Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
OH Paříž 2024

Krpálek, Ondra, Dostál, Prskavec či tenisová esa. Česká želízka den po dni

V Tokiu se rozbíhá XXXII. letní olympiáda, která je vzhledem k pandemii koronaviru v mnoha ohledech specifická. Slavnostní oheň se rozhoří v pátek a do soutěží by se mělo zapojit 115 českých sportovců. Kdo má formu a největší šanci získat medaili? Přivezou jich více než z Her v Riu de Janeiro? Přímé přenosy sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

24. ČERVENCE:

Krejčíková, Plíšková a spol. jdou do akce. Cinkne medaile na kurtu?

Krátce po slavnostním zahájení se v Tokiu rozehraje na tvrdém povrchu tenisový turnaj, který bude v tuzemsku vzhledem k nadprůměrné výkonnosti českých hráček bedlivě sledován.

V pavouku singlu totiž neschází úřadující šampionka Roland Garros Barbora Krejčíková, finalistka letošního Wimbledonu Karolína Plíšková nebo bronzová z předchozích Her v Riu Petra Kvitová.

V životní fazoně hrající Krejčíková, jež si kromě grandslamu v Paříži podmanila i olympijskou generálku v Praze, má navíc nemalou šanci uspět i v deblu. S Kateřinou Siniakovou v něm budou plnit roli hlavních favoritek. "Budu makat jako tygr a snažit se uhrát co nejlepší výsledek v singlu i v deblu," řekla rodačka z Brna.

Finále ve dvouhře se uskuteční v sobotu 31. ČERVENCE, o den později je na programu prestižní utkání o zlato ve čtyřhře.  

26. ČERVENCE:

Cink má formu a chce na "bednu"

Ambicemi získat cenný kov se netají ani biker Ondřej Cink, který v posledním závodě Světového poháru horských kol v Les Gets obsadil začátkem července druhé místo. 

"Na předchozích Hrách jsem byl dost mladý a výkonnost nebyla jako teď. Výsledky jsou momentálně super. Dal jsem si nejvyšší cíle a doufám, že to dopadne," prohlásil před odletem Cink, jenž v Riu skončil čtrnáctý.

Podaří se mu navázat na Jaroslava Kulhavého, který v Londýně 2012 triumfoval a z Ria de Janeiro 2016 odletěl s bronzem?

28. ČERVENCE:

Seemanová cílí na dvoustovce volně na finále

S bronzem by byla bezesporu spokojená i plavkyně Barbora Seemanová. Nejmladší česká olympionička z předchozích LOH se od května honosí titulem mistryně Evropy na trati 200 metrů volně, ale v nabité světové konkurenci bude stát proti celé řadě vynikajících soupeřek.

V Tokiu by si ráda posunula na své oblíbené distanci osobní rekord 1:56,27 minuty a dostala se do finále. "To by bylo úplně neuvěřitelné a super úspěch," uvedla Seemanová, která na Hrách poplave nejprve štafetu žen, poté zmíněnou dvoustovku, stovku a nakonec padesátku.

29. ČERVENCE:

Český střelecký prapor opět nahoře? Šanci má i kanoistka Fišerová

S ještě většími ambicemi odletěli do země vycházejícího slunce sportovní střelci - ti patří k tuzemským medailovým aspirantům pravidelně. Naposled v Riu sice vyšli těsně naprázdno, ale v Tokiu by se mohli znovu vrátit na stupně vítězů.

K favoritům se řadí zejména zkušená dvojice brokařů v disciplíně trap - olympijský vítěz z Pekingu před třinácti lety David Kostelecký a aktuální vicemistr Evropy Jiří Lipták.

"Nemáme křišťálovou kouli. Je to sport, ale budeme se snažit a uvidíme, co se stane. Musíme věřit, že to někdo z nás trefí, aby byl střelecký prapor nahoře," řekl Kostelecký, kterého čeká už šestý start pod pěti kruhy.

Premiéru na Hrách naopak zažije Tereza Fišerová. Třiadvacetiletá kanoistka si v květnu dojela na ME ve vodním slalomu pro stříbro a formu potvrdila také o měsíc později v rámci Světového poháru, kde obsadila třetí a druhé místo.           

"Vzestupnou tendenci směrem k olympiádě si moc nechci připouštět. Samozřejmě budu doufat, že to bude pokračovat, ale budu spokojená, i když si v Tokiu udržím výkonnost jako doposud," konstatovala rodačka z Roudnice nad Labem.

30. ČERVENCE:

Den D pro hvězdné duo z Ria. Dosáhnou Krpálek a Prskavec na další medaili?      

Nadprůměrnou výkonnost si udržuje i judista Lukáš Krpálek, který se v Riu zapsal zlatým písmem do tuzemské olympijské historie. Tentokrát se bude prát v nejtěžší váhové kategorii, v níž je úřadujícím mistrem světa. 

S očekávaným tlakem si nicméně hlavu neláme. "Já to tak neberu. Chci ze sebe vydat maximum a odjíždět s tím, že jsem nemohl udělat více. Budu bojovat a udělám vše pro to, abych byl co nejlepší. Nechám na žíněnce všechno," řekl před odletem.

Jiří Prskavec
zdroj: twitter.com/olympijskytym

Stejně jako Krpálek se v roce 2019 stal světovým šampionem také kajakář Jiří Prskavec. Bronzový medailista z Ria bude opět patřit do nejužšího okruhu favoritů. "Z této role se asi vyvlíct nemůžu, ale beru ji s pokorou, protože vodní slalom je nevyzpytatelný a proměnlivý."

"Půjdu do závodu s tím, že mně se vše sejde, ale nemůžu říct, že když necinkne zlato, tak budu zklamaný. V Riu jsem byl s jízdou strašně spokojený, až na ten jeden šťouch. V Tokiu chci zažít ještě lepší pocit," prohlásil Prskavec. 

3. SRPNA:

Dostál touží zkompletovat sbírku cenných kovů

Pocit, který ve veleúspěšné kariéře doposud nezažil, motivuje i kajakáře Josefa Dostála. Pražský rodák je v kategorii K1 trojnásobným mistrem světa, ze své oblíbené kilometrové trati má i bronz z Her v Londýně a stříbro z Ria.

V Tokiu chce i proto zaútočit na zlato. "V rychlostní kanoistice mi chybí už jen vyhrát olympiádu, to je samozřejmě velký sen. Udělal jsem v tréninku všechno, aby se mi to podařilo," řekl sebevědomě Dostál a dodal: "Chci vyhrát, proč bych tam jinak jezdil? Nechci být čtvrtý nebo pátý." 

5. SRPNA:

Ozdobí Ondra olympijskou premiéru sportovního lezení? 

Vyhrát chce bezesporu i Adam Ondra. Rodák z Brna je čtyřnásobným mistrem světa ve sportovním lezení a řadí se mezi největší české medailové naděje. Při debutu tohoto sportu na Hrách ho však čeká netradiční formát soutěže.

Zatímco na MS se bojuje o cenné kovy zvlášť v lezení na obtížnost, boulderingu a lezení na rychlost, v japonské metropoli je na programu kombinace všech tří disciplín.

V generálce před LOH sice skončil na SP v Innsbrucku v lezení na obtížnost po smolném uklouznutí osmý, ale předtím v této disciplíně neprohrál od roku 2018. "Myslím, že je pozitivní nejet do Tokia s pocitem nesmrtelnosti," konstatoval s nadhledem.

6. SRPNA:

Legendární Špotáková zůstává při zemi, ale formu cítí

Svou poslední olympiádu má před sebou oštěpařka Barbora Špotáková. Šampionka z Her v Pekingu, Londýně a bronzová z Ria sice od závodu neočekává raději nic a dle vlastních slov zůstává při zemi, ovšem nedávné vítězství na mítinku v Monaku ji povzbudilo.     

Polce Marii Andrejczykové a Němce Christin Hussongové, které vedou letošní tabulky, totiž ukázala, že s ní stále musí počítat. "Naštěstí se vyplňuje, že mi forma roste. Ony nevědí, jakou mám přípravu. Byly malinko zaskočené a určitě vnímají, že jsem na dostřel a že nejsem na chvostu," podotkla čtyřicetiletá Špotáková.

Je nám líto, video expirovalo.
Nejdelší hod oštěpem Špotákové v Monte Carlu

Program závodu jí dává větší šanci na regeneraci, protože mezi kvalifikací (3. SRPNA) a finále jsou dva dny volna. "Pro mě je úplně zabijácké házet druhý den. Toho už v tomhle věku fakt nejsem schopná. Je to pro mě lepší," dodala. 

7. SRPNA:

Fuksa je nejrychlejším Evropanem. Ustojí roli favorita v Tokiu?

Rychlostní kanoista Martin Fuksa se na rozdíl od Špotákové ze zisku medaile z LOH doposud neradoval, ale v Tokiu bude vzhledem k výkonnosti v aktuální sezoně aspirantem na cenný kov.

Sebevědomí si zvedl zejména na červnovém mistrovství Evropy v Poznani, kde opanoval jak neolympijskou pětistovku, tak kilometr.

"Maximálně mě to v hlavě posunulo dopředu. Celou přípravu jsem strávil v tom, že jsem letos nejrychlejší v Evropě. Hrozně moc mi to pomohlo do tréninků. Doufám, že i soupeřům jsem nahnal strach," prohlásil Fuksa.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články