Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Kejval: Kdyby mi někdo před měsícem řekl, že se OH odloží, měl bych ho za blázna

Sportovci na celém světě se smiřují s tím, že olympijské hry uspořádá Tokio až za rok. Odložení největší letošní sportovní akce s sebou nicméně nese řadu souvislostí, které bude potřeba v následujících měsících vyřešit. Týká se to i Českého olympijského výboru (ČOV). Ten považuje posunutí za zcela logické. "Ale kdyby mi to někdo řekl před měsícem, budu si myslet, že je blázen," přiznal šéf ČOV Jiří Kejval v rozhovoru Studia ČT sport. Tento i další rozhovory najdete nově také v audio verzi v aplikacích Spotify a dalších pod účtem Pořady ČT sport. Přidejte si nás.

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Japonští organizátoři po dohodě s Mezinárodním olympijským výborem (MOV) oznámili, že olympijské hry začnou 23. července 2021 a potrvají do 8. srpna. Letos měly být v takřka totožném termínu.

"Rozhodnutí se rodilo po dnech, ještě před čtrnácti dny jsme věřili, že to všechno přejde. Situace se ale dramaticky vyvíjela," přiznává Kejval. Strmý nárůst šíření koronavirové nákazy prakticky po celém světě přiměl vedení MOV jednat.

"Jsem předseda marketingové komise, řešili jsme to na denní bázi a nebylo to jednoduché rozhodnutí. Musíte se domluvit s televizními společnostmi, které mají práva, potom sponzoři, národní olympijské výbory. Přesunutí není jednoduchá věc," vypočítává Kejval.

Ve hře byl samozřejmě i zástup pojišťoven. "Olympijské hry jsou pojištěny proti nepořádání a mimořádným událostem. Na tato jednání potřebujete vždycky čas, abyste vyjednali dobré podmínky. Ale když přeskočila pandemie do Severní Ameriky, byly některé státy velmi netrpělivé a už bylo jasné, že se to musí přesunout. Jen se jednalo, za jakých podmínek, jak a kdy."

Kejval tvrdí, že mezi některými národními olympijskými výbory zavládla až panika. "Museli jsme to oznámit, i když ještě nebyla všechna jednání ukončena. Ale to se tak stává, na ty lidi se nelze zlobit," dodává Kejval.

Olympijský oheň tak zůstává v Japonsku až do roku 2021. S přesunutím termínu Her se však musí vyřešit celá řada organizačních věcí. Jednou z nich je olympijská vesnice, kam se už na podzim mělo stěhovat na čtyři tisíce lidí.

Olympijské hry v Tokiu
zdroj: ČTK/AP

"Olympijská vesnice pořád ještě není vyřešená, to bude jednání s rodinami, musí se dohodnout nějaké podmínky. Bez vesnice si to i kvůli duchu Her neumíme představit, ale i jak by se to dělalo logisticky, bezpečnostně a podobně," říká Kejval.

Tato budoucí jednání proto označuje za klíčová. "Ale myslím, že nakonec dopadnou. Je otázka, za jakých podmínek a kolik bude stát tuto změnu udělat. Jedná se i o mediální centrum, kde bude sídlit také Česká televize. To mělo mít za rok úplně jinou funkci."

Už olympijské hry v Londýně před osmi lety naznačily, jak se také dá pracovat se stavbami, které pro ně vyrostou.

"Dnes se to dělá tak, že každé sportoviště už má po skončení akce své určení a slouží jinému účelu. To se musí všude posunout o rok a to je logisticky i obsahově poměrně složitá záležitost. Musíme jít případ od případu a řešit každou záležitost separátně," ví Kejval.

Sport
zdroj: ČT4

Pro samotné sportovce, kteří jsou v této mašinérii nejdůležitější, každopádně platí, že všichni, kteří se nominovali, nominováni také zůstávají. "Tokio bude furt 2020, i když se to bude konat v roce 2021," upozorňuje Kejval.

Celá pandemie nicméně podle něj bude mít obrovský, zejména finanční dopad. "Když se podíváme na financování českého sportu, je financován z veřejných peněz, vlastních zdrojů a privátních firem. Ty firmy budou mít své problémy a peníze omezí. Situace nebude rozhodně v byznysu jednoduchá a sport je na konci potravního řetězce. Budeme se snažit, aby dostal aspoň nějaké peníze a mohl přežít."

ČOV nyní intenzivně pracuje na tom, aby sečetl všechny ztráty, které s sebou odklad Her přinese. "Těžko předvídat, jak se věci dále vyvinou. Teď se snažíme stornovávat veškeré poplatky, aby ta storna byla co nejmenší. Za měsíc bychom měli vědět, jak na tom jsme, co se nám podařilo odsunout, co bohužel propadne," říká Kejval.

ČOV podle něj musí intenzivně komunikovat se svazy, sportovci a dívat se, jak se budou posunovat stovky akcí, které se musí přizpůsobit termínu olympijských her. "A budeme se modlit, aby tohle období co nejdřív skončilo," doplňuje šéf tuzemského olympijského výboru.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články