Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Francouzi v kolektivních sportech zazářili. A Paříž už volá

Letní olympijské hry znovu ovládli sportovci ze Spojených států amerických, a to se ziskem 113 medailí. Nyní olympijský oheň poputuje do Paříže. A právě Francie je státem, který dokázal zejména v míčových sportech americké dominanci konkurovat. Využijí Francouzi výhodu domácího prostředí k zopakování či vylepšení výsledků z Tokia?

Paříž při slavnostním zakončení olympiády
zdroj: Reuters autor: BENOIT TESSIER

O úvodní překvapení se postarali francouzští basketbalisté, když v základní skupině turnaje porazili americké hvězdy z NBA 83:76 a stali se jedinými přemožiteli tohoto později vítězného týmu. Ve finále jim Američané porážku oplatili rozdílem pěti bodů a Francouzi si z Tokia nakonec odvezli stříbrné medaile. S výsledkem však zcela spokojení nebyli a už střádají plány na Pařížský revanš.

Nejlepší francouzský hráč a člen all-star pětky pivotman Rudy Gobert na svém Twitteru deklaroval, že se tým vrátí - a to silnější. "Tímto to pro nás nekončí. Hry v Paříži tu jsou za tři roky," upozornil v rozhovoru pro Francouzskou národní basketbalovou federaci devětadvacetiletý dlouhán.

Ženský basketbalový tým v Tokiu se zlatými Američankami poměřil síly jednou, a to ve skupině, kde USA podlehl 82:93.

Historický úspěch zaznamenali svěřenci trenéra Laurenta Tillieho. Volejbalisti ukořistili první olympijskou medaili a hned tu nejcennější. "Být olympijským vítězem je naprosto mimořádný pocit. Každý sportovec, každý trenér, všichni o něčem takovém sní. A my jsme si šli za svým snem devět let. Prožili jsme si vzestupy i pády, radost i smutek, ale vždy jsme se drželi svého cíle. Vyhrát finále proti skvělému ruskému týmu, navíc 3:2 po takovém boji přináší ještě větší uspokojení. Máme vážně obrovskou radost," uvedl sedmapadesátiletý kouč.

Překvapivý triumf je z jeho pohledu velmi důležitý i pro volejbal ve Francii jako takový. "Můžeme vidět stále více lidí, kteří odcházejí z fotbalu nebo basketbalu na volejbal. Tento olympijský titul je to nejlepší, co se mohlo pro náš sport ve Francii stát," pochvaloval si Tillie.

S nadcházejícím olympijským startem by se popularita volejbalu mohla ve Francii ještě zvýšit a dohnat tak nové šampiony k obhajobě zlata.

Je nám líto, video expirovalo.
Francouzi mají první volejbalovou medaili z OH a hned zlatou, porazili ruské hráče

Za jednoznačné krále házenkářské komunity se po Tokiu mohou považovat reprezentanti ženského i mužského francouzského týmu. Dvojitý zlatý úspěch navázal na předešlé medailové zisky obou družstev. Házenkářky vrátily prohru z Ria de Janeira svým ruským soupeřkám, kdy tehdy ve finále prohrály o tři góly.

Odplaty a opravy finálového duelu v Tokiu předvedli i francouzští hráči s Dánskem. Z posledních čtyř olympijských her si tak do Francie přivezli tři zlata. Trojice Nikola Karabatic, Luc Abalo a Michael Guigou tím překonala ruského brankáře Andreje Lavrova. Legenda Karabatic úspěch přirovnal k plaveckým trofejím.

Historii přepsali házenkáři a házenkářky Francie i tím, že ovládnout olympijský turnaj na jedněch Hrách v obou kategoriích se dosud podařilo jen někdejšímu Sovětskému svazu v Montrealu 1976 a bývalé Jugoslávii v Los Angeles 1984. Obhajobou na domácí palubovce by tak trhli další rekord. Navíc se spekuluje o konci kariéry sedmatřicetiletého Karabatice a jaký lepší scénář by se pro házenkářskou hvězdu mohl naskytnout.

Nejlepší výsledky míčových sportů Francie v Tokiu

Ženy:

basketbal 3x3 - 4. místo
basketbal - 3. místo
házená - 1. místo
ragby - 2. místo

Muži: 

basketbal - 2. místo
házená - 1. místo
volejbal - 1. místo

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články