Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 5x trenér

Olympiáda bez politických a náboženských protestů. MOV ponechal zákaz

Politické a náboženské protesty budou na letošní olympiádě v Tokiu zakázané. Oznámil to Mezinárodní olympijský výbor (MOV). Odkazuje se na provedenou anketu, v níž bylo proti sedmdesát procent z 3500 dotázaných sportovců.

Politická a náboženská vyjádření na Hrách zakazuje pravidlo 50. Loni po rozsáhlých protestech proti rasismu však komise sportovců USA vyzvala k jeho zrušení.

MOV nicméně oznámil, že na Hrách v Tokiu, které odstartují 23. července, bude pravidlo stále platit. Výbor tak rozhodl poté, co pro něj nezávislí odborníci na lidská práva a sociální vědy provedli anketu mezi mezi 3500 sportovci.

Ruským vítězům bude hrát Čajkovského klavírní koncert

Ruským sportovcům budou v Tokiu v případě vítězství hrát místo zakázané státní hymny úryvek z klavírního koncertu Petra Iljiče Čajkovského. Ruští sportovci nesmějí kvůli trestu za státem organizovaný doping a manipulování s daty z moskevské laboratoře startovat dva roky na mezinárodní půdě pod ruskou vlajkou a s národními symboly. Místo hymny chtěl původně Ruský olympijský výbor použít válečnou píseň Kaťuša z roku 1938, to ale arbitrážní soud CAS zamítl.

V ní 67 procent dotázaných vyjádřilo nesouhlas s protesty při předávání medailí a 70 procent uvedlo, že pro náboženské nebo politické protesty není místo ani při soutěžích a zahajovacích a závěrečných ceremoniálech.

V pátečním čtvrtfinále se představí dvě Češky a bývalé vítězky turnaje Plíšková a Petra Kvitová, která soupeřku ještě nezná. O semifinále se Kvitová utká s vítězkou utkání mezi domácí Angelique Kerberovou a turnajovou čtyřkou Elinou Svitolinovou z Ukrajiny. V případě postupu by se Plíšková a Kvitová střetly o postup do finále.

Před olympiádou se uskuteční soutěž v esportu

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) letos uspořádá soutěž v esportu. Takzvaná Olympic Virtual Series bude obsahovat virtuální formu pěti sportů - baseballu, cyklistiky, automobilových závodů, veslování a jachtingu - a potrvá od 13. května do 23. června. Přesně měsíc poté začnou v Tokiu olympijské hry. MOV se snaží přitáhnout mladou generaci a za jednu z možností považuje zařadit esport do olympijského programu. Nicméně odmítá ve světě počítačových her populární "střílečky" typu Counter-Strike.

Některé organizace zastupující sportovce už oznámily, že v případě sankcí za projevení názoru na OH nabízejí postiženým právní pomoc. "Přesně takový výsledek jsme čekali. Olympijské hnutí nerozumí své vlastní historii více než sportovci," reagoval na oznámení MOV Brendan Schwab, ředitel organizace World Players Association. "Všichni sportovci potrestaní na tokijské olympiádě budou mít podporu World Players,” dodal.

Podobně se vyjádřila také nezávislá asociace zastupující německé sportovce. "Pokud se němečtí sportovci rozhodnou během olympijských her pokojně hájit základní hodnoty jako boj proti rasismu, tak se mohou spolehnout na naši právní pomoc," uvedl šéf organizace Athleten Deutschland Johannes Herber.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články