Evropy ve francouzském Chateauroux kvůli pandemii koronaviru neuskutečnilo. Už v roce 2019 si prvním triumfem na velké akci v kariéře brněnský rodák zajistil účast na olympijských hrách v Tokiu, které byly přeloženy na letošní léto.

V Osijeku začal Lipták bezchybnou kvalifikací, v níž jako jediný sestřelil všech 125 terčů. "Kvalifikovat se do finále ve světovém rekordu je třešnička na dortu," uvedl Lipták.

Připomeňte si Liptákův triumf z roku 2019:

Je nám líto, video expirovalo.
Sportovní střelec Lipták si zajistil evropským titulem také místenku do Tokia

"Ve finále jsem začal dobře, na prvních 25 terčů jsem jednou minul, ale pak jsem udělal pár zbytečných chyb. Za stříbro jsem rád, každá medaile se počítá," řekl a ocenil výkon svého přemožitele Cowarda-Holleyho. "Smekám před ním, střílel fakt dobře. Před dvěma lety se stal mistrem světa, není žádné ořezávátko."

K účasti ve finále měl blízko i Jan Borkovec, kterého dělila jedna úspěšná rána od rozstřelu o jedno z šesti míst v bojích o medaile. V soutěži obsadil jedenáctou příčku.

Lipták znovu vylepšil svou medailovou sbírku z mistrovství Evropy. Z kontinentálního šampionátu už má stříbro z roku 2012 a také dva bronzy. Dvakrát třetí byl i na mistrovství světa a vyhrál dva závody Světového poháru. Na olympijských hrách dosud startoval jen v roce 2012 v Londýně, kde skončil osmnáctý.

ME ve střelbě ze vzduchových, kulových a brokových zbraní v Osijeku (Chorvatsko):

Trap:

Muži: 1. Coward-Holley (Brit.) 47, 2. Lipták (ČR) 44, 3. De Filippis (It.), ...v kvalifikaci 11. Borkovec, 50. Štěpán (oba ČR).

Ženy: 1. Semjanovová (Rus.) 44, 2. Rossiová (It.) 41, 3. Cormenierová (Fr.).

Junioři: 1. Bagrov (Rus.) 41/2, 2. Franquillo (It.) 41/1, 3. García (Šp.), ...v kvalifikaci 8. Dorničák, 18. Hanák, 28. Buchal (všichni ČR).

Družstva: 1. Španělsko, 2. Itálie, 3. Finsko, ...v kvalifikaci 6. ČR (Dorničák, Hanák, Buchal).

Juniorky: 1. Hallová (Brit.) 41, 2. Coelho de Barrosová (Portug.) 40, 3. Hrdličková, ...v kvalifikaci 12. Závišková, 17. Kučerová (všechny ČR).

Družstva: 1. Rusko, 2. Itálie, 3. ČR (Hrdličková, Závišková, Kučerová).

Rychlopalná pistole:

Smíšená družstva: 1. Korostylovová, Petriv, 2. Nimecová, Pasternak (všichni Ukr.), 3. Kolodová, Jekimov (Rus.).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články