Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Pančochová upadla ve finále a ve slopestylu je bez medaile

Soči - Šárka Pančochová nedokázala naplnit medailový sen. Ve finále slopestylu začala skvěle a po první jízdě držela průběžné vedení. Ve druhém kole však přišel hrozivě vypadající pád, česká snowboardistka nedokázala vylepšit svůj výkon z první jízdy a v konečném pořadí klesla na páté místo. Po závodě skončila otřesená Pančochová v péči lékařů. Zlato si vyjela dvojnásobná vítězka X-Games Jamie Andersonová. Stříbro brala Finka Enni Rukajarviová a bronz vybojovala Britka Jenny Jonesová, která Pančochovou porazila o jediný bod.

Do finále sice Pančochová postoupila až z ranního dodatečného semifinále, v něm ovšem předvedla skvělou jízdu a mezi finálovou dvanáctku postoupila suverénně z prvního místa. A ve stejném duchu vstoupila i do bojů o medaile. Pančochová odstartovala jako čtvrtá v pořadí. Horní část snowparku s raily odjela čistě a precizně a stejně tak si vedla i na velkých skocích ve spodní části tratě. Od rozhodčích dostala 86,25 bodů, což ji vystřelilo na průběžnou první příčku.

V prvním kole se s problémy na skocích potýkala většina závodnic. Australanka Torah Bright neustála čistě jeden ze skoků, podobně si vedla i další z favoritek a dvojnásobná vítězka X-Games Jamie Andersonová. Problémy měla také vítězka kvalifikace Anna Gasserová a Pančochové tak trochu překvapivé vedení vydrželo i do druhé jízdy.

Hrozivý pád a prasklá helma

Ve druhém kole začaly snowboardistky předvádět náročnější triky a jely očividně naplno. I rozhodčí začali být "štědřejší", a tak si většina závodnic vylepšila svůj bodový zisk. Bez respektu vstoupila do druhé jízdy i Šárka Pančochová. Na druhém skoku ale přetočila rotaci, zasekla se jí zadní hrana a ošklivě spadla na záda. Dokonce se jí rozlomila její stříbrná helma. Naštěstí se Pančochová rychle zvedla a do cíle dojela "po svých", za což ji bouřlivým potleskem odměnilo publikum.

"Bouchla jsem se do hlavy, ale žiju, takže dobrý," řekla bezprostředně po jízdě Pančochová. "Bohužel jsem to přetočila. Je to škoda, měla jsem vymyšlenou ještě lepší jízdu, ale bohužel, co se dá dělat," uvedla. Bezprostředně po závodě sice česká snowboardistka vypadala v pořádku, a dokonce poskytla krátké interview České televizi. Po chvíli však raději vyhledala lékařskou pomoc.

Prasklá helma Šárky Pančochové po pádu ve finále slopestylu
zdroj: ČTK/AP

"Medaile to není, jsem ale rád, že není rozlámaná," řekl trenér Pančochové Martin Černík. Pančochová šla po závodě na základní vyšetření, pak si ji převzali čeští lékaři. "Postaráno o ni bylo dobře, teď je v pohodě, cítí se dobře, bude mít asi zatuhlej krk," odhadl Černík. Pančochová každopádně vynechá večerní trénink v U-rampě, o dalším jejím působení v Soči se rozhodne v pondělí ráno.

"Uvidíme, jak se probudí. Když to bude v pohodě, tak by mohla nastoupit na trénink a ve středu by jela kvalifikaci. Bohužel, měla by jen jeden trénink, což není ideální, ale zdraví je přednější," řekl Černík. Závod v U-rampě je na programu 12. února. 

Kralovala Andersonová

Otřesenou Pančochovou v celkovém pořadí začala předskakovat jedna závodnice za druhou. Nejlepší jízdu dne předvedla hlavní adeptka na zlato Američanka Jamie Andersonová, které starovala třetí od konce. Její jízdu ocenili rozhodčí na 95,25 bodu a pevně se tak usadila v čele. Překonat ji mohly vítězky čtvrteční kvalifikace Isabel Derungová a Anna Gaserová, obě však ve snow parku v Krasné Poljaně spadly a zůstaly bez medaile. Stříbro nakonec brala Finka Enni Rukajarviová, bronz vybojovala Britka Jenny Jonesová, která Pančochovou porazila o jediný bod.

"Snažila jsem se být klidná a šetřit energii, ale bylo to hodně stresující. Říkala jsem si, že to je jen další závod," řekla Andersonová. Třiatřicetiletá Jonesová, bývalá uklízečka v lyžařském středisku, se stala první britskou olympijskou medailistkou na sněhu. "To je legrace! Jsem to já! Holka z Bristolu!" radovala se Jonesová. "Nemáme žádné hory, ale počet snowboardistů v Anglii se pořád zvyšuje," dodala.

Britové v minulosti získali na zimních olympijských hrách medaile v krasobruslení, v jízdě na bobech a skeletonu, ale na sněhu poprvé. Vlastně podruhé, ale Alain Baxter o bronz ze slalomu v Salt Lake City 2002 kvůli dopingovém prohřešku přišel. 

Výsledky slopestylu žen na OH v Soči:

1. Andersonová (USA) 95,25, 2. Rukajärviová (Fin.) 92,50, 3. Jonesová (Brit.) 87,25, 4. Candrianová (Švýc.) 87,00, 5. Pančochová 86,25, 6. Shorrová (USA) 75,00, 7. Brightová (USA) 66,25, 8. Derungsová 58,50, 9. Könzová (Švýc.) 54,50, 10. Gasserová (Rak.) 51,75. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články