Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Francii vyšla odveta za Rio, v boji o bronz přehrála Srbsko

Basketbalistky Francie vybojovaly na olympijských hrách v Tokiu bronzové medaile, když v duelu o třetí místo zdolaly Srbsko 91:76. Svěřenkyně trenérky Valérie Garnierové oplatily soupeřkám finálovou porážku z nedávného mistrovství Evropy i pět let let starou prohru v boji o olympijský bronz v Riu de Janeiro.

Radost basketbalistek Francie
zdroj: Reuters autor: Sergio Perez

Úřadující vicemistryně Evropy Francouzky se dočkaly druhé medaile pod pěti kruhy. Nejlépe byly před devíti lety v Londýně druhé.

Jejich nejlepší střelkyní se stala se 17 body Gabby Williamsová, dvojciferný počet bodů však mělo dalších šest hráček.

"Nerada pláču mezi lidmi, proto jsem po klaksonu padla na palubovku, zatímco se kolem mě slavilo. Prostě mě to vše zasáhlo," řekla Williamsová.

"Poslední dny byly jak na horské dráze. Po výhře ve čtvrtfinále nad Španělskem jsem zažívala jeden z nejlepších dní v životě. Po prohře s Japonskem to byl zase jeden z těch nejhorších. To je olympiáda. Je to největší sportovní událost na světě a je tady tolik emocí," řekla Williamsová, rodačka z americké Nevady, jejíž matka Therese pochází z Francie.

"Se svou francouzskou rodinou jsem v kontaktu. Vždycky na mě byli hrdí a už se těším, až jim tu medaili ukážu. Úplně vidím, jak ji budou moji malí bratranci nosit. Tenhle úspěch pro mě hodně znamená," uvedla Williamsová.

Srbkám, které při své druhé olympijské účasti obhajovaly třetí místo, nepomohlo ani 24 bodů Yvonne Andersonové. Devět bodů nastřílela bývalá hráčka USK Praha Sonja Vasičová.

"V obraně jsme nic nezastavily. V první půli jsme jim dovolily dát 43 bodů a nakonec jich dostaly 91. O tom celý ten příběh byl. Když inkasujete tolik bodů, sotva vyhrajete," litovala Andersonová.

"Měly jsme jen jeden cíl a tím bylo získat medaili. Bohužel odjíždíme s prázdnou. Navíc některé hráčky končí, třeba Sonja (Vasičová) se už určitě nevrátí. Nebyl to náš večer a žádné další zápasy nám tu již nezbývají. Musíme tedy počkat do dalšího turnaje," doplnila americká rozehrávačka, která od roku 2020 reprezentuje Srbsko.

Ve vyrovnaném utkání rozhodla především třetí čtvrtina, v níž si hráčky "Les Bleus" vypracovaly třináctibodový náskok. Vedení v poslední části zvýšily až na rozdíl 19 bodů (78:59).

Ačkoliv Srbky se ještě pokusily dvanáctibodovou šňůrou závěr zdramatizovat, Francouzky si už díky vysoké úspěšnosti střelby za tři body (52 procent) koncovku pohlídaly.

Celkem v utkání trefily 14 trojek z 27 pokusů a i s bilancí tří výher a tří porážek získaly v Tokiu bronzovou medaili.

"Na mistrovství Evropy jsme proti nim málo bojovaly. To je to, co musíte proti Srbsku vždy předvést. Myslím, že nás ale předchozí těžké zápasy proti Japonsku a USA naučily, jak být soudržné a pořád se rvát. Oproti Eurobasketu jsme se za těch pár týdnů hodně posunuly," řekla Williamsová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články