Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Štafeta s olympijským ohněm byla v Řecku kvůli nákaze ukončena předčasně

Řecká část štafety s olympijským ohněm je po jednom dni u konce. Při zastávce ve Spartě přilákala nečekaně mnoho lidí. Národní olympijský výbor přitom vyzýval, aby se kvůli pandemii koronaviru na trase štafety nesrocovali.

Olympijský oheň
zdroj: ČTK/AP autor: Thanassis Stavrakis

Čtvrteční ceremoniál se zapálením pochodně a startem štafety v Olympii se konal bez diváků pouze před několika vybranými hosty.

"Přijali jsme obtížné, ale nezbytné rozhodnutí zrušit zbytek plánované štafety na řeckém území," uvedl Řecký olympijský výbor po konzultaci s ministerstvem zdravotnictví a Mezinárodním olympijským výborem.

Větší počet diváků ve Spartě mohla přitáhnout i přítomnost hollywoodských herců Gerarda Butlera a Billyho Zanea, kteří se zapojili do štafety.

"Doufám, že to bude pokračovat. Ve starověku se kvůli olympijským hrám zastavovaly války. Teď je to, jako bychom byli společně ve válce a společným nepřítelem je koronavirus," řekl Zane.

V Řecku bylo dosud potvrzeno 190 nakažených osob, jeden člověk onemocnění COVID-19 podlehl.

Organizátoři letní olympiády v Tokiu převezmou oheň podle plánu 19. března na stadionu v Aténách, kde se v roce 1896 konaly první novodobé olympijské hry. Diváci tam nebudou mít přístup.

V Japonsku by měla štafeta pokračovat podle připraveného scénáře. V pořadatelské zemi se rozběhne o týden později a do slavnostního zahájení Her 24. července má zavítat do všech 47 prefektur. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články