Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Krpálek je rád za nový termín OH. Aspoň vím, na čem jsem, reagovala Hejnová

Čeští sportovci vítají rychlé stanovení nového termínu olympijských her. Jsou také rádi, že se Hry v Tokiu po odložení uskuteční v létě, a nikoli třeba na jaře. "Jsem rád, že známe pevný termín a víme, na co se připravovat," řekl například olympijský vítěz v judu Lukáš Krpálek. O odkladu Her pohovoří ve Studiu ČT sport 31. března od 12:30 předseda ČOV Jiří Kejval.

Lukáš Krpálek
zdroj: ČT sport autor: Tomáš Klement

"Osobně jsem ráda, že vím, na čem jsem, a už teď můžu začít plánovat přípravu. Bude to oslava lidské vůle a odhodlání a na to jsme my sportovci zvyklí," uvedla překážkářka Zuzana Hejnová.

Japonští organizátoři po dohodě s představiteli Mezinárodního olympijského výboru během pondělí oznámili, že Hry uspořádají od 23. července do 8. srpna 2021.

"Budeme moci udělat přípravu jako každý rok. Nebude se na tom muset nic měnit a doufejme, že to bude příprava úspěšná jako vždycky," řekl kajakář Josef Dostál.

Trojnásobný olympijský medailista se právě přesunul ze soustředění v USA do Račic, kde tráví díky výjimce karanténu a může i trénovat.

Je nám líto, video expirovalo.
Tokio přivítá olympiádu 23. července 2021

Přeložení olympiády a stanovení nového termínu od sebe dělí šest dnů. "Všechno proběhlo rychle, což je super. Už zase víme, k jakému datu přípravu směřovat, a je to povzbuzení, protože víme, na co se těšit," přidal Dostálův parťák v deblkajaku Radek Šlouf.

Letní termín považuje za ideální i pětinásobný mistr světa ve veslování Ondřej Synek. "Osobně bych se nezlobil, kdyby to bylo v květnu s ohledem na počasí. Na druhou stranu je to ale pro všechny osvědčený model z pohledu přípravy a i pro mě je to v pohodě," řekl Synek.

Potěšilo ho, že rozhodnutí o novém termínu padlo rychle. "Víme, na co se připravit a s čím se vyrovnat," uvedl.

Zachování letního termínu ocenil i Jakub Podrazil, který chce společně se Synkem bojovat o start v Tokiu na dvojskifu. "Doufám, že v červenci už bude veškerá pandemie zažehnána a budou to krásné a plnohodnotné Hry bez nebezpečí," přál si Podrazil.

Ondřej Synek
zdroj: ČTK/PR autor: Ivana Roháčková

Rozhodnutí jej potěšilo i proto, že budou mít se Synkem dostatek času na kvalitní přípravu. "Doufám, že nám dodatečnou kvalifikaci udělají na jaře příštího roku. A já budu do té doby na dvě vesla mnohem zvyklejší a o něco rychlejší," řekl Podrazil, jenž se dosud věnoval nepárové disciplíně.

Šermíř Alexander Choupenitch předpokládal, že olympiáda v létě zůstane. "Protože ostatní termíny by hodně kolidovaly se zámořskými soutěžemi," řekl.

Jasno o letním termínu Her ve srovnání s uvažovaným jarem měl i Krpálek. "Pro mě osobně je to lepší, protože mi olympijské hry k létu lépe sedí," řekl. Hejnová souhlasila: "Sportovci mohou závodit, jak jsou zvyklí, a kvalitně se připravit."

Plavkyně Barbora Seemanová nevěřila, že by se olympiáda posunula do jara, i když by to možná jako jedna z mála přivítala. "Říkala jsem si, čím dřív, tím líp. Nicméně to musíme přijmout a aspoň máme rok na to přehodnotit nebo upravit přípravu, aby směřovala k olympiádě, a nebude se zmatkovat na poslední chvíli."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články