Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Snowboardista Nečas: Rozhodčí Pančochovou obrali o medaili

Praha - Jan Nečas patří mezi nejlepší české freestylové snowboardisty. Pravidelně objíždí závody World Tour, a i když se na olympijské hry nekvalifikoval, snowboarding na Hrách si nenechal ujít alespoň jako divák. V rozhovoru pro Českou televizi Nečas mimo jiné přiznal, že mu zatím moc radosti nedělají rozhodčí, kteří podle něj obrali Šárku Pančochovou o zaslouženou medaili.

Jan Nečas
zdroj: ČT24

Jak podle vás dopadla premiéra slopestylu na olympijských hrách?

Pro mě to byl fantastický zážitek a věřím, že i pro lidi, co to sledovali. Mám trochu pochybnosti a je mi líto škraloupu ohledně verdiktů rozhodčích. Člověk se snaží takových let se tam probojovat a pak prvek, který nedokáže ovlivnit, vám to zkazí. Já věřím, že nám rozhodčí normálně sebrali medaili.

Čím to je? Je to proto, že disciplína je stále v nějakém vývoji, nebo proto, že byla poprvé na olympijských hrách? 

Myslím, že to byla celková nervozita. Je to premiéra. Chceme se představit v dobrém světle. A teď tam proběhla první jízda, ta se nějak nasadila (respektive její bodové hodnocení – pozn. redaktora) a druhá jízda se nesmyslně úplně nadsadila. Takže holky, které dávaly dobré jízdy, i když ve srovnání se Šárkou (Pančochovou) nebyly tak dobré, ji začaly přeskakovat.

Nám, co jsme jezdili, vždycky říkali, že raily jsou padesát procent jízdy. A teď se hodnotily hlavně skoky a raily najednou nebyly tak důležité. Člověk má nějakou politiku, udělá si svou strategii do závodu, a potom je to celé jinak. To je velký problém a velká škoda.

Byla to výjimka? Byli na olympiádě rozhodčí, kteří mají zkušenosti z X-Games nebo světových pohárů?

Tihle rozhodčí s námi objížděli poslední tři čtyři roky. Vnímám pořád stejnou skupinu rozhodčích, kteří normálně bývají sjednocení. Poslední dva závody před olympiádou to začalo být velice zvláštní. Byla spousta protestů. Věřím, že to prostě nezvládli v komunikaci mezi sebou, protože do té doby fungovali velice dobře. To, že byl občas někdo nespokojený, se ve sportu, který se nedá změřit časem ani délkou, zkrátka stává. Ale to, že i u kluků i u žen by prvních šest mělo být proházeno úplně jinak, se prostě nestává a je to velká škoda.

V mužské kategorii trochu překvapivě zvítězil Sage Kotsenburg, který předvedl poměrně inovativní jízdu. I po jeho vítězství se ale ozývala kritika sudích a mnozí byli překvapeni, jak rozhodčí na Hrách triky hodnotí.

Škoda, že s takovouto politikou přijdou vlastně v den olympijského závodu. Člověk trénuje nějak, učí se nějaké triky. Dřív se na závodech FIS počítaly hlavně rotace a to, jak je to vysoko daleko, a najednou přijde olympijský závod a je všechno jinak. A to je taky špatně.

Kde byl problém ve druhé jízdě Šárky Pančochové? Proč to pro Šárku skončilo tak bolestivě?

Na prvním skoku přepálila frontside 540, což je rotace o jeden a půl rotace. Šárka dopadala do switchové nohy, což je velice těžké, a když to člověk přepálí o šest sedm metrů dál, tak je to skoro nemožné odjet. Snažila se to zachránit do 720, což jsou dvě kompletní rotace. Bohužel to rozhodnutí přišlo o trochu později, sekla zadní hranu a dopadlo to, jak to dopadlo.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články