Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Skifařky se připravovaly v podmínkách podobných Tokiu. Bylo to strašný, řekla Fleissnerová

Jestli se příští rok olympijské hry v Tokiu uskuteční, tak je třeba se připravit na tamní vedra. A čeští sportovci pro to mají i speciální tělocvičnu a posilovnu, v nichž se dají podobné podmínky simulovat. V zimě si zde protrpěly přípravu i veslařky Lenka Antošová a Kristýna Fleissnerová.

V zařízení nazvaném Heat Chamber, které je v Olomouci i v Praze, lze pomocí speciálních kamen nastolit vysoké teploty a vlhkost, jaké by měly být v Tokiu. "Kromě Němců a Britů jsme jediní v Evropě, kteří touto cestou jdou. V místnosti uděláte teplo a vlhko stejně jako v Tokiu. Olympionici tam mohou sportovat na trenažérech nebo cvičit v posilovně," popisoval sportovní ředitel Českého olympijského výboru Martin Doktor.

Novinku v zimě vyzkoušely členky dvojskifu Antošová a Fleissnerová. "Bylo tam 39 stupňů, bylo to strašný hned na začátku. Jestli takhle bude v Tokiu, tak to bude příšerné. Věřím, že tam to bude lepší, protože bude proudit vzduch. Bylo hrozné v tom trénovat. Nejezdily jsme žádné intenzity, přesto jsme byly úplně zničené," popisovala přípravu Fleissnerová, která po osmidenním tréninkovém cyklu v horkých podmínkách onemocněla. "Byly jsme tam v zimě, tak to asi způsobil i ten teplotní šok," uvedla.

I pro Antošovou byla nezvyklá příprava hodně náročná. "A to jsme jenom dvakrát jely test ve vyšší intenzitě," poznamenala. Odložení olympijských her o rok brala s nadhledem. "Vrcholově sportuju už asi dvanáct let, tak ten jeden rok navíc mě nezabije," řekla.

Je nám líto, video expirovalo.
Kejval: Náklady ČOV se odkladem Her zvýší o 15 až 20 milionů korun

To Fleissnerová musela poupravit své plány. Původně se chtěla letos koncentrovat na olympijskou přípravu a příští rok se zaměřit na dokončení studia na České zemědělské univerzitě v Praze, ale musela to prohodit. "Makám na diplomce a doufám, že letos se mi povede školu dokončit," řekla.

Aktuálně se teploty vzduchu v Tokiu pohybují pod 30 stupni Celsia, ale i to může být zrádné. "Teď je tam sice 28 stupňů, ale třeba 85 procent vlhkost, to není žádná sranda. Doopravdy to nebudou jednoduché podmínky," upozornil Doktor.

Zásadní roli podle něj bude hrát i výživa a pitný režim sportovců. Proto ČOV angažoval Libora Vítka, který v této oblasti spolupracuje už se zhruba padesátkou sportovců.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články