Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Kanada své sportovce do Tokia nepošle. Australané věří, že Hry letos nebudou

Vize o letošních dokonalých Hrách se drolí víc a víc. Kanadský olympijský výbor oznámil, že kvůli zdravotním rizikům souvisejícím s pandemií koronaviru nepošle své sportovce na letní olympijské a paralympijské hry, které se mají uskutečnit v Tokiu. Většina sportovců toto rozhodnutí podpořila. Stejně se zachovalo i Polsko, Hry v původním termínu odmítají zástupci i Velké Británie, Norska či Rakouska. Australský olympijský výbor mezitím vyzval sportovce, aby začali trénovat na Hry konané v roce 2021.

Kanadští olympionici
zdroj: ČTK/AP

Podle kanadského výboru "není nic důležitějšího než zdraví a bezpečí našich atletů i světového společenství".

"COC (Kanadský olympijský výbor) a CPC (Kanadský paralympijský výbor) naléhavě vyzývají Mezinárodní olympijský výbor, Mezinárodní paralympijský výbor a Světovou zdravotnickou organizaci, aby odložily Hry o jeden rok," uvedly kanadské výbory. "Jsme uprostřed celosvětové zdravotní krize, která je mnohem důležitější než sport."

Britové jsou připraveni je následovat. "Pokud to s virem bude pokračovat, jak předpokládá vláda, nevidím šanci, že bychom mohli tým vyslat. Sportovci ani výprava by nemohli být připraveni," řekl šéf britských olympioniků Hugh Robertson televizní stanici Sky Sports s tím, že tréninková centra v zemi jsou uzavřena. "A pak je tu druhá záležitost, jestli by bylo vhodné v takovéhle době pořádat olympiádu."

Návrh na odložení her podpořil i rakouský ministr sportu. "Uzavření sportovišť a tréninkových areálů v mnoha (ale ne ve všech) zemích již vyvolalo pochybnosti o rovných šancích pro účastníky her. V zájmu zdraví všech účastníků, trenérů a diváků vyzývám k odložení olympijských her," uvedl Werner Kogler, který je i rakouským vicekancléřem.

V řádném termínu nechce za současné situace vyslat do Tokia sportovce ani šéf Norského olympijského výboru. "Jsem si naprosto jistý, že MOV, japonská vláda, Tokio i organizační výbor se zachovají zodpovědně a co nejdříve předloží nový termín her," uvedl Berit Kjöll.

Dál tak sílí tlak na Mezinárodní olympijský výbor. Předseda MOV Thomas Bach o víkendu poprvé přiznal, že MOV kvůli pandemii koronaviru uvažuje o odložení olympijských her v Tokiu a pracuje na různých scénářích. Rozhodnutí by mělo padnout do čtyř týdnů. Úplné zrušení Her ale podle něj ve hře není.

Většina kanadských sportovců bojkot podpořila

"Jsem velmi hrdá (na kanadskou vlajku) dnes večer," uvedla bývalá kanadská hokejistka Hayley Wickenheiserová, která už dříve kritizovala MOV za přípravu Her navzdory současné krizi.

Olympijská medailistka v plavání Brittany MacLeanová hovořila v podobném duchu. "Puká mi srdce kvůli sportovcům a všem, kteří dali své srdce a duše do těchto Her. Ale jsem tak hrdá na vedení, které převzalo Kanadský olympijský a paralympijský výbor a hlas kanadských sportovců v zájmu globálního zdraví."

Její plavecká kolegyně Maggie MacNeilová měla jako úřadující mistryně světa na 100 metrů motýlek na OH debutovat. "Někdy potřebujete jen vřelé objetí. Vím, že je to v nejlepším zájmu sportovců a společnosti. Udělali správný krok, ale to mi to nijak neulehčuje," posteskla si.

Na stranu funkcionářů se postavila i tenistka Gabriela Dabrowská. "Hrát na olympiádě je můj největší cíl, ale plně podporuji toto rozhodnutí a chválím naše vedení za takový postoj. Doufám, že více národů bude následovat," řekla elitní deblistka.

"Tvrdé rozhodnutí, ale správné. Sportovci mohou počkat. Sportovní události mohou počkat. Tohle je větší než sport," uvedl jiný tenista Vasek Pospisil.

Sport
zdroj: ČT4

Atletka Sage Watsonová si ale myslí, že funkcionáři mohli s takto radikálním krokem ještě počkat. "Věřím v bezpečnost našich životů, ale tohle je předčasné," uvedla konkurentka Zuzany Hejnové v běhu na 400 metrů překážek.

Vytrvalec Justyn Knight si zase myslí, že měla být kanadským sportovcům zachována svoboda. "Za všech okolností podporuju svou zemi. Na druhou stranu jsem ale přesvědčen, že každý sportovec by se měl rozhodovat samostatně o takových záležitostech," poznamenal.

Plánovaná šéfka výpravy Marnie McBeanová ale považovala kolektivní přístup za důležitý. "Mějte prosím na paměti, že jsme v tom společně jako kanadský tým a jako národ. Klíčové je, aby se olympiáda uskutečnila v době, kdy je to bezpečné a zodpovědné pro všechny," napsala v dopise sportovcům.

Podpora přišla i ze zahraničí od někdejší úspěšné americké překážkářky Lolo Jonesové. "Ano, Kanado! Odmítejte olympiádu, pokud ji MOV neodloží! Naše zdraví je důležitější než sport. Spojené státy snad budou následovat."

Polský olympijský výbor vyzval k odložení Her

Polský olympijský výbor (PKOL) se přidal k hlasům volajícím po odložení akce. Jeho zástupci zdůraznili, že kvůli pandemii koronaviru vzrůstá nejistota mezi sportovci, kterým se stále zhoršují podmínky k přípravě. Dokončeny navíc nejsou kvalifikace v řadě sportů.

"Kvůli měnící se situaci, vyhlášení nouzového stavu v Polsku a rostoucímu počtu nakažených mají polští sportovci stále omezenější možnosti k tréninku," uvedl PKOL. "Olympijské kvalifikace jsou zrušené a obecně panuje až příliš nejistoty. To nenahrává řádné přípravě na olympijské hry, nejdůležitější sportovní událost světa," dodali polští funkcionáři.

O tom, že MOV nakonec skutečně sáhne k odložení olympiády, je přesvědčen šéf Irského olympijského výboru Peter Sherrard. "Jsme přesvědčeni, že Hry budou odloženy. Vítáme, že už MOV ujistil, že bezpečnost sportovců bude vždy na prvním místě, a připustil možnost odložení," řekl pro stanici RTE.

Olympijské hry v Tokiu se mají konat od 24. července do 9. srpna. Představitelé MOV i japonští organizátoři dosud na trvali na tom, že Hry se uskuteční v původním termínu. V posledních dnech ale začaly sílit hlasy z národních olympijských výborů, sportovních svazů i od samotných sportovců, aby byly kvůli koronavirové krizi odloženy.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články